Hoogwater

Water en waterveiligheid

Als de waterstanden in de Lek en omliggende rivieren hoger worden dan normaal, dan komen stukken buitendijks gebied onder water te staan. Woont of werkt u in dit gebied en wilt u weten hoe u zich het beste voor kunt bereiden, leest u op deze pagina.

ac7d1010-c1cf-4c0e-ab48-5ece9a1c382d

Binnen de dijk

Als u binnen de dijkt woont, beschermt die dijk u voor overstromingen. Als de dijk van goede kwaliteit is en op goede hoogte, dan is de kans op wateroverlast door de rivier heel erg klein. Toch is een overstroming niet helemaal uit te sluiten.
Op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kunt u hier meer over lezen, evenals hoe u zich hierop voor kunt bereiden. Hoogwater – Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (zhzveilig.nl)

Wateroverlast binnen de dijk kan ook ontstaan door een wolkbreuk. Hierdoor kan het voorkomen dat het riool de hoeveelheid regenwater niet meer kan verwerken en er water op straat komt te staan. Vaak zijn dit kortdurende buien en na afloop stroomt het water gewoon weer weg. Het binnendijkse water wordt op peil gehouden en onderhouden (ook de oevers) door het waterschap en de gemeente.

Buiten de dijk

Buiten de dijk zijn erg aantrekkelijke woongebieden, waarbij uitzicht op, of wonen aan de rivier kunnen zorgen voor extra woongenot. Panden in dit gebied zijn echter niet tegen hoogwater beschermd door een dijk. Het buitendijks gebied staat onder de directe invloed van eb en vloed van de rivier. Een deel van deze buitendijkse gebieden zijn hoog gelegen waardoor bij hoogwater geen overlast ontstaat.

Het risico dat bij extreme omstandigheden stukken buitendijks gebied onder water komen te staan en er wellicht overlast is door het water, is buiten de dijk groter dan binnen de dijk.

Waar kan mogelijk wateroverlast ontstaan?

Waar kan mogelijk wateroverlast ontstaan?

Normaal gesproken merken alleen de laaggelegen buitendijkse gebieden van Molenlanden de gevolgen van hoogwater. De rest van Molenlanden wordt beschermd door de dijk, of ligt net zo hoog of hoger dan de dijk. Daar ontstaat geen overlast. Laaggelegen buitendijkse gebieden, waar mogelijk wateroverlast zou kunnen ontstaan, zijn:

  • Industrieterrein Veerweg Nieuw-Lekkerland en voetveer
  • Dorpsstraat Streefkerk en Jachthaven
  • De Haven en Sportlaan Groot-Ammers
  • Schoonhovense veer Groot-Ammers
  • Jachthaven en parkeerterrein Nieuwpoort
  • Industrieterrein Langerak

Hoe lang duurt het hoogwater?

Door de getijdenwerking komt het hoogwater in Molenlanden met piekmomenten. Doorgaans duurt hoogwater slechts enkele uren. Per 24 uur zijn er altijd twee piekmomenten. Hoogwater kan één of meerdere dagen achter elkaar in een aantal piekmomenten voorkomen. Bij de waarschuwing voor hoogwater wordt vermeld hoe lang het hoge water naar verwachting aanhoudt en op welke momenten de pieken te verwachten zijn.

Wat doet de gemeente bij hoogwater?

Bij verwacht extreem hoogwater wordt u door Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en/of de gemeente Molenlanden geïnformeerd (zie onderstaand via welke kanalen deze informatievoorziening plaatsvindt). De gemeente monitort de veiligheidssituatie en treft waar nodig maatregelen in de openbare ruimte. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van borden en/of schrikhekken waarmee u gewaarschuwd wordt voor het hoogwater en om tijdig uw auto te verplaatsen. In het ‘hoogwaterbestrijdingsplan buitendijks gebied’ heeft de gemeente alle lokale aandachtspunten geïnventariseerd zodat vanuit de gemeente tijdig de nodige maatregelen getroffen kunnen worden in de openbare ruimte.

