Column Theo Segers: ‘OEN-en’ in Wijngaarden

Deze titel nodigt vast uit om verder te lezen. En dat is juist de bedoeling. Onlangs was de gemeenteraad in gesprek met inwoners van Wijngaarden. In het mooie -10 jarige- dorpshuis waren veel raadsleden gekomen om met inwoners uit Wijngaarden in gesprek te gaan. Er kwamen verschillende onderwerpen per tafel en de ontmoetingen waren zeer geanimeerd. Toen de voorzitter deze avond afsloot, gingen de gesprekken door.

Over allerlei onderwerpen zijn we in Molenlanden met elkaar in gesprek. Veelal over politieke zaken die zowel landelijk als lokaal van belang zijn. Verkeer, woningbouw, klimaattransitie, zonne-energie, netcongestie, hondenpoep, stikstof, windmolens en nog veel meer. En wat kunnen de standpunten verschillend zijn. De een is voor, of zelfs stevig voorstander, en een ander is tegen, soms faliekant tegen. Het is alsof de standpunten verharden, de tegenstellingen groter worden en de stellingname steviger. Het lijkt of in Nederland de tegenpolen verder uit elkaar raken en de nuancering soms ontbreekt. Daar is op zich niets mis mee. Als je elkaar maar respecteert. Elk standpunt mag er zijn. En het gaat om de argumenten. Maar altijd respectvol.

Ik wil jullie allen meegeven en vragen. Ga over die onderwerpen met elkaar in gesprek, op de club, tijdens de derde helft, op een verjaardag of bij een buurtbarbecue. Maar altijd oprecht geïnteresseerd, respectvol en nieuwsgierig waarom de ander dit denkt en zegt. Voorkom oordelen en grote woorden, doe het …Molenlands.

In de wereld van managers en coaches worden nogal eens afkortingen gebruikt om dingen te onthouden, een soort van ezelsbruggetje. Veel mensen kennen dat wel, maar voor die het niet eerder hoorden; ‘Wees een OEN.’ Dit is een afkorting voor wees: Open Eerlijk en Nieuwsgierig. Of nog concreter doe het op de Wijngaardse manier. Daarom, neem een voorbeeld aan de: ‘OEN-en’ in Wijngaarden.