Nieuwsbericht Leefgeldregeling 20 april 2022

Nieuwsbericht 20 april

Op maandag 11 april heeft de gemeente de Leefgeldregeling opengesteld.

Lees hierover alles op de pagina >> Leefgeldregeling.

Vragen over openen bankrekening

Op deze site vindt u informatie hoe leefgeld kan worden aangevraagd. Voor leefgeld is een inschrijving nodig in het BRP en een Nederlandse bankrekening. We ontvangen veel vragen over het openen van een bankrekening. Het is (nog) niet mogelijk om zonder geldig legitimatiebewijs een rekening te openen. De gemeente zet zich met partners op alle sporen in. We vragen banken mee te werken aan het eenvoudiger maken van het openen van een bankrekening. En we zoeken naar alternatieve manieren om de leefgeldregeling uit te keren. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit mogelijk is.

Vraag leefgeld aan

Heeft u een BRP nummer en een Nederlands bankrekeningnummer? Vraag dan uw leefgeld aan. Avres zorgt aan het einde van deze maand voor een uitkering als we op tijd uw gegevens hebben. U kunt hiervoor onderstaand formulier aan ons terugsturen.

Formulier Nederlands

Formulier Oekraïns

Formulier Engels

Formulier Russisch

Compensatie bespreken gastgezin

De toelage die een vluchteling ontvangt, bestaat uit leefgeld en een wooncomponent. Beide onderdelen ontvangt u maandelijks.

Voor volwassenen bestaat de totale maandelijkse toelage uit €475,- (€260,- ontheemdentoeslag/leefgeld + €215,- wooncomponent).

Voor een minderjarige bestaat de totale maandelijkse toelage uit €315,- (€260,- ontheemdentoeslag/leefgeld + €55,- wooncomponent).

Het wooncomponent is bestemd om de kosten van het gastgezin te compenseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kosten voor energie, water en onderdak. Het kan soms lastig zijn om over de verdeling van deze wooncomponent het gesprek te starten met het gastgezin. Toch adviseren en vragen we de vluchtelingen hierover met het gastgezin te spreken. Zo kan men goede afspraken maken met het gastgezin over het bijdragen aan het gezin vanuit het wooncomponent. 

Bijlagen in 4 talen

[Bijlage bij formulier, Nederlands] 

[Bijlage bij formulier, Oekraïns]

[Bijlage bij formulier, Russisch]

[Bijlage bij formulier, Engels]