Via welke informatiekanalen loopt de informatievoorziening?

Bij verwacht hoogwater in het buitendijks gebied van Molenlanden krijgt u hierover informatie via de onderstaande kanalen:

Als er een speciaal publieksinformatienummer wordt opengesteld, wordt dit telefoonnummer bekend gemaakt via bovengenoemde kanalen van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Molenlanden. Er zijn meerdere aanbieders van radio en televisie. Ga daarom bij uw eigen aanbieder van radio en televisie na wat de exacte kanalen en frequenties voor u zijn!

U kunt zelf de actuele en verwachte waterstanden in de gaten houden via:

Website Rijkswaterstaat: waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte/ => zoeken op meetpunt Krimpen aan de Lek (Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Streefkerk) of meetpunt Schoonhoven (Groot-Ammers en Nieuwpoort).

Hoe kunt u zich voorbereiden?

De gemeente treft bij (dreigend) hoogwater een aantal maatregelen in de openbare ruimte. U blijft echter als bewoner of ondernemer zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen om de gevolgen van hoogwater in uw woning of bedrijf zoveel mogelijk te beperken. Onderstaande aandachtspunten kunnen u hierbij helpen:

  • Raadpleeg de postcodetool op ahn.nl. Hier kunt u zien hoe hoog uw terrein gelegen is t.o.v. het NAP (Normaal Amsterdams Peil).
  • Schaf zandzakken en overige benodigdheden aan.

    In het volgende document en video worden twee effectieve werkwijzen beschreven: 

Bekijk de video

Beschrijving voor het plaatsen van zandzakken (pdf)

  • Bereid een noodpakket voor, zie hiervoor www.crisis.nl/wees-voorbereid.
  • Bedenk waar of bij wie u terecht kunt als u uw huis uit moet vanwege overstromingsgevaar. Denk hierbij ook aan het meenemen van kwetsbare mensen in uw omgeving, die de hulp van een ander nodig hebben.

Voor bedrijven geldt aanvullend:

Bedenk of en welke problemen u kunt verwachten voor uw bedrijfsprocessen bij hoogwater en bereidt u hierop voor, voor zover dat mogelijk is. Hierbij kunt u onder andere denken aan het aanschaffen van bigbags.

Hoe weet ik of mijn pand risico loopt op wateroverlast?

Als de hoogte van uw pand lager is dan de verwachte waterstand, is het verstandig voorzorgsmaatregelen te treffen. Let op: Een terrein kan op- of aflopend zijn. Raadpleeg de postcodetool op ahn.nl. Hier kunt u zien hoe hoog uw terrein gelegen is t.o.v. het NAP (Normaal Amsterdams Peil).

  • Website Rijkswaterstaat waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte/ => zoeken op meetpunt Krimpen aan de Lek (Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Streefkerk) of meetpunt Schoonhoven (Groot-Ammers en Nieuwpoort).

Mijn pand staat binnen de dijk, maar wel op grond die lager is dan de verwachte waterstanden. Loop ik risico?

Het kan goed zijn dat uw pand lager staat dan de verwachte waterstanden. Het grootste deel van Molenlanden wordt beschermd door de dijk. Achter de dijk kan de grond lager zijn dan de verwachte waterstanden. De dijk houdt het hoge water weg uit die gebieden. Pas wanneer het water zo hoog komt dat de dijk dreigt te overstromen of door te breken kan de situatie ook op u effect hebben. De kans dat dat gebeurt is erg klein.

Wat kan ik vooraf aan/in mijn pand doen om schade te beperken?

Er zijn mogelijkheden om uw pand en inboedel te beschermen tegen de invloeden van water. Bijvoorbeeld door het waterdicht te impregneren, waterdichte kozijnen te plaatsen en het verstandig in te richten. Ieder pand is anders, dus er zijn geen kant-en-klare oplossingen.

Wat kan ik doen als het water mijn pand bereikt?

