Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Algemeen

Uw werkgever kan de aanvraag digitaal voor u klaar zetten via Justis.nl. Met een volledig ingevuld papieren aanvraagformulier kunt u via “Vraag hier uw Verklaring omtrent het Gedrag aan” met uw DIGID de aanvraag indienen en betalen. Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. U heeft dit nodig als u gaat werken in bijvoorbeeld het onderwijs of de kinderopvang. U vraagt een VOG samen met uw werkgever online aan.

Goed om te weten

Uw werkgever kan de aanvraag digitaal voor u klaar zetten via Justis.nl. U vraagt een VOG samen met uw werkgever online aan.

Let op: op het internet bieden diverse commerciële partijen burgers (en organisaties) de mogelijkheid aan om online een VOG aan te vragen. Deze commerciële bedrijven zijn géén onderdeel of partner van Justis. Wanneer een VOG-aanvraag via een website van zo’n partij wordt ingediend, worden er altijd extra kosten berekend. Bovendien zijn niet alle partijen transparant over hun kosten.

Als u een papieren aanvraagformulier ontvangt, kunt u via “Vraag hier uw Verklaring omtrent het Gedrag aan” met uw DigiD de aanvraag indienen en betalen. Het volledig door u en de organisatie die de VOG verlangt, ingevulde papieren aanvraagformulier moet u inscannen (of een duidelijke foto) en uploaden. Na ontvangst ontvangt u een bevestiging. Wij versturen uw aanvraag digitaal naar het Ministerie van Justitie. Daar wordt uw aanvraag beoordeeld en de beschikking wordt na twee tot vier weken naar uw huisadres gestuurd.

Heeft u geen DigiD?  Maak dan een afspraak voor aanvraag Verklaring omtrent 

Aanvragen

U kunt uw Verklaring omtrent het Gedrag online aanvragen. Het papieren aanvraagformulier moet volledig ingevuld zijn en bij de zaak gevoegd worden.

Log in met DigiD en betaal met iDeal.

Nieuwe VOG-aanvraagformulieren per 1 juni 2022

Vanaf 1 juni 2022 is er een nieuw aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) niet ingezetenen en een nieuw machtigingsformulier Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) beschikbaar op de website van Justis, screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De formulieren zijn te vinden op: justis.nl/documenten/vog.

Kosten

 • € 33,85 bij samen online aanvragen (werkgever en werknemer) bij Justis

 • € 41,35 bij zelf aanvragen bij gemeente Molenlanden

  Voor vrijwilligers is een VOG gratis online aan te vragen. De organisatie waar de vrijwilliger werkt moet deze aanvragen.

Goed om te weten

 • U vraagt een VOG aan bij de gemeente waar u woont
 • Het Ministerie van Justitie (Justis) screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af
 • 2 tot 4 weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd.
 • Voor vrijwilligers is een VOG gratis online aan te vragen. De organisatie waar de vrijwilliger werkt moet deze aanvragen bij aanvragen bij Justis
 • Woont u in het buitenland of heeft u geen vaste verblijfplaats? Dan vraagt u een VOG aan bij Justis
 • Meer informatie: website Justis
 • Mocht het voor u onmogelijk zijn digitaal uw aanvraag in te dienen, neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 088 75 15 000.