Oekraïense vluchtelingen inschrijven in BRP

Algemeen

Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïnse nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) Dit kan door een afspraak met de gemeente te maken.

Inschrijving van volwassen vluchtelingen is alleen mogelijk wanneer de Oekraïnse nationaliteit kan worden vastgesteld. De vluchteling heeft hiervoor een geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een paspoort, nodig. Bij minderjarige kinderen die met hun ouder(s) zijn meegekomen en die geen identiteitsbewijs hebben, kunnen de ouder(s) tijdens de afspraak een verklaring onder eed of belofte afleggen, waarmee de identiteit van de kinderen wordt vastgesteld.

Wanneer de vluchteling geen identiteitsbewijs heeft, kan deze nog niet worden ingeschreven. De te volgen procedure voor deze groep wordt nog vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse zaken.

Goed om te weten

 • Om u in te schrijven in Nederland komt u persoonlijk bij de gemeente langs. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Let op: voor iedere persoon extra, moet u het aantal aanpassen bij het maken van de afspraak. Bijvoorbeeld: u wilt voor uzelf en uw 2 kinderen een afspraak maken, dan kiest u voor 3 personen.
 • Spreekt u geen Engels, neemt u dan een tolk/vertaler mee naar de afspraak.
 • Personen van wie de gemeente niet de identiteit kan vaststellen, kunnen niet worden ingeschreven. Zij moeten eerst naar de Ambassade van Oekraïne.
  • Bij de ambassade kunnen zij een certificaat met foto aanvragen waarin de identiteit en nationaliteit wordt bevestigd.
  • Dit geldt ook voor het interne paspoort dat voor 2016 is uitgegeven. Deze is alleen in Oekraïens en Russisch en voor ons niet leesbaar. Zij moeten dus eerst naar de ambassade.
  • De ambassade verzoekt Oekraïners om voor hun komst naar Den Haag de aanvraag online aan te melden: https://nl-ukraine.nalog.nl/nl-ukr-cert/ (in het Oekraïens). 
   • Adres: Zeestraat 78, 2518 AD Den Haag
   • Inloopspreekuur: van 9.00-13.00 uur

Wat neemt u mee?

 • Een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort of identiteitskaart van ieder persoon die u komt inschrijven. Bij minderjarige kinderen die met hun ouder(s) zijn meegekomen en die geen identiteitsbewijs hebben, kunnen de ouder(s) tijdens de afspraak een verklaring onder eed of belofte afleggen, waarmee de identiteit van de kinderen wordt vastgesteld.
   
 • Ingevuld Inlichtingenformulier, voor ieder persoon die u komt inschrijven. Dus ook voor ieder kind een apart formulier: Inlichtingenformulier opneming in de basisregistratie personen. Deze kunt u downloaden en uitprinten.
   
 • Ingevuld Toestemmingsformulier: Toestemming hoofdbewoner.
  Deze kunt u downloaden en uitprinten en laten invullen door de hoofdbewoner.
   

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer: 088 75 15 000.

We zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 8.30 en 15.00 uur. 

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op onderstaande website.