Eerste inschrijving in Nederland

Woont u in het buitenland en wilt u in Nederland gaan wonen? Dan schrijft u zich in bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak.

  • Om u in te schrijven in Nederland komt u persoonlijk bij de gemeente langs. Dit geldt ook voor kinderen
  • Doe dit binnen 5 dagen na aankomst in Nederland. Hierbij laat u buitenlandse documenten laten zien, zoals een geboorte-, huwelijks- of echtscheidingsakte
  • Soms is het nodig dat u buitenlandse documenten laat legaliseren in het land waar u vandaan komt. Dat laat de echtheid van een document zien. Soms ook moeten de documenten vertaald zijn.

Rechtmatig verblijf

Wilt u zich inschrijven? Dan moet uw verblijf in Nederland rechtmatig zijn. U verblijf is rechtmatig als:

  • U de Nederlandse nationaliteit hebt
  • U de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie hebt
  • U een geldige verblijfsvergunning hebt

Overige voorwaarden

  • Verhuist u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten? Dan hebt u een bewijs van uitschrijving nodig
  • een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, van ieder persoon die u komt inschrijven 
  • alle relevante buitenlandse documenten (eventueel gelegaliseerd en/of vertaald)
  • eventueel een verblijfsvergunning van iedere persoon die u komt inschrijven

Aan de eerste inschrijving in Nederland zijn geen kosten verbonden.