Bouwdossier inzien gebouwen en percelen

Algemeen

U kunt een bouwdossier of omgevingsvergunning opvragen van een pand, gebouw of perceel.

Wat u moet weten

In een bouwdossier zit normaal gesproken informatie zoals:

  • bouw- en sloopvergunning;
  • omgevingsvergunning;
  • bouwtekeningen;
  • constructieberekeningen en constructietekeningen;
  • sonderingen, funderingen en palenplannen.

De compleetheid van een dossier is afhankelijk van de wijze van archiveren. Hoe ouder een dossier is hoe minder compleet deze kan zijn.

Bouwdossier opvragen

Het bouwdