Adviescommissie omgevingskwaliteit
Algemeen
Op 1 juli 2023 is de Omgevingswet in werking getreden. Sindsdien is iedere gemeente verplicht een gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit te hebben die de activiteiten van alle ‘buitenruimte’-commissies bundelt. Voorheen de erfgoedcommissie, de commissie ruimtelijke ordening en welstandscommissie.
Taak Adviescommissie
De Adviescommissie Omgevingskwaliteit kan:
- adviseren of een aanvraag voor een omgevingsvergunning voldoet aan het gemeentelijke omgevingsplan en aan bouwkundige eisen;
- adviseren over (steden)bouwkundige plannen en plannen voor het openbaar gebied;
- toetsen of een bouwplan voldoet aan de Monumentenwet www.molenlanden.nl/monument;
- stads- of dorpsgezichten met een bijzonder cultuurhistorisch karakter beschermen www.molenlanden.nl/monument.
Erfgoed behoudt een prominente plek in de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Tevens speelt de adviescommissie al in de beginfase een rol bij ontwikkeling van beleid en het begeleiden van en overleggen met planindieners en ontwerpers gedurende het ontwerpproces.
Vereniging Dorp, Stad en Land
Gemeente Molenlanden heeft de taken van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit neergelegd bij de Vereniging Dorp, Stad en Land (DSL), een onafhankelijke organisatie die gespecialiseerd is op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultureel erfgoed. DSL adviseert tientallen gemeenten en een vijftal provincies in Nederland op dit terrein.
Samenstelling Adviescommissie
De commissie bestaat uit drie vaste leden (van DSL) die vooral gespecialiseerd zijn in erfgoed. Is er kennis op een ander terrein gewenst, dan wordt deskundigheid betrokken bij andere adviseurs van binnen of buiten de DSL-organisatie. Ook de expertise van de plaatselijke geschiedkundige en historische verenigingen en de archeologische werkgemeenschap wordt waar nodig ingezet.
Wanneer advies vragen?
Wanneer u een gemeentelijk of rijksmonument wilt verbouwen, restaureren of uitbreiden, of als u in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont waaraan u iets wilt veranderen, krijgt u met de adviescommissie te maken. De adviescommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders over de haalbaarheid van uw plannen met betrekking tot de regelgeving rond monumenten. Uiteraard worden uw plannen ook getoetst aan het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan).
Vergaderingen en agendapunten
De vergaderingen van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit zijn openbaar. De commissie vergadert elke twee weken op donderdagmiddag (in de even weken van het jaar). De vergaderingen beginnen om 14.00 uur en zijn openbaar. Voorlopig vinden de bijeenkomsten digitaal plaats via Teams.
Agendapunten indienen
U kunt agendapunten aanleveren, als u wilt dat een bepaald onderwerp of thema door de Adviescommissie Omgevingskwaliteit wordt besproken. Agendapunten moeten minimaal een week voor de vergadering (dus in de oneven weken) op woensdag voor 18.00 uur aangeleverd zijn bij de ambtelijk secretaris. De agenda wordt uiterlijk maandagmorgen voorafgaand aan de vergadering op de website geplaatst.
U kunt contact opnemen via:
- telefoonnummer 088 751 50 00 of
- per e-mail adviescommissie@jouwgemeente.nl.