Veilig in mijn huis

Algemeen

Een veilig huis in een veilige wijk, een veilig gevoel. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Iedereen loopt het risico op een woninginbraak of woningbrand. Gelukkig kunt u hier zelf wel wat tegen doen om dit risico zo klein mogelijk te maken. Op deze pagina vindt u informatie voor een veilig huis.

Inbraak en diefstal

Illustratieve afbeelding van inbraak

Als inwoner speelt u een belangrijke rol bij de aanpak van woninginbraken. Oplettende inwoners kunnen veel inbraken voorkomen door een oogje in het zeil te houden en door de eigen woning goed te beveiligen.

Feiten over woninginbraken:

 • 90% van de inbraken is een zogenaamde ‘gelegenheidsinbraak’
 • Een inbreker heeft 30 seconden nodig om binnen te komen.
 • U voorkomt de helft van de inbraken met een eenvoudige maatregelen

Verdachte situatie? Bel direct 112  

Ziet u verdachte personen in de tuin van de buren of in huizen of auto’s gluren? Of hoort u iemand een ruit inslaan? Bel dan direct 112.  

Heeft uw melding geen spoed? Bel dan de politie via: 0900 8844. Of doe uw melding anoniem via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800 7000.

Aangifte doen van diefstal

Doe altijd aangifte bij de politie als er bij u is ingebroken. Bel 0900 8844. Meld diefstal ook bij uw verzekeraar.

Voorkom inbraak of diefstal: Dit kunt u zelf doen

Als inwoner kunt u maatregelen nemen om de kans op een inbraak of diefstal te verkleinen. Via de websites van onze partners vindt u handige tips  en leest u wat u zelf kunt doen.

www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Politiekeurmerk veilig wonen  

Uw woning beter beveiligen? Kijk op www.politiekeurmerk.nl van Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Op deze website staat veel informatie over hoe u boeven te slim af bent.  

Pas op voor oplichters aan de deur  

Het komt steeds vaker voor dat oplichters met een smoes aanbellen om geld of spullen te stelen. Ze doen zich voor als medewerker van de gemeente, thuiszorg of het energiebedrijf. Of ze vragen bijvoorbeeld of ze uw toilet mogen gebruiken. Handel vragen zoveel mogelijk bij de voordeur af en loop nooit weg bij de open deur. Laat onbekenden niet zomaar binnen. Vraag eerst of ze zich kunnen identificeren met een officieel bewijs en noteer de gegevens. Geef nooit uw betaalpas of pincode. Iemand die echt van de politie of de bank is, zal hier nooit naar vragen.

Bescherm uw waardevolle spullen

Via de gratis app ‘Stop Heling’ kunt u waardevolle spullen registreren. Na inbraak of diefstal heeft u dan meteen alle gegevens bij de hand voor uw schadeclaim bij de verzekeraar en uw aangifte bij de politie. Na de aangifte komen alle specifieke kenmerken van uw gestolen eigendommen terecht in de database van Stop Heling. Daarmee vergroot u de kans dat u uw waardevolle bezittingen terugkrijgt. Bovendien kunnen dieven uw gestolen spullen daardoor minder makkelijk verkopen en zullen zij eerder worden gepakt.  

Meer informatie over de app Stop Heling vindt u op deze website.

Brandveiligheid

Brand. Iets waaraan we liever niet denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken.  

Op de website van de brandweer vindt u alles over brandveiligheid in en om huis, bij evenementen of bij uw bedrijf.  

Ga direct naar de brandveiligheidspagina’s  

Veilig stoken

Door op de juiste manier te stoken, zorgt u voor minder schadelijke stoffen in de lucht en minder overlast. Om u hierbij te helpen, geven wij u hieronder 8 tips om minder vervuilend te stoken.

 1. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
 2. Stook alleen droog hout.
 3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
 4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van vuur. 
 5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand. 
 6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat houtvuur vanzelf uitbranden. 
 7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open. 
 8. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. 

Last van houtrook? Tips voor een gesprek

Heeft u zelf last van houtrook uit uw directe omgeving? Vaak zijn uw buren zich hier niet van bewust. Door in gesprek te gaan, kunt u wellicht samen een oplossing vinden. Op www.datismakkelijkpraten.nl vindt u een aantal tips voor zo’n gesprek. Ook kunt u uw buren natuurlijk vertellen over de stooktips op deze pagina. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u terecht bij Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van Molenlanden die ruzie hebben of dreigen te krijgen. 

Gebruik van camerabeveiliging

Er kunnen goede redenen zijn om een camera op te hangen bij uw huis, zoals een beveiligingscamera of een slimme videodeurbel. Dat is ook niet verboden. Maar het is wel van belang dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen, zoals uw buren of voorbijgangers. Net zoals uw buren rekening moeten houden met úw privacy als zij een camera ophangen bij hun huis.

Regel bij cameragebruik

De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen. Soms kan het echt niet anders dan dat u een stukje van de openbare weg filmt. Bijvoorbeeld omdat uw voordeur direct grenst aan de openbare weg. In dat geval moet u er wel voor zorgen dat u de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk schendt. Zorg dus dat u een camera koopt die u zo goed mogelijk kunt afstellen.

Camera van uw buren

Voelt u zich aangetast in uw privacy door de camera van uw buren? Ga dan eerst in gesprek met uw buren.

