Onschuldig praatje of babbeltruc? Herken oplichters

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters u proberen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. Ook in onze gemeente zijn deze oplichters actief.

Wat kunt u doen tegen oplichting?

  • Wees voorzichtig: wanneer een vreemde u belt of u op straat aanspreekt, gaat u waarschijnlijk niet meteen uit van het ergste. En dat is ook niet nodig. Wel doet u er goed aan om alert te zijn. Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun bezoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook lijken. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.