Riolering

Wie beheert het riool?

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van het gemeentelijk deel van het riool, ook als deze bij u in de grond ligt. Dit gaat in de meeste gevallen om het hoofdriool. In het buitengebied hoort daar ook een pompput bij, waarmee het afvalwater van een huisaansluiting in het gemeentelijke riool wordt gepompt.

Als woningbezitter bent u verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de huisaansluiting. Dat geldt voor het deel dat op uw terrein ligt. U bent dus ook verantwoordelijk voor het oplossen van een verstopping. Wanneer een huisaansluiting in de openbare ruimte ligt, is de huisaansluiting van de gemeente en beheert en onderhoudt de gemeente deze.

Aanvragen nieuwe aansluiting

Wilt u een aanvraag doen voor een nieuwe aansluiting op de riolering? 
Er wordt gewerkt aan een link waar u dit online kunt aanvragen. Tot die tijd kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente op het nummer 088 75 15 000.

Wie betaalt een nieuwe aansluiting?
De kosten voor een nieuwe huisaansluiting op het riool zijn altijd voor rekening van de bewoner. Dit geldt voor huisaansluitingen in uw grond en huisaansluitingen in de openbare ruimte. 
Soms moet er in de buitengebieden ook een pompput worden geplaatst als onderdeel van de gemeentelijke riolering. Ook deze kosten zijn voor rekening van de bewoner. De aanleg van de pompput gebeurt altijd in overleg met de gemeente. Wanneer de bewoner de pompput heeft aangelegd (en heeft betaald) neemt de gemeente het beheer en onderhoud van de pompput over. 

Wanneer moet ik mijn woning aansluiten op de riolering? 
Uw woning moet op de riolering worden aangesloten wanneer de afstand van de woning tot de riolering minder dan 40 meter is. Dit wordt gemeten vanaf de kadastrale grens. Gaat het om een cluster van meerdere woningen, dan gelden er andere afstanden.  
Woont u in een gebied waar geen riolering aanwezig is, dan wordt naar een passende oplossing gezocht. U bent namelijk altijd verplicht lozing van afvalwater in het milieu te voorkomen.

Afkoppelen regenwater

Bij regenval stroomt er op veel plekken (relatief) schoon regenwater het riool in. In de kernen ligt een regenwaterriool waarmee het regenwater wordt afgevoerd naar oppervlaktewater. De regenwaterriolen zijn aangelegd om het relatief schone regenwater niet naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties te verpompen (en daar te zuiveren). 
In de buitengebieden zijn er geen aparte regenwaterriolen aanwezig. Bij hevige regenval stroomt het regenwater op sommige plekken het riool in en ontstaan er storingen in het rioolstelsel. Dit kan tot problemen leiden met het afvoeren van afvalwater. In de buitengebieden is er daarom gestart met in kaart brengen bij welke huishoudens van Molenlanden het regenwater op het riool is aangesloten. U kunt meer informatie vinden op de pagina Afkoppelen regenwater.

Rioolheffing

Als eigenaar van een pand (woning en niet-woning) betaalt u rioolheffing wanneer er direct of indirect op de gemeentelijke riolering wordt geloosd. Meer informatie vindt u op de pagina over de rioolheffing 

Verstopping of storing

Heeft u last van een verstopt riool, stankoverlast of een storing? U kunt een melding maken via de link: ‘Melding openbare ruimte
Neem altijd eerst contact op met de gemeente, voordat u particuliere bedrijven inschakelt.

Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP)

Het Gemeentelijk Rioleringsplan van Molenlanden is vastgesteld voor de periode 2020 tot en met 2024. Hierin geven we aan op welke wijze we invulling geven aan de zorgplichten rondom afval-, hemel- en grondwater. Het GRP laat ook zien hoe we inspelen op een veranderend klimaat om wateroverlast tegen te gaan. Het rioleringsplan vindt u hier

Raadsbesluit investeringen riolering buitengebied

De gemeenteraad heeft op 21 februari 2023 besloten om de capaciteit van een aantal rioolsystemen te vergroten. Het gaat om de rioleringen in de buitengebieden van Langerak, Goudriaan, Bleskensgraaf, Oud Alblas Oost en Molenaarsgraaf.
Voor twaalf andere rioolstrengen, in Brandwijk, Giessen-Oudekerk, Giessenburg, Groot-Ammers (3 strengen), Hoogblokland, Nieuw-Lekkerland (2 strengen), Noordeloos, Streefkerk en wordt verdiepend onderzoek uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of er aanpassingen nodig zijn. 
In deze twaalf strengen starten we ook met een project om regenwater af te koppelen van het riool. 

Het raadsvoorstel vindt u hier