Vluchtelingenpaspoort

Algemeen

Woont u in Nederland, heeft u geen Nederlandse nationaliteit en heeft u een verblijfsvergunning type III of IV? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Maak hiervoor een afspraak met de gemeente. Na de aanvraag duurt het ongeveer 6 werkdagen voordat uw vluchtelingenpaspoort gereed is.

Goed om te weten

Voor een vluchtelingenpaspoort geldt een aantal voorwaarden:

  • u bent als vluchteling erkend door de Verenigde Naties
  • u heeft een Nederlandse verblijfsvergunning asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • u staat ingeschreven in Molenlanden

Kwijt of gestolen

Geef zo snel mogelijk door dat uw paspoort kwijt of gestolen is. Hiermee kunt u identiteitsfraude voorkomen. De levertijd bij vermissing kan langer zijn dan 5 werkdagen. Een spoedprocedure is dan niet altijd mogelijk.

Spoedaanvraag

Als u een paspoort vóór 14:30 uur aanvraagt, ligt het de volgende werkdag vanaf 10:45 uur voor u klaar. 

Bezorgen of ophalen

Bezorgen: u kunt ervoor kiezen om uw document (gratis) door AMP Groep te laten bezorgen. Dit kan op afspraak op vrijwel elk adres in Nederland m.u.v. de Waddeneilanden. Alleen de aanvrager kan het document in ontvangst nemen. Is de aanvrager een kind jonger dan 12 jaar? Dan moet ook een ouder aanwezig zijn. Voor meer informatie zie de website van AMP  https://ampgroep.nl/diensten/uitreiken-van-vertrouwelijke-documenten/

Ophalen: u kunt uw document ook ophalen. U maakt hiervoor een afspraak via ons online afsprakensysteem.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.

Geldigheid

Hoe lang het vluchtelingenpaspoort geldig is hangt af van uw verblijfsvergunning. Een vluchtelingenpaspoort is maximaal vijf jaar geldig.

Meenemen

Meenemen voor de aanvraag:

  • uw verblijfsvergunning asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • Een pasfoto in kleur. Deze moet voldoen aan de voorwaarden(link is extern). De belangrijkste eisen: de foto moet in kleur en goed gelijkend zijn, met een neutrale blik, mond gesloten, beide ogen en de aanzet van de oren zichtbaar en hoofd onbedekt. Ook mag de foto niet ouder zijn dan 6 maanden. Heeft u nog geen goede pasfoto? Gebruik dan het pasfotohokje op ons servicepunt Bleskensgraaf. Dit is een zelfbedieningsapparaat. U kunt ook foto’s laten maken bij een fotograaf.  
  • bent u jonger dan 18 jaar: vul het toestemmingsformulier in en breng dit mee. Dit formulier moet zijn ondertekend door ouder(s) of gezaghebber(s). Neem ook een (kopie van) hun identiteitsbewijs mee. Toestemming paspoort en identiteitskaart minderjarige.
  • bij vermissing of diefstal van uw vluchtelingenpaspoort neemt u een ander geldig identiteitsbewijs mee
  • al uw Nederlandse en buitenlandse paspoorten, ook al zijn ze niet meer geldig
  • pinpas

Kosten

Soort vluchtelingenpaspoortPrijs
Vluchtelingenpaspoort€ 58,85
Spoedaanvraag€ 53,00 extra