Column Theo Segers: Watersnoodramp
Mijn schoonvader was een echte Zeeuw. Als 22-jarige maakte hij de Watersnoodramp van 1953 mee, vorige week 72 jaar geleden. Hij vertelde ons en onze kinderen over het water dat na een doorbraak de dorpsstraat van Kortgene in denderde. Hoe hij zijn verloofde - ‘ja, jullie oma’- naar binnen trok en ternauwernood de deur van het arbeidershuisje kon sluiten. Het water spoot met enorme kracht door de brievenbus drie meter de gang in. Neven en nichten en allerlei bekenden uit het dorp overleefden het niet. En nog veel meer. De ramp doet mij automatisch denken aan Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. Een zeer ingrijpende gebeurtenis waarin meer dan 1800 mensen omkwamen. Vele ouderen herinneren zich dat nog goed.
Toen ik burgemeester was van Staphorst met de kernen Rouveen en IJhorst, werd heel anders over ‘De Ramp’ gesproken. Daar bedoelden ze niet de voor veel mensen bekende watersnoodramp van 1953 in de Zuid-Nederlandse delta. Ze spreken daar van ‘de Ramp’ van 1825, precies 200 jaar geleden. Door velen de vergeten watersnoodramp genoemd. Vooral grote delen van Overijssel en Friesland werden getroffen. In totaal waren er 379 slachtoffers in Nederland en rond de 800 in heel Europa. Ook veel dieren verdronken. Jan Kruys, schout van Vriezenveen schreef: ‘Zeer noodlottig’ waren de eerste februaridagen van 1825 ‘vermits er zeer veel menschen en vee zyn verdronken’. De helft van het vee in Staphorst verdronk. Wat een leed.
Nu, 200 jaar later hebben we de Deltawerken. Nederland is groot geworden door
de strijd tegen het water. Koningin Beatrix sprak bij de officiële opening van de
Oosterscheldekering in 1986 de woorden: ‘De stormvloedkering is gesloten.
De Deltawerken zijn voltooid. Zeeland is veilig.’
En daarmee Nederland ook? Toch niet. De tijden zijn veranderd. We moeten alert blijven in onze strijd tegen het water. Tegenwoordig noemen we dat, wees ‘zelfredzaam’. Stel je voor dat er wat gebeurt. We moeten ons voorbereiden op een eventuele overstroming. Beter is om te spreken van ‘samen–redzaam'.