Identiteitskaart

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u een afspraak bij ons servicepunt in Bleskensgraaf. U betaalt bij de aanvraag. Na de aanvraag duurt het ongeveer 6 werkdagen voordat uw identiteitskaart gereed is.

Afspraak maken


De Nederlandse identiteitskaart is vernieuwd

De vernieuwde identiteitskaart bevat een chip met een inlogfunctie. Daardoor kun je inloggen met je kaart bij de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds via DigiD. Je ontvangt na het ophalen van de nieuwe identiteitskaart binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Met deze pincode kun je de inlogfunctie van de kaart activeren. Kijk voor meer informatie over inloggen met een identiteitskaart op www.digid.nl.

U kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een identiteitskaart aanvragen. U maakt voor uw kind(eren) (gelijktijdig) een afspraak.

Goed om te weten

Toestemming minderjarig kind

Voor de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen t/m 11 jaar of de aanvraag van een paspoort t/m 17 jaar moeten beide ouders/gezaghebbers toestemming geven. U kunt digitaal alvast toestemming geven via onderstaande link.

Toestemming geven

Heeft u geen DigiD dan kunt u het toestemmingsformulier ingevuld en ondertekend meebrengen met een kopie van uw legitimatiebewijzen.

Kwijt of gestolen

Geef zo snel mogelijk door dat uw identiteitskaart kwijt of gestolen is. Hiermee kunt u identiteitsfraude voorkomen. De levertijd bij vermissing kan langer zijn dan 6 werkdagen. Een spoedprocedure is dan niet altijd mogelijk.

Spoedaanvraag

Als u een identiteitskaart voor 14:30 uur aanvraagt ligt deze de volgende werkdag vanaf 10:45 voor u klaar. M.u.v. de dinsdag en donderdag, dan ligt het document vanaf 13.30 uur voor u klaar.

Bezorgen of ophalen

Bezorgen: u kunt ervoor kiezen om uw document (gratis) door AMP Groep te laten bezorgen. Dit kan op afspraak op vrijwel elk adres in Nederland. 

Ophalen: u kunt uw document ook ophalen. U maakt hiervoor een afspraak via ons online afsprakensysteem.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.

Geldigheid

Een identiteitskaart voor een volwassene is in principe 10 jaar geldig. Voorwaarde is wel dat de pasfoto nog lijkt. Als uw uiterlijk erg verandert kan het nodig zijn een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Ook als het nog niet verlopen is.

Een identiteitskaart voor een kind tot en met 17 jaar is 5 jaar geldig.

Meenemen

Bij een identiteitskaart voor volwassene neemt u mee:

 • al uw paspoorten en/of identiteitskaarten, ook al zijn ze niet meer geldig.
 • 1 pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de eisen. Op het servicepunt in Bleskensgraaf is een pasfotohokje.
  • Maar let op!: Dit is een zelfbedieningsapparaat. Denkt u deze niet zelf te kunnen bedienen, laat u dan bij een vakfotograaf de pasfoto maken.
  • Het apparaat is niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar. Wij adviseren u met kleine kinderen naar een vakfotograaf te gaan. 
 • uw pinpas.

Bij een identiteitskaart voor een kind neemt u mee:

 • alle paspoorten en/of identiteitskaarten van het kind, ook al zijn ze niet meer geldig
 • 1 pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de eisen. Op het servicepunt in Bleskensgraaf is een pasfotohokje.
  • Maar let op!: Dit is een zelfbedieningsapparaat. Denkt u deze niet zelf te kunnen bedienen, laat u dan bij een vakfotograaf de pasfoto maken.
  • Deze is echter niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar. Wij adviseren u met kleine kinderen naar een fotograaf te gaan. 
 • het kind zelf, bij aanvragen, afhalen of de bezorgafspraak.
 • van alle ouders/gezaghebbers die niet via DigD toestemming gegeven hebben: het ingevulde toestemmingsformulier en een (kopie van) een geldig paspoort of identiteitskaart van de ondertekenaars.
 • uw pinpas.

Kosten

Soort  Bedrag Geldigheid
Identiteitskaart 18 jaar en ouder € 70,30 10 jaar
Identiteitskaart tot en met 17 jaar € 37,95 5 jaar
Spoedaanvraag € 52,95 extra ---