Melding huwelijk of partnerschap

Wat leuk u bent van plan om te trouwen of uw partnerschap te laten registreren! Dit is een speciale gebeurtenis. De medewerkers van de gemeente Molenlanden helpen u graag om er een bijzondere dag van te maken. We regelen het samen. Dat kan online met DigiD.

Melding huwelijk of partnerschap met DigiD

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuw huwelijksrecht. U trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen. Ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. Lees meer op de website van notarissen.

Lees voordat u de melding gaat doen onderstaande informatie goed door. Bij de melding is het van belang dat u alles compleet hebt (zie onder andere kopje 'Meenemen'). Nadat u de melding digitaal heeft ingediend wordt deze door de gemeente beoordeeld. Na akkoord krijgt u een bevestiging dat de datum, locatie en trouwambtenaar definitief is vastgelegd. Wacht dus op het akkoord vanuit de gemeente voordat u verder gaat met het organiseren van uw huwelijk.

De grote dag

  • Indien uw voorkeursdatum, tijdstip, locatie of trouwambtenaar niet beschikbaar blijkt te zijn, neemt een ambtenaar van de gemeente contact met u op om een alternatief te bespreken.
  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft ze door bij de melding
  • U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. Iemand die in een andere gemeente is aangewezen door het college als trouwambtenaar en is beëdigd door een Rechtbank, kan in Molenlanden worden aangewezen als trouwambtenaar voor 1 dag. Ook vragen wij van deze persoon een bewijs dat hij/zij regelmatig huwelijken voltrekt. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Daarnaast is er de mogelijkheid dat een familielid/vriend(in) de speech houdt tijdens de ceremonie en een trouwambtenaar van gemeente Molenlanden het officiële gedeelte (ja-woord) doet.

Neem contact op via 088 75 15 000 of mail naar huwelijk@jouwgemeente.nl voor meer informatie.

Trouwlocatie

Gemeentelijke trouwlocatie
U kunt trouwen of uw partnerschap laten registreren in een locatie die door de gemeente Molenlanden wordt aangeboden. De gemeentelijke trouwlocaties zijn:

  • Stadhuis Nieuwpoort (max. 48 pers. incl. bruidspaar)
  • Het Carillon te Nieuw-Lekkerland
  • De Trouwzaal (voormalig gemeentehuis Giessenlanden) te Hoornaar (beschikbaar tot 1 maart 2024).

Wij regelen dan de reservering voor u.

Vrije trouwlocatie
U kunt ook voor een vrije locatie in de gemeente kiezen zoals een restaurant, dorpshuis, of bij u thuis bijvoorbeeld.

Voor trouwen op een vrije locatie is altijd toestemming nodig van de eigenaar of beheerder. Het toestemmingsformulier met voorwaarden waaraan een trouwlocatie moet voldoen kunt u hieronder downloaden.

Servicepunt Bleskensgraaf
Ook is er een mogelijkheid om kosteloos te trouwen of een partnerschap te laten registreren in ons Servicepunt Bleskensgraaf.

Dit kan op maandagmorgen om 09.00 uur of 09.30 uur. Hiervoor moet één van de echtgenoten/partners op het moment van de melding ingeschreven staan in de gemeente Molenlanden. Er wordt geen speech gehouden en er worden maximaal 6 personen toegelaten. Echtgenoten/partners en 4 andere personen waaronder de getuigen.

De locatie van uw keuze geeft u aan in de digitale huwelijksmelding.

Meenemen

  • DigiD van beide partners
  • Kopie van legitimatiebewijs van beide partners
  • Kopie legitimatiebewijs van de getuigen
  • Pinpas

Trouwen in het buitenland

Ik wil in het buitenland trouwen. Wat moet ik doen?

Meer informatie over trouwen in het buitenland. 

Kosten

Het tarief bedraagt voor de voltrekking van een huwelijk of registratie van een partnerschap:

 

Maandag om 9.00 of 9.30 uur in vergaderruimte gemeente. Maximaal aantal aanwezigen: bruidspaar plus 4 personen (inclusief getuigen). Alleen mogelijk als één van de partners bij de melding is ingeschreven in de gemeente Molenlanden.

Gratis

maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur

maandag tot en met vrijdag op de overige uren

€ 420,00

€ 638,00

Zaterdag

€ 638,00

zondag of algemeen erkende feestdagen als bedoeld in artikel 3 van de Algemene Termijnenwet

€ 788,00

Het tarief voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

Zelfde tarieven als huwelijk

Het tarief bedraagt voor het verstrekken van een trouwboekje of partnerschapsboekje

€ 27,60

benoeming van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag

€ 129,00