Paspoort

Algemeen

Wilt u een identiteitskaart aanvragen? U regelt de aanvraag van uw reisdocument het snelst door deze online voor te bereiden.

Aanvragen

U kunt Digitaal met uw DigiD uw aanvraag starten.

 • U kunt alleen een aanvraag starten voor uzelf en niet voor iemand anders.
 • De persoon die inlogt met DigiD is ook de aanvrager, dit geldt ook voor kinderen.

Let op! Heeft u het paspoort of de identiteitskaart met spoed nodig? Of wilt u een tweede (zaken)paspoort aanvragen? Maak dan direct een afspraak om uw aanvraag bij het Servicepunt te starten. Dit kan niet online.

Daarna maakt u een afspraak bij het Servicepunt om een pasfoto in te leveren en indien van toepassing, uw oude reisdocumenten te laten zien. Daarna kunnen wij de aanvraag voltooien.

Afspraak maken

Online aanvraag paspoort starten en betalen (DigiD)

Persoonlijk aanvragen bij het Servicepunt

Wilt u liever de aanvraag van uw paspoort helemaal regelen bij het Servicepunt? Maak dan een afspraak.

Goed om te weten

Heeft u uw paspoort de volgende werkdag al nodig?

Doe dan een spoedaanvraag. Dit kan als u uw paspoort voor 14.30 aanvraagt. Uw paspoort ligt dan de volgende werkdag vanaf 10.45 voor u klaar. Op dinsdag en donderdag ligt uw paspoort vanaf 13.30 klaar voor u.  

Is uw paspoort kwijt of gestolen?

Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u dat iemand anders gebruikmaakt van uw identiteit. Vraagt u een nieuw paspoort aan omdat uw paspoort vermist is? Dan duurt het 6 werkdagen voordat uw nieuwe paspoort klaar is. U kunt niet altijd een spoedaanvraag doen in dit geval.  

Wilt u uw paspoort ophalen of laten bezorgen?

Reist u met kinderen?

Zorg er dan voor dat alle kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben. Dit geldt alleen als u naar het buitenland reist.  

Heeft u een zakenpaspoort nodig?  

Een zakenpaspoort is handig als u veel reist. Dit is namelijk een paspoort met extra bladzijden voor visa en douanestempels. Vraag tijdens uw afspraak om een zakenpaspoort als u dit wilt.  

Tot wanneer is uw paspoort geldig?

 • Bent u 18 jaar of ouder? Dan is uw paspoort 10 jaar geldig. Dit geldt alleen als u nog op uw pasfoto lijkt. Verandert uw gezicht erg? Vraag dan een nieuw paspoort aan.  
 • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig.  

Meenemen

Wat neemt u als volwassene mee tijdens de aanvraag van een paspoort?

 • Al uw paspoorten en/of identiteitskaarten. Neem deze ook mee als ze niet meer geldig zijn.
 • Een pasfoto in kleur. Deze moet voldoen aan de voorwaarden. De belangrijkste eisen: de foto moet in kleur en goed gelijkend zijn, met een neutrale blik, mond gesloten, beide ogen en de aanzet van de oren zichtbaar en hoofd onbedekt. Ook mag de foto niet ouder zijn dan 6 maanden. Heeft u nog geen goede pasfoto? Gebruik dan het pasfotohokje op ons servicepunt Bleskensgraaf. Dit is een zelfbedieningsapparaat. U kunt ook foto’s laten maken bij een fotograaf.  
 • Een pinpas.

Wat neemt u voor een kind mee tijdens de aanvraag van een paspoort?

 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten. Neem deze ook mee als ze niet meer geldig zijn.
 • Een pasfoto in kleur. Deze moet voldoen aan de voorwaarden. De belangrijkste eisen: de foto moet in kleur en goed gelijkend zijn, met een neutrale blik, mond gesloten, beide ogen en de aanzet van de oren zichtbaar en hoofd onbedekt. Ook mag de foto niet ouder zijn dan 6 maanden. Heeft u nog geen goede pasfoto? Gebruik dan het pasfotohokje op ons servicepunt Bleskensgraaf. Dit is een zelfbedieningsapparaat. U kunt ook foto’s laten maken bij een fotograaf. Dit raden wij aan voor kinderen jonger dan 6 jaar.  
 • Het kind zelf. Neem uw kind mee tijdens de aanvraag, maar ook tijdens het afhalen of op de bezorgafspraak.  
 • Een geldig paspoort of identiteitsbewijs van degene die het formulier ondertekenden. Dit mag ook een kopie zijn.
 • Een pinpas.  
 • Het ingevulde toestemmingsformulier voor kinderen tot en met 11 jaar. Zorg ervoor dat beide ouders of verzorgers dit formulier ondertekenden. Dit kan digitaal (met DigiD) of door middel van onderstaand document.

Toestemming afgifte reisdocument (DigiD)

Kosten

Soort BedragGeldigheid
Paspoort 18 jaar en ouder€ 77,8510 jaar
Paspoort tot en met 17 jaar € 58,855 jaar
Zakenpaspoort 18 jaar en ouder€ 77,8510 jaar
Spoedaanvraag€ 53,00 extra---