Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Bij mantelzorg gaat het om de zorg aan een familielid, buur of kennis die door psychische of lichamelijke beperkingen, een chronische aandoening, ouderdomsgebreken of verslaving extra zorg nodig heeft. Mantelzorg overstijgt de gewone dagelijkse hulp en zorg en wordt niet gegeven in het kader van betaalde, professionele zorgverlening of een vrijwilligersactiviteit.

Ook mantelzorgers hebben ondersteuning nodig

Mantelzorg is anders dan vrijwilligerswerk. Meestal is het geen keuze maar overkomt het je. Veel mensen zorgen als vanzelfsprekend voor hun vader, moeder, kind of vriend. Hun zorg is vaak langdurig en/of intensief. Mantelzorg biedt voldoening, maar kan ook leiden tot overbelasting en eenzaamheid. Daarom wil Molenlanden de mantelzorgers ondersteunen en van hen horen op welke manieren dat het beste kan. Om mantelzorgers  te bereiken is een actueel mantelzorgbestand essentieel. Bent u mantelzorger en staat u nog niet in het bestand, dan vragen wij u om u te registreren. 

Mantelzorgondersteuning, individueel of collectief, kan bestaan uit:

Waar kan ik ondersteuning vragen?

Het Steunpunt Mantelzorg Molenlanden van Stichting Welzijn Molenlanden is dé ingang voor alle vragen op het gebied van mantelzorgondersteuning. 

Stichting Welzijn Molenlanden is op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur telefonisch bereikbaar 085 0066089 of per e-mail info@welzijnmolenlanden.nl.

Meer informatie is te vinden op Bijeenkomsten en cursussen | Gemeente Molenlanden.

Achtergrondinformatie
Het Steunpunt Mantelzorg Molenlanden is ondergebracht bij Stichting Welzijn Molenlanden en is een samenwerkingsverband tussen MEE/Vivenz, De Lange Wei, Rivas Zorggroep, Sociaal Team Molenlanden, gemeente Molenlanden en Stichting Welzijn Molenlanden. 

19-01-2021 | Steunpunt Mantelzorg Molenlanden van start! (nieuwsbericht)

Mantelzorgcompliment

Staat u bij de gemeente Molenlanden geregistreerd als mantelzorger en bent u 18 jaar of ouder? Dan ontvangt u een ‘mantelzorgcompliment’. Dat is een geldbedrag waarmee de gemeente u bedankt voor uw inzet. 

Bent u nog niet geregistreerd als mantelzorger?
Maar zorgt u wel langdurig voor familie, vrienden of buren vanwege ziekte, beperking of ouderdom? En woont deze zorgvrager in Molenlanden? Dan kunt u zich laten registreren als mantelzorger. U ontvangt dan informatie, bijvoorbeeld over cursussen of activiteiten en komt in aanmerking voor het mantelzorgcompliment.

Jonge mantelzorgers tot en met 17 jaar kunnen zich ook laten registreren. Zij ontvangen ook informatie over activiteiten en krijgen als mantelzorgcompliment een cadeaubon.

Hoe kunt u zich registreren?
U kunt het registratieformulier invullen op www.welzijnmolenlanden.nl/steunpunt-mantelzorgpunt-molenlanden/registreren-als-mantelzorger/.

Is het voor u echt niet mogelijk om het registratieformulier in te vullen via de website?

Dan kunt u ook een registratieformulier opvragen. Dit kan via het telefoonnummer van het Steunpunt Mantelzorg Molenlanden, 085-0066089.

Heeft u vragen?
Wilt u meer weten over het compliment of over mantelzorg in het algemeen? Dan horen wij dit graag. U kunt contact opnemen met:

  • Stichting Welzijn Molenlanden via e-mail: info@welzijnmolenlanden.nl (bij voorkeur) .
  • Steunpunt Mantelzorg Molenlanden via telefoonnummer 085-0066089 (ma-vr 9.00 – 16:00 uur).

Hoe kan ik mij registreren als mantelzorger?

Wanneer u zich laat registreren als mantelzorger ontvangt u persoonlijke uitnodigingen voor bijeenkomsten en cursussen, informatie en advies.

Informatie over hoe u zich kunt registreren vindt u hier:

Week van de mantelzorg

Tijdens de week van de mantelzorg willen we iedereen die lange tijd zorgt voor familie, vrienden of buren vanwege ziekte, beperking of ouderdom extra in het zonnetje zetten. 

 

Mantelzorgwoning

Mantelzorg is erg waardevol. Als gemeente faciliteren we graag in de mantelzorgbehoefte. Deze behoefte kan gepaard gaan met de behoefte aan een mantelzorgwoning. De mantelzorger kan zo op een snelle en intensievere manier mantelzorg verlenen. In het geval van intensieve zorgverlening is dit erg prettig. Vooruitdenkend kan een mantelzorgwoning voor de toekomst ook prettig zijn, we spreken dan over een pre-mantelzorgwoning en maken hiermee generatiewoningen mogelijk.

Lees hier alles over mantelzorgwoningen