Column Theo Segers: Landelijke Opschoondag

Als kind vond ik de ‘Holle Bolle Gijs’ het leukste van de Efteling . Steeds als je iets van afval in de geopende mond gooide, zei Gijs: ‘Dank je wel.’ De uitroep vanuit de altijd geopende wijde mond was: ’Papier, hier!’. En die hoorde je van ver. Een magisch gebeuren. Ik weet dat ik in de omgeving en in mijn zakken speurde naar iets wat op afval leek. Op die manier bleef Bolle Gijs mij bedanken en het terrein van de Efteling schoon.

In Molenlanden staan op openbaar terrein prullenbakken waar afval in gegooid kan worden. En iedereen heeft thuis afvalbakken en containers genoeg. Maar toch, als je je ogen de kost geeft, zie je dat in onze mooie omgeving nog veel afval op straat zwerft. Soms – en dat is echt schandalig – worden zelfs grote meubels en bankstellen in de natuur aangetroffen.

Op zaterdag 23 maart is de landelijke Opschoondag. Vorig jaar namen in Nederland meer dan 50.000 mensen deel aan de dag. In wel 3394 acties werkten mensen samen om Nederland schoon te houden.

Ook in Molenlanden zijn er heel veel acties, organisaties en vrijwilligers gedurende het hele jaar aan de slag om Molenlanden op te schonen. Ook op de landelijke dag zijn er in Molenlanden veel initiatieven om zwerfafval te verwijderen. Sluit je bij een actie aan of steek met elkaar in je buurt de handen uit de mouwen.

In mijn ideale wereld is er geen Opschoondag nodig. Iedereen gooit het afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Dat geldt ook voor kauwgum, peuken, tissues en fruitschillen. Flesjes en blikjes kan je inleveren voor statiegeld. Mocht je ideeën hebben om je straat of buurt afvalvrij te maken mail dan met: www.milieucoach@waardlanden.nl ‘Dank je wel’ namens Gijs 😉