Plaagdieren

Algemeen

In onze gemeente komen veel diersoorten voor. De meeste soorten zijn gewenst, maar een aantal niet. Wel horen alle dieren tot onze biodiversiteit en zijn dus een onderdeel van onze leefomgeving (Met uitzondering van invasieve exoten zoals de tijgermug). De ongewenste soorten worden ook wel plaagdieren genoemd, in de volksmond beter bekend als ongedierte. Op deze pagina leest u meer over de meest voorkomende plaagdieren in onze gemeente en wat u kunt doen als u overlast ervaart.

Bijen en hommels

Bijen en hommels zijn wettelijk geen beschermde diersoorten, maar als gemeente zijn wij wel zuinig op de bijen en hommels. Daarom bestrijden wij ze in principe niet. Indien nodig kan een imker een bijenvolk verwijderen. U kunt hiervoor een plaatselijk imker benaderen.

Wespen en andere insecten

Heeft u last van een wespennest of een insectenplaag? Dan kunt u hierover advies inwinnen bij het Kennis-en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen via hun website. 

Kennis-en Adviescentrum Dierplagen | Dierplagen

U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding indien dat gewenst is. Een uitzondering hierop is de bestrijding van wespen(nesten) in de openbare ruimte. Hierover kunt u met ons contact opnemen. Wij zorgen dan voor de bestrijding.

Molenlanden | Melding wespen(nesten) in openbare ruimte 

Ratten en muizen

Heeft u last van ratten of muizen in of om uw huis? Het is belangrijk te achterhalen wat de oorzaak hiervoor is. Het Kennis-en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen (KAD) kan u daarbij helpen en adviseren. 

Kennis- en Adviescentrum Dierplagen | Ratten en muizen

Als de oorzaak in of om uw huis te vinden is kunt u contact opnemen met een plaatselijke bestrijder. Ligt de oorzaak niet bij u, maar bij buurtbewoners of in de openbare ruimte, zal de gemeente dit verder onderzoeken. Het KAD zal in dat geval contact opnemen met ons. 

Let op! Nieuwe wetgeving per 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 is het gebruik van nieuwe verpakkingen rodenticiden (ratten- en muizengif) door particulieren niet meer toegestaan in verband met de ernstige risico’s voor mens, dier en milieu.

Eikenprocessierups

Vanaf het voorjaar hebben eikenbomen te maken met de eikenprocessierups. De brandharen kunnen ernstige klachten geven: jeuk en last van de ogen en luchtwegen. De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte. Door vroeg te bestrijden voorkomen we de overlast zo veel mogelijk. Als er toch nesten ontstaan dan halen we deze alsnog weg.

Heeft u ook last van de rups in uw eigen tuin? Dan kunnen we ook bij u langskomen om deze te bestrijden. Dit geldt niet voor bedrijven. Die verzoeken we zelf de bestrijding uit te voeren.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marinus van der Vliet via: 088-7517000 of ga voor meer informatie naar onderstaande webpagina.

Molenlanden | Bestrijding Eikenprocessierups

Overlast voorkomen

Een plaag voorkomen doen we samen

Wanneer we overlast ervaren of last hebben van plaagdieren, zijn hier altijd oorzaken voor. En in veel gevallen dragen we er ook persoonlijk of gezamenlijk aan bij zonder dat we dat we doorhebben. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven wij u graag een aantal tips om plaagdieren in uw omgeving te voorkomen:

  • Sluit voedselvoorraden goed af. Ook het eten voor uw dieren
  • Voer kippen in de ochtend, niet in de avond
  • Maak dierenverblijven zoals kippenhokken ratdicht met fijn gaas
  • Voer vogels alleen in noodzaak, dus in de winter bij sneeuw en ijs
  • Zet geen losse afvalzakken naast uw container
  • Ruim valfruit, vruchten en noten tijdig op, voorkom wintervoorraadvorming door ratten
  • Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of snoeiafval

Overlast melden

Heeft u last van plaagdieren? Dan kunt u dit melden bij het Kennis-en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen via hun website, per e-mail of telefonisch.

  • Een telefonisch advies is gratis
  • Dit geldt ook voor het determineren (vaststellen) van insecten. Indien het nodig is schakelen zij ons in
  • U kunt hier ook terecht voor meer informatie over plaagdierbeheersing

Website: www.kad.nl
E-mail: info@kad.nl
Telefoonnummer: (0317) 419 660