Leefgeldregeling

Algemeen

Vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden verblijven, kunnen in aanmerking komen voor de zogenaamde 'leefgeldregeling'. Op basis van een erkend identificatiebewijs, inschrijving in de basisregistratie (BRP) met BSN en een in Nederland geldige bankrekening, kan om een toelage voor leefgeld bij de gemeente waar de vluchteling verblijft worden verzocht. Avres betaalt vervolgens de toelage aan de vluchtelingen uit.

Update Leefgeldregeling 1 april '23

Per 1 april 2023 verandert de leefgeldregeling. Lees hier wat dat voor u betekent.

-->> Lees verder

Update Leefgeldregeling 20 april '22

Op deze site vindt u informatie hoe leefgeld kan worden aangevraagd. Voor leefgeld is een inschrijving nodig in het BRP en een Nederlandse bankrekening. We ontvangen veel vragen over het openen van een bankrekening. Het is (nog) niet mogelijk om zonder geldig legitimatiebewijs een rekening te openen.

-->> Lees verder

Wat houdt de regeling voor leefgeld in?

Tijdens het verblijf in Nederland hebben vluchtelingen uit Oekraïne recht op leefgeld. Dit is een landelijke regeling. Maandelijks ontvangen zij een bijdrage voor levensmiddelen, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Maandelijks ontvangen ze voor voedsel € 205,00 en voor kleding en andere persoonlijke uitgaven € 55,00 per persoon. De hoogte van de wooncomponent voor een volwassene inwonend bij een particulier gastgezin bedraagt € 215,00 per maand en voor een minderjarige € 55,00 per maand.

Per 1 april 2023 verandert de leefgeldregeling. Lees verder op deze pagina: Leefgeldregeling 1 april 2023.

 

Inschrijving bij de gemeente en een bankrekening

Om voor de leefgeldregeling in aanmerking te komen is het nodig dat mensen zijn ingeschreven in de basisregistratie (BRP), een BSN-nummer en een bankrekening hebben. Oekraïense vluchtelingen die al zijn ingeschreven bij de gemeente ontvangen een formulier voor het leefgeld. Vluchtelingen die nog niet zijn ingeschreven kunnen dit doen bij de gemeente. Daar ontvangen zij ook informatie over hoe zij voor het leefgeld in aanmerking kunnen komen.

Informatie voor aanvrager

Bent u vluchteling en afkomstig uit de Oekraïne en heeft u geen of onvoldoende inkomsten om van te leven? Dan kunt u mogelijk een tijdelijk bedrag ontvangen. Dit heet een toelage voor leefgeld. Om een toelage te krijgen is het belangrijk dat u geregistreerd bent en een BSN nummer heeft. U dient ook een Nederlandse bankrekening te hebben. Denkt u voor de regeling in aanmerking te komen? Neem dan contact op met uw gemeente voor registratie.”

“Are you a refugee from the Ukraine and do you have no or insufficient income to live on? Then you may be able to receive a temporary amount of money. This is called a living allowance. In order to receive this allowance, it is important that you are registered and have a Citizen Service Number (BSN). You also need a Dutch bank account. Do you think you qualify for the allowance? Please contact your municipality (town hall) for registration.”

Inschrijven voor de leefgeldregeling kan via onderstaand formulier. Deze kunt u invullen en mailen naar leefgeld@jouwgemeente.nl.

Veelgestelde vragen (FAQ)

De situatie voor Oekraïense vluchtelingen is sterk aan verandering onderhevig en er is nog veel onduidelijk. Informatie die we nu geven, kan snel verouderd zijn. U treft hier de laatste bij ons bekende informatie over de verstrekking van een toelage voor leefgeld.

Op de website van Avres staat een lijst Veelgestelde vragen. Je kunt de vragen + antwoorden HIER bekijken.