Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Uw werkgever kan de aanvraag digitaal voor u klaar zetten via Justis.nl. Als u een papieren aanvraagformulier ontvangt, kunt u via “Vraag hier uw Verklaring omtrent het Gedrag aan” met uw DigiD de aanvraag indienen en betalen. 

Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. U heeft dit nodig als u gaat werken in bijvoorbeeld het onderwijs of de kinderopvang. U vraagt een VOG samen met uw werkgever online aan. 

Uw werkgever kan de aanvraag digitaal voor u klaar zetten via Justis.nl. U vraagt een VOG samen met uw werkgever online aan.

Let op: op het internet bieden diverse commerciële partijen burgers (en organisaties) de mogelijkheid aan om online een VOG aan te vragen. Deze commerciële bedrijven zijn géén onderdeel of partner van Justis. Wanneer een VOG-aanvraag via een website van zo’n partij wordt ingediend, worden er altijd extra kosten berekend. Bovendien zijn niet alle partijen transparant over hun kosten.”

Als u een papieren aanvraagformulier ontvangt, kunt u via “Vraag hier uw Verklaring omtrent het Gedrag aan” met uw DigiD de aanvraag indienen en betalen. Het papieren aanvraagformulier moet u inscannen (of een duidelijke foto) en uploaden. Na ontvangst ontvangt u een bevestiging. Wij versturen uw aanvraag digitaal naar het Ministerie van Justitie. Daar wordt uw aanvraag beoordeeld en de beschikking wordt na twee tot vier weken naar uw huisadres gestuurd.

Heeft u geen DigiD? Stuurt u dan een verzoek met een scan van uw legitimatiebewijs en het papieren aanvraagformulier naar burgerzaken@jouwgemeente.nl. U betaalt de kosten via een factuur.

Vraag hier uw Verklaring omtrent het Gedrag aan

Samen (werkgever en werknemer) een VOG aanvragen

 • U vraagt een VOG aan bij de gemeente waar u woont
 • Het Ministerie van Justitie (Justis) screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af
 • 2 tot 4 weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd.
 • Voor vrijwilligers is een VOG gratis online aan te vragen. De organisatie waar de vrijwilliger werkt moet deze aanvragen bij aanvragen bij Justis
 • Woont u in het buitenland of heeft u geen vaste verblijfplaats? Dan vraagt u een VOG aan bij Justis
 • Meer informatie: website Justis
 • Mocht het voor u onmogelijk zijn digitaal uw aanvraag in te dienen, neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 088 75 15 000.

Let op! U kunt uw afspraken voorlopig alleen maken op de servicepunten in Nieuw-Lekkerland en Giessenburg.

U kunt uw Verklaring omtrent het Gedrag online aanvragen. Log in met DigiD en betaal met iDeal.

 • € 33,85 bij samen online aanvragen (werkgever en werknemer) bij Justis

 • € 41,35 bij zelf aanvragen bij gemeente Molenlanden

  Voor vrijwilligers is een VOG gratis online aan te vragen. De organisatie waar de vrijwilliger werkt moet deze aanvragen.