Welke voorzorgsmaatregelen voor uw pand nodig zijn kunt u zelf het beste inschatten. Een aantal mogelijkheden om te overwegen:

  • Zandzakken en/of vloedschotten plaatsen voor deuren en lage (kelder)ramen
  • Waardevolle spullen verplaatsen naar een hoger gelegen locatie in uw woning.

Als u zandzakken goed wilt neerleggen, heeft u daarbij meer nodig dan alleen de zandzakken zelf. Met plastic afdekfolie (goedkoopste variant) en/of klei en een op maat gemaakt schot kunt u het water beter buiten houden. 

Tips voor het plaatsen van zandzakken bij hoogwater

In het volgende document en video worden twee effectieve werkwijzen beschreven:

Bekijk de video

Ondanks voorzorgsmaatregelen verwacht ik water in mijn pand. Wat kan ik doen?

Kijk dan goed of er nutsaansluitingen laag bij de grond zitten. Heeft u daar bijvoorbeeld lage wandcontactdozen? Schakel dan met de zekeringen de stroomtoevoer tijdens de hoogwaterpiek uit.

Wanneer er zo veel water in uw pand of kelder staat en u het er niet zelf uitkrijgt, kunt u de brandweer verzoeken uw pand of kelder leeg te pompen. Het is afhankelijk van de situatie hoe snel de brandweer op dit verzoek in kan gaan. Na de laatste hoogwaterpiek komt de brandweer uw situatie bekijken en indien nodig/mogelijk uw kelder leegpompen. De brandweer wacht daarmee bewust tot na de laatste hoogwaterpiek. Pas als de waterstand blijvend is gedaald, is het leegpompen effectief.

Waar kan ik zandzakken krijgen?

Op het internet kunt u verschillende aanbieders van zandzakken vinden. Er zijn ook aanbieders die gevulde zandzakken verkopen.

Een zandzak weegt ongeveer 10 kilo. U hebt meerdere zandzakken nodig om uw woning te beschermen.

Hoe kan ik gebruikte zandzakken het beste bewaren?

Bewaar de zandzakken op een donkere plek. Langdurig direct zonlicht droogt de stof uit waardoor de zakken kunnen scheuren.

Hoe kan ik mijn buurtgenoten helpen?

Bent u al goed voorbereid of loopt uw woning geen risico? Wellicht kunnen uw buren uw hulp goed gebruiken. Help bijvoorbeeld met het plaatsen en verplaatsen van zandzakken. Kijk om uw heen of er misschien buurtgenoten met vakantie zijn. Wellicht kunt u een hoop schade bij uw buren voorkomen door goed op te letten en een handje te helpen.

In andere gemeenten worden eerder voorzorgsmaatregelen getroffen dan in Molenlanden. Hoe kan dat?

Dit heeft te maken met de hoogte van de lager gelegen buitendijkse gebieden. Hoe lager de buitendijkse gebieden liggen, hoe eerder er voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. U kunt erop vertrouwen dat de gemeente Molenlanden tijdig actie onderneemt wanneer de waterhoogten ook voor onze gemeente voor overlast kunnen zorgen.

Is buitendijks wonen minder veilig dan binnendijks wonen?

Buitendijks wonen is niet per definitie minder veilig dan binnendijks wonen. Buitendijks merkt u echter wel meer van de wisselingen in waterstanden. Als er hoogwater is, is dat altijd van korte duur. Rijkswaterstaat ziet hoogwater op de rivieren van te voren aankomen. Bewoners, pandeigenaren en de gemeente kunnen dan tijdig maatregelen treffen. Ook als u buitendijks woont in een laaggelegen gebied, kunt u uw pand en/of inboedel heel goed beschermen tegen de invloeden van hoogwater.

Wie is verantwoordelijk bij schade?

Schade veroorzaakt door hoogwater aan buitendijkse panden valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar/gebruiker van het pand. Als de gebruiker niet dezelfde persoon als eigenaar is, valt schade aan het pand onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Schade aan de inboedel valt doorgaans onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker.

In buitendijkse gebieden vergoeden standaard verzekeringen doorgaans geen schade veroorzaakt door hoogwater.