Melding huwelijk of partnerschap

De dag waarop u elkaar het ja-woord geeft, is misschien wel de mooiste dag van uw leven. Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren. In Molenlanden kunt u de dag vieren op elke plek die u wilt en op elke dag van de week. En met de trouwambtenaar die u wilt. We regelen het samen. Dat kan online met DigiD

Melding huwelijk of partnerschap met DigiD 

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuw huwelijksrecht. U trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen. Ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. Lees meer op de website van notarissen.

Lees voordat u de melding gaat doen onderstaande informatie goed door. Bij de melding is het van belang dat u alles compleet hebt (zie onder andere kopje 'Bij de hand hebben'). Nadat u de melding digitaal heeft ingediend wordt deze door de gemeente beoordeeld. Na akkoord krijgt u een bevestiging dat de datum, locatie en trouwambtenaar definitief is vastgelegd. Wacht dus op het akkoord vanuit de gemeente voordat u verder gaat met het organiseren van uw huwelijk.
  • U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 09.00 en 22.00 uur. Na 16.00 uur en in het weekend betaalt u wel meer. De definitieve datum en tijd staat vermeld in het bericht dat u ontvangt als wij uw melding hebben verwerkt.  
  • Indien u voorkeursdatum, tijdstip, locatie of trouwambtenaar niet beschikbaar blijkt te zijn, neemt de ambtenaar van de gemeente contact met u op om een alternatief te bespreken.
  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft ze door bij de melding
  • U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. Iemand die in een andere gemeente al is beëdigd, kan in Molenlanden worden benoemd als  buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Neem contact op via 088 75 15 000 voor meer informatie.

Trouwlocatie

  • Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in een locatie die door de gemeente Molenlanden wordt aangeboden. Maar u mag ook een andere locatie in de gemeente kiezen. In een restaurant, dorpshuis, of bij u thuis bijvoorbeeld. Waar u maar wilt, als uw trouwlocatie maar veilig is voor u en uw gasten.
  • Wilt u op een andere locatie dan een gemeentelijke trouwlocatie trouwen, dan kunt u dit ook aangeven in de melding van uw huwelijk of partnerschap.

Neem op tijd contact met ons op bij bijzondere omstandigheden

Er zijn tal van zaken die meewegen in de controle door de gemeente. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren of gewoond heeft. Of als u geen Nederlandse nationaliteit hebt of gescheiden bent in het buitenland. Misschien moeten er zelfs buitenlandse documenten ingeleverd worden. Bel in deze gevallen daarom 6 tot 12 maanden voordat u de melding doet. Dan kunnen wij u tijdig adviseren. Wij zijn bereikbaar op 088 75 15 000.

  • Digid van beide partners
  • Kopie van legitimatiebewijs van beide partners
  • Kopie legitimatiebewijs van de getuigen
  • Pinpas

Het tarief bedraagt voor de voltrekking van een huwelijk of registratie van een partnerschap:

 

Maandag om 9.00 of 9.30 uur in vergaderruimte gemeente met maximaal 8 andere aanwezigen (inclusief getuigen)

Gratis

maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur

maandag tot en met vrijdag op de overige uren

€ 390,00

€ 585,00

Zaterdag

€ 585,00

zondag of algemeen erkende feestdagen als bedoeld in artikel 3 van de Algemene Termijnenwet

€ 727,00

Het tarief voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

Zelfde tarieven als huwelijk

Het tarief bedraagt voor het verstrekken van een trouwboekje of partnerschapsboekje

€ 26,00

benoeming van een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag

€ 120,00