Vreemdelingenpaspoort

Algemeen

Woont u in Nederland, heeft u geen Nederlandse nationaliteit, maar wel een Nederlandse verblijfsvergunning type I of II? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Maak hiervoor een afspraak met de gemeente.

Goed om te weten

Voor een vreemdelingenpaspoort geldt een aantal voorwaarden:

 • u heeft een Nederlandse reguliere verblijfsvergunning, voor bepaalde of onbepaalde tijd
 • u kunt bij uw eigen autoriteiten geen paspoort aanvragen
 • u staat ingeschreven in Molenlanden

Hoe lang duurt de aanvraagperiode

De gemiddelde aanvraagperiode duurt ongeveer 2 maanden. Na de eerste aanvraag  ontvangt u van de gemeente per brief bericht of u wel of niet in aanmerking komt. Komt u in aanmerking, maak dan een 2e afspraak. Na de 2e afspraak duurt het ongeveer 6 werkdagen voordat uw vreemdelingenpaspoort gereed is. 

Kwijt of gestolen

Geef zo snel mogelijk door dat uw paspoort kwijt of gestolen is. Hiermee kunt u identiteitsfraude voorkomen. De levertijd bij vermissing kan langer zijn dan 6 werkdagen. Een spoedprocedure is dan niet altijd mogelijk.

Bezorgen of ophalen

Bezorgen: u kunt ervoor kiezen om uw document (gratis) door AMP Groep te laten bezorgen. Dit kan op afspraak op vrijwel elk adres in Nederland m.u.v. de Waddeneilanden. Alleen de aanvrager kan het document in ontvangst nemen. Is de aanvrager een kind jonger dan 12 jaar? Dan moet ook een ouder aanwezig zijn. Voor meer informatie zie de website van AMP  https://ampgroep.nl/diensten/uitreiken-van-vertrouwelijke-documenten/

Ophalen: u kunt uw document ook ophalen. U maakt hiervoor een afspraak via ons online afsprakensysteem.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.

Geldigheid

Hoe lang het vreemdelingenpaspoort geldig is hangt af van uw verblijfsvergunning. Een vreemdelingenpaspoort is maximaal vijf jaar geldig.

Meenemen

Meenemen bij de 1e afspraak:

 • reguliere verblijfsvergunning, voor bepaalde of onbepaalde tijd
 • bewijs dat uw eigen land u geen paspoort verstrekt (bijvoorbeeld weigeringsbrief)
 • 1 pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de eisenDe belangrijkste eisen: de foto moet in kleur en goed gelijkend zijn, met een neutrale blik, mond gesloten, beide ogen en de aanzet van de oren zichtbaar en hoofd onbedekt. Op het servicepunt in Bleskensgraaf is een pasfotohokje. Deze is echter niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar. Wij adviseren u met kleine kinderen naar een fotograaf te gaan. 
 • Bent u jonger dan 18 jaar: vul het toestemmingsformulier in en breng dit mee. Dit formulier moet zijn ondertekend door ouder(s) of gezaghebber(s). Neem ook een (kopie van) hun identiteitsbewijs mee.
 • al uw Nederlandse en buitenlandse paspoorten, ook al zijn ze niet meer geldig
 • bij vermissing of diefstal van uw vreemdelingenpaspoort neemt u een ander geldig identiteitsbewijs mee

Meenemen bij de 2e afspraak:

 • reguliere verblijfsvergunning, voor bepaalde of onbepaalde tijd
 • al uw Nederlandse en buitenlandse paspoorten, ook al zijn ze niet meer geldig
 • pinpas

Kosten

Soort paspoortBedragGeldigheid
Vreemdelingen-paspoort€58,85 termijn verblijfsvergunning en maximaal 5 jaar