Stappenplan camera bij huis

Alles waar u rekening mee moet houden als u een camera wilt ophangen bij uw huis, vindt u in het Stappenplan camera bij huis, vastgesteld door de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is een overheidsorganisatie die toezicht houdt op privacy. De gemeente gaat hier niet over.  

Ga direct naar: Autoriteit Persoonsgegevens

Camera in beeld: Meld uw buitencamera’s aan

Camerabeelden helpen de politie bij het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. Heeft u één of meer camera’s aan uw woning of bedrijfspand hangen? Laat het de politie dan weten!

Stel: er wordt in uw buurt ingebroken. De politie kijkt dan in een databank wie in deze buurt een camera heeft hangen. Vervolgens kan de politie snel de beelden ophalen om te kijken of de dader er misschien op staat. De politie kijkt dus niet live mee met uw camera’s, maar inventariseert alleen waar deze hangen. Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u tegelijkertijd uw buurt veiliger te maken.

Meld uw camera(’s) direct aan via: 
www.politie.nl/informatie/aanmelden-camera-in-beeld 

Woonoverlast

Als inwoner van Molenlanden wilt u plezierig wonen. Als veel mensen bij elkaar wonen, kunnen er soms kleine of grote ergernissen ontstaan. Gelukkig kunnen die ergernissen vaak met elkaar worden opgelost. Dit lukt helaas niet altijd. Ervaart u overlast in uw woonomgeving? Op deze pagina leest u wat u kunt doen bij woonoverlast. 

Wanneer is er sprake van woonoverlast?

Er is sprake van woonoverlast als een bewoner zich regelmatig zo gedraagt, dat deze persoon daarmee het woongenot van buurtbewoners verstoort of hun vrijheid belemmert. Ook kan de persoon die de overlast veroorzaakt zichzelf schade toebrengen. Voorbeelden van woonoverlast zijn: geluidsoverlast, fysieke verwaarlozing, vervuiling, intimiderend gedrag, brandgevaar en drugsoverlast.

Wat kunt u zelf doen om de woonoverlast op te lossen?

 1. Laat uw buren weten op welke manier zij voor u overlast veroorzaken. Als uw buren niet weten wat er mis is, kunnen zij het ook niet oplossen. Houd in gedachten dat ruzie de situatie alleen maar vervelender maakt en de overlast daarmee niet wordt verholpen.
 2. Spreek uw buur die de overlast veroorzaakt op een vriendelijke manier aan. Wacht hiermee niet te lang, want dan is de kans het grootst dat zij nog weten waar u het over heeft. Geef ook duidelijk aan waar u precies last van heeft en wat u graag anders zou zien.
 3. Komt u er zelf niet uit en blijft de overlast of ruzie voortduren? Dan kunt u contact opnemen met buurtbemiddeling. Speciaal opgeleide vrijwilligers proberen buren samen om de tafel te krijgen en in gesprek te gaan. De buurtbemiddelaars kiezen geen partij, maar helpen buren om tot een oplossing te komen.  
 4. Wilt u buurtbemiddeling aanvragen of wilt u gewoon eens overleggen over uw probleem? Neemt u dan contact op met Ingrid van Oostwaard van ElkWelzijn via: buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl of 0345 51 52 27. Bij voortdurende overlast raden wij u aan om dit te blijven melden. U kunt als bewoner de overlast melden bij de gemeente via: 088 75 15 000. Houdt zelf goed bij welke overlast u ervaart en welke acties u heeft ondernomen om dit te voorkomen. Het bijhouden van een dossier is nodig om eventuele stappen in de toekomst te kunnen nemen.

Melden van woonoverlast

Heeft u zelf geprobeerd om de problemen te bespreken met de persoon die de overlast veroorzaakt? Maar is het probleem nog niet opgelost? Dan kunt u de overlast op verschillende manieren melden:

 • Bij uw woonstichting: Huurt u een woning? Meld dan de woonoverlast aan uw verhuurder. Woonstichtingen hebben veel ervaring met de aanpak van woonoverlast.
 • Bij de politie: Bij dringende woonoverlast kunt u de politie bellen via: 0900-8844. U kunt dit nummer ook bellen als u ondersteuning wilt van de wijkagent.
 • Bij de gemeente: U kunt als bewoner de woonoverlast ook melden bij ons via 088 75 15 000.

Meer informatie en tips kunt u vinden op de website: www.problemenmetjeburen.nl

Maakt u zich zorgen? Doe een melding!

Maakt u zich zorgen over iemand die hulp nodig heeft, maar dit niet wilt? Leeft iemand in een zwaar vervuilde woning? Veroorzaakt iemand ernstige overlast, is er sprake van huiselijk geweld of denkt u dat er sprake is van zware (psychische) problemen? Er zijn verschillende instanties waar u met uw zorgen terecht kunt. 

Tip: Praat eerst met de persoon of het gezin waar u zich zorgen over maakt. Een gesprek kan soms duidelijk maken of uw gevoel klopt. Dit kan (een deel van) uw zorgen wegnemen of juist bevestigen. Heeft dit niet geholpen? Lees dan verder bij welke instanties u terecht kunt.

Gaat het om iemand met verward gedrag?  

Neem dan contact op met meldpunt Zorg en Overlast. U vindt meer informatie op de pagina: GGD zhz - Meldpunt zorg en overlast. U kunt ook telefonisch contact opnemen via 078 - 7708504.

Heeft u vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling?

Bel naar Veilig Thuis: 0800 20 00 of chat met Veilig Thuis.

-    Politie: 0900 88 44