Column Theo Segers: Pinpas fraude en criminaliteit

Elke week worden in het politieoverleg meldingen van pinpasfraude in Molenlanden besproken. Oplichters bellen goedgelovige mensen, doen zich voor als de bank en beweren dat hun pas verlopen is. Ondanks voorlichting en inspanningen van wijkagenten blijft dit wekelijks voorkomen in Molenlanden. Op 6 maart traint een gemeentelijke bijeenkomst ouderencomités en anderen voor voorlichting over dit thema.

Pinpas fraude en criminaliteit

Vorige week werd in het Gooi een oude man van 94 jaar rijdend op zijn scootmobiel aangereden. De daders dwongen de man naar zijn huis in Hilversum te rijden om zijn pinpas op te halen. Met de pinpas zijn de daders naar Utrecht gereden om geld te pinnen. De politie heeft drie daders aangehouden, dankzij een tip van oplettende buren die de ontvoering opmerkten. Ik hoor je denken: ‘dat gebeurt in de grote stad, maar niet hier.’ Nou, daar vergis je je danig in.

In het wekelijkse politieoverleg op maandagmorgen vroeg komen er elke week wel een of meerdere meldingen van gevallen van pinpasfraude in Molenlanden aan de orde. Goedgelovige mensen worden zogenaamd opgebeld door de bank met de mededeling: ‘Uw pas is verlopen, we komen deze zo bij u ophalen en geven u een nieuwe.’ Inmiddels weten we dat geen bank dit doet. Op allerlei manieren is en wordt hierover informatie verstrekt. Ook onze wijkagenten hebben op verschillende plekken in de gemeente voorlichting gegeven. Toch gebeurt dit ook in Molenlanden wekelijks.

We denken dat niet iedereen soortgelijke gebeurtenissen meldt of aangifte doet. Bijvoorbeeld uit schaamte. Mijn advies is: neem meteen contact op met de politie. De politie vermoedt dat daders juist kwetsbare of oudere mensen opzoeken en juist hen benaderen. En juist hier kan ik zo boos om worden, zeg maar gerust woest, wat een helden.

Beste mensen wees alert. Praat hierover met elkaar. Spreek erover met je (groot) ouders en andere potentiële slachtoffers. In het geval dat u dit meemaakt: bel de politie, en geef niets af. En als men belt, verbreek de verbinding. Voor de politie is het een speerpunt, dus bel de politie meteen! En buren zie je iets verdachts, onderneem actie!

PS. Op 6 maart organiseert de gemeente een bijeenkomst voor (bestuursleden van) ouderencomités, Dorpskamers en Huizen van de Waard. Daarin worden zij getraind om hun leden voorlichting te geven op dit belangrijke onderwerp. Meld u aan als u dat nog niet gedaan heeft, dit kan via e-mail angela.dejong@jouwgemeente.nl. Ik hoop u daar te zien!