Mantelzorg

Bij mantelzorg gaat het om de zorg aan een familielid, buur of kennis die door psychische of lichamelijke beperkingen, een chronische aandoening, ouderdomsgebreken of verslaving extra zorg nodig heeft. Mantelzorg overstijgt de gewone dagelijkse hulp en zorg en wordt niet gegeven in het kader van betaalde, professionele zorgverlening of een vrijwilligersactiviteit.

Mantelzorg is anders dan vrijwilligerswerk. Meestal is het geen keuze maar overkomt het je. Veel mensen zorgen als vanzelfsprekend voor hun vader, moeder, kind of vriend. Hun zorg is vaak langdurig en/of intensief. Mantelzorg biedt voldoening, maar kan ook leiden tot overbelasting en eenzaamheid. Daarom wil Molenlanden de mantelzorgers ondersteunen en van hen horen op welke manieren dat het beste kan. Om mantelzorgers  te bereiken is een actueel mantelzorgbestand essentieel. Bent u mantelzorger en staat u nog niet in het bestand, dan vragen wij u om u te registreren. 

Het voordeel van registratie is dat u als mantelzorger weet dat u bij de gemeente kan aankloppen voor mantelzorgondersteuning. Deze ondersteuning, individueel of collectief, kan bestaan uit:

Wanneer u zich laat registreren als mantelzorger ontvangt u persoonlijke uitnodigingen voor relevante cursussen, trainingen, bijeenkomsten en voor de uitreiking van de mantelzorgwaardering.

U kunt zich registreren door het registratieformulier mantelzorgers in te vullen en te mailen naar info@welzijnmolenlanden.nl.

Als u ondersteuning nodig heeft of vragen heeft op het gebied van mantelzorg kunt u contact opnemen met het sociaal loket.

De gemeente gaat aan de hand van uw meldingsformulier met u in gesprek en onderzoekt de mogelijkheden. We kijken naar wat u zelf kunt doen en waar mensen uit uw omgeving u bij kunnen helpen. Misschien zijn er voorzieningen in de buurt waar u gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld met de inzet van een vrijwilliger. Of door het regelen van een maaltijdservice, zodat u niet meer elke dag hoeft te koken voor de zorgvrager. Soms helpt het al als u met andere mantelzorgers kunt praten en ervaringen kunt delen.

Komt uit het gesprek naar voren dat u het probleem niet kunt oplossen met mensen in uw omgeving of algemene voorzieningen? Dan kunt u bij de gemeente een maatwerkvoorziening aanvragen. Dit is bijvoorbeeld hulp in de huishouding, kortdurend verblijf of een dagbesteding voor de zorgvrager.

Molenlanden biedt kortdurende mantelzorgondersteuning vanuit het Sociaal Team. Voor langdurige en complexe situaties biedt Stichting MEE Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ondersteuning. In het contact met de gemeente kunnen we overleggen wat voor u nodig is.

Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan. Om u als mantelzorgers te ondersteunen organiseert de gemeente informatieve bijeenkomsten, cursussen en individuele ondersteuning door de mantelzorgconsulent. Deze biedt u;

  • Informatie en advies
  • Administratieve ondersteuning bij de zorg
  • Een luisterend oor
  • Praktische hulp
  • Nieuwsbrief (opgeven via onderstaand telefoonnummer of mailadres)

Aan de dienstverlening van de mantelzorgconsulent zijn geen kosten verbonden. U kunt contact opnemen met de mantelzorgconsulent Suzanne Visser, Stichting MEE via 06 50 74 72 05 of via e-mail suzanne.visser@meeav.nl. Ook kunt u voor algemene informatie bellen met het servicebureau van MEE telefoon 0183 69 16 00 (maandag tot en met vrijdag).

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Bent u mantelzorger? Dan bent u van harte welkom tijdens de week van de mantelzorg 2019.

Van zaterdag 9 t/m 15 november wordt een gevarieerd activiteitenprogramma aangeboden aan alle mantelzorgers uit Molenlanden. Het programma is voor mantelzorgers van alle leeftijden. Er zijn ook specifieke activiteiten voor jonge mantelzorgers. Deelname is gratis.

In onderstaande flyer vindt u het programma.