Informatie Oekraïense vluchtelingen

Op deze pagina vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Bijvoorbeeld hoe zij zich kunnen inschrijven in onze gemeente. Of waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen met vragen. Deze pagina wordt steeds aangevuld met actuele informatie.

Inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)

Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïnse nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan door een afspraak met de gemeente te maken.

Inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)

Leefgeldregeling

Vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Molenlanden verblijven, kunnen in aanmerking komen voor de zogenaamde 'leefgeldregeling'. 

Via onderstaande button vindt u informatie hoe leefgeld kan worden aangevraagd. Voor leefgeld is een inschrijving nodig in het BRP en een Nederlandse bankrekening. 

Leefgeldregeling

Particuliere opvang

Gemeente Molenlanden is blij met alle particuliere initiatieven om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn in Molenlanden ruim 325 vluchtelingen particulier opgevangen. De gemeente blijft zoeken naar locaties voor opvang. Als gemeente stellen we daarom voorwaarden, zodat we goed en veilig opvang met elkaar kunnen verlenen. Deze voorwaarden en meer informatie vindt u via onderstaande button.

Particuliere opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne

Soms is er meer aanbod aan opvangplekken dan vraag. We kunnen moeilijk voorspellen wanneer plekken worden benut voor vluchtelingenopvang. De verwachting is dat de stroom aan vluchtelingen uit Oekraïne blijft toenemen en we het aanbod nodig hebben.

Is uw woning geschikt?
Check het alvast met deze lijst. Voorwaarden en informatie vindt u via bovenstaande button.

Uitschrijven uit de gemeente

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente, dan kunt u binnen 5 dagen na vertrek uit Molenlanden, aangifte doen bij uw nieuwe gemeente.

Gaat u emigreren naar een ander land, dan verzoeken wij u in de periode vanaf de 5e dag voor emigratie tot de vertrekdag uw emigratie door te geven. Heeft u DigiD klik dan hier 

Heeft u geen DigiD klik dan hier 

Emigreren of lang in het buitenland verblijven

Verhuizen binnen de gemeente

Gaat u verhuizen binnen de gemeente Molenlanden, dan verzoeken wij u tot 5 dagen na verhuizing aangifte van verhuizing te doen. Heeft u DigiD klik dan hier Verhuizen | Gemeente Molenlanden)

Heeft u geen DigiD klik dan hier.

Verhuizen

Aanvragen DigiD

Wat is een DigiD?
De overheid heeft jaren geleden DigiD geïntroduceerd om overheidsdiensten online mogelijk te maken. Het is een middel om uzelf op het internet te identificeren. De DigiD is een soort elektronische handtekening, waarmee u bewijst dat u daadwerkelijk de persoon bent die u beweert te zijn. De DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Beide mag u zelf bedenken. Een DigiD vraagt u officieel aan.

Waar gebruik ik DigiD?
Met DigiD kunt u terecht bij organisaties zoals de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB), UWV, CAK, Donorregister, CBR en RWD. Daarnaast werken sommige provincies, politieregio's, waterschappen, zorginstanties en zorgverzekeraars met de DigiD. Ook gebruiken (bijna) alle gemeentes het digitale legitimatiebewijs. U kunt bij uw gemeente online zaken regelen zoals een vergunning aanvragen, een verhuisbericht doorgeven, een uittreksel gemeentelijke basisadministratie opvragen of gemeentelijke belastingen betalen. 

DigiD aanvragen
Het aanvragen van een DigiD duurt een paar dagen. Houd hier rekening mee. Vraag als volgt een DigiD aan:
Ga naar de website www.digid.nl

Tijdelijke Beschermingsrichtlijn

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Lees wanneer u onder deze richtlijn valt. En wat u moet doen als u onder de richtlijn valt.

Vragen/Questions

Veelgestelde vragen (FAQ)
U vindt een overzicht van veelgestelde vragen over onder andere hulpverlening, opvang andere zaken op de website van de Veiligheidsregio.

Aankomst, registratie en verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne

Op de website van de Rijksoverheid zijn veelgestelde vragen te vinden o.a. omtrent de aankomst, registratie en het verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne.

Refugee Help
Hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Meer info: Refugee Help

Vraag aan de gemeente
Staat uw vraag er niet bij of heeft u een vraag aan de gemeente? Stel uw vraag aan crisisteam@jouwgemeente.nl.

Werk aanbieden

Bent u ondernemer in Molenlanden en wilt u werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen? Of bent u inwoner en ondersteunt u Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk? Via onderstaande button leest u meer informatie over dit onderwerp.

Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Meer informatie

Informatie Rijksoverheid
Op de webpagina Opvang vluchtelingen uit Oekraïne vindt u meer informatie over o.a.  aankomst, zorg en gezondheid, werk en inkomen en onderwijs.

Communicatiekaart
Onderstaand document is een handig hulpmiddel in dagelijkse communicatie.

‘Pryv.it’ makkelijk in gesprek
De gratis vertaal- en spraaktool Pryv.it zorgt ervoor dat iedereen via de smartphone gemakkelijk een gesprek kan voeren met een Oekraïense vluchteling. Het werkt snel en makkelijk: door naar de site te gaan, je taal te kiezen en de QR-code te delen met je gesprekspartner. 

Informatie gemeente Molenlanden
Via onderstaande pagina's vindt u de informatie per thema.