Identiteitskaart

Algemeen

Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Maak dan een afspraak bij Burgerzaken in Bleskensgraaf.

Meenemen

Wat neemt u als volwassene mee tijdens de aanvraag van een identiteitskaart?

 • Al uw paspoorten en/of identiteitskaarten. Neem deze ook mee als ze niet meer geldig zijn.
 • Een pasfoto in kleur. Deze moet voldoen aan de voorwaarden. De belangrijkste eisen: de foto moet in kleur en goed gelijkend zijn, met een neutrale blik, mond gesloten, beide ogen en de aanzet van de oren zichtbaar en hoofd onbedekt. Ook mag de foto niet ouder zijn dan 6 maanden. Heeft u nog geen goede pasfoto? Gebruik dan het pasfotohokje op ons servicepunt Bleskensgraaf. Dit is een zelfbedieningsapparaat. U kunt ook foto’s laten maken bij een fotograaf.  
 • Een pinpas.

Wat neemt u voor een kind mee tijdens de aanvraag van een identiteitskaart?

 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten. Neem deze ook mee als ze niet meer geldig zijn.
 • Een pasfoto in kleur. Deze moet voldoen aan de voorwaarden. De belangrijkste eisen: de foto moet in kleur en goed gelijkend zijn, met een neutrale blik, mond gesloten, beide ogen en de aanzet van de oren zichtbaar en hoofd onbedekt. Ook mag de foto niet ouder zijn dan 6 maanden. Heeft u nog geen goede pasfoto? Gebruik dan het pasfotohokje op ons servicepunt Bleskensgraaf. Dit is een zelfbedieningsapparaat. U kunt ook foto’s laten maken bij een fotograaf. Dit raden wij aan voor kinderen jonger dan 6 jaar.  
 • Het kind zelf. Neem uw kind mee tijdens de aanvraag, maar ook tijdens het afhalen of op de bezorgafspraak.  
 • Een geldig paspoort of identiteitsbewijs van degene die het formulier ondertekenden. Dit mag ook een kopie zijn.
 • Een pinpas. 
 • Het ingevulde toestemmingsformulier voor kinderen tot en met 11 jaar. Zorg ervoor dat beide ouders of verzorgers dit formulier ondertekenden. Dit kan digitaal (met DigiD) of door middel van onderstaand document.

Toestemming afgifte reisdocument (DigiD)

Goed om te weten

U kunt tegenwoordig inloggen op verschillende websites met uw identiteitskaart

Bijvoorbeeld bij de overheid of het pensioenfonds. De vernieuwde identiteitskaart heeft namelijk een chip met een inlogfunctie. Wilt u deze functie aanzetten? Dan heeft u een pincode nodig. U vindt deze pincode in de brief van DigiD. Deze brief krijgt u nadat u uw identiteitskaart ophaalde. Meer informatie hierover leest u op de website van DigiD.  

Heeft uw kind een identiteitskaart nodig? Maak dan een afspraak voor uw kind. U kunt als ouder namelijk niet namens uw kind een identiteitskaart aanvragen.  

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen?

Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u dat iemand anders uw identiteit gebruikt. Vraagt u een nieuwe identiteitskaart aan omdat deze vermist is? Dan duurt het 6 werkdagen voordat uw nieuwe identiteitskaart klaar is. U kunt niet altijd een spoedaanvraag doen in dit geval.  

Heeft u uw identiteitskaart de volgende werkdag al nodig?

Doe dan een spoedaanvraag. Dit kan als u uw identiteitskaart voor 14.30 aanvraagt. Uw identiteitskaart ligt dan de volgende werkdag vanaf 10.45 voor u klaar. Op dinsdag en donderdag ligt uw identiteitskaart vanaf 13.30 klaar voor u.  

Wilt u uw identiteitskaart ophalen of laten bezorgen?

 

Reist u met kinderen?

Zorg er dan voor dat alle kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben. Dit geldt alleen als u naar het buitenland reist.  

Tot wanneer is uw identiteitskaart geldig?

 • Bent u 18 jaar of ouder? Dan is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Dit geldt alleen als u nog op uw pasfoto lijkt. Verandert uw gezicht erg? Vraag dan een nieuwe identiteitskaart aan.  
 • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan is uw identiteitskaart 5 jaar geldig.  

Kosten

Soort BedragGeldigheid
Identiteitskaart 18 jaar en ouder€ 70,3510 jaar
Identiteitskaart tot en met 17 jaar€ 37,955 jaar
Spoedaanvraag€ 53,00 extra---