Speelautomaat aanwezigheidsvergunning

Algemeen

Een kansspelautomaat (gokautomaat) is een automaat waarmee je geld kan winnen, zoals een fruitautomaat. Met een behendigheidsautomaat kan dit niet. Denk aan een flipperkast of videospelletjes. Voor het plaatsen van een gokautomaat, heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente. Voor een behendigheidsautomaat hebt u geen aanwezigheidsvergunning nodig.

Hoe werkt het?

Alleen horecabedrijven kunnen een aanwezigheidsvergunning krijgen. De gemeente Molenlanden heeft geen speelautomatenhallen.

De eigenaar van een gokautomaat of kansspelautomaat moet hiervoor ook een exploitatievergunning hebben. Deze kan hij aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

Bent u eigenaar van een horecabedrijf? Dan moet u hiervoor een aanwezigheidsvergunning bij de gemeente aanvragen. Kansspelautomaten (maximaal 2 stuks) zijn alleen toegestaan in 'hoogdrempelige horeca', dat wil zeggen cafés of restaurants met een alcoholvergunning waar geen andere activiteiten zijn die een eigen stroom bezoekers trekken. Daarnaast moeten de activiteiten zijn gericht op personen van 18 jaar en ouder.

Hoe zit het met samengestelde inrichtingen: horeca met laagdrempelig én hoogdrempelig deel?
Een samengestelde inrichting is een laagdrempelige inrichting waarbinnen afgescheiden delen hoogdrempelig zijn. Het doel van deze afscheiding is te voorkomen dat bezoekers van het laagdrempelige deel gedwongen worden het hoogdrempelige deel te betreden, en zo met kansspelautomaten in aanraking komen. De ratio achter dit onderscheid is het streven om kansspelautomaten uit de buurt te houden van plaatsen waar jongeren eenvoudig binnenlopen of die veelvuldig door jongeren bezocht worden.
In het hoogdrempelige deel van een samengestelde inrichting mogen kansspelautomaten staan onder twee voorwaarden:

  • er moet voldoende afscheiding zijn tussen het laagdrempelige en hoogdrempelige gedeelte. Een plantenbak of een laag hekje ter afscheiding is niet genoeg. Wat wel genoeg is, is ter beoordeling van de gemeente;
  • het laagdrempelige deel moet op zichzelf staan. Dit wil zeggen dat voor toiletbezoek, het bereiken van de garderobe, het betalen van de rekening et cetera het betreden van het hoogdrempelige deel niet noodzakelijk is.
     

Hoe lang is een aanwezigheidsvergunning geldig?

Een aanwezigheidsvergunning kan afgegeven worden voor 1 jaar (als u het tijdelijk wilt proberen) of voor onbepaalde tijd. De leges voor een vergunning voor onbepaalde tijd zijn hoger. De verschillende leges kunt u terug vinden onder het kopje ‘Kosten’.

Als u kiest voor een looptijd van 1 jaar bent u zelf verantwoordelijk voor de verlenging van deze vergunning.

Wijzigingen

Verandert er iets? Geef dit dan altijd aan ons door. Bijvoorbeeld bij een andere eigenaar van de automaat of als het aantal automaten in uw bedrijf wijzigt of als de indeling van uw horecazaak verandert.

Let op: er mogen maximaal 2 kansspelautomaten geplaatst worden.

Aanvragen

Via onderstaande link vraagt u een aanwezigheidsvergunning aan. 

Aanvraag Speelautomaat aanwezigheidsvergunning

De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen als u een vergunning voor het plaatsen van een gokautomaat aanvraagt.

Kosten

  • Een vergunning van twaalf maanden voor één kansspelautomaat kost €56,50.
    • Een tweede kansspelautomaat erbij kost €34,00.
  • Een vergunning voor onbepaalde tijd voor één kansspelautomaat kost €226,50.
    • Een tweede kansspelautomaat erbij kost €136,00.

Deze kosten kunt u terugvinden in de Legesverordening Molenlanden.

Contact

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met het team Veiligheid en Handhaving, cluster Veiligheid via apv@jouwgemeente.nl. Ook kunt u bellen naar 088-75 15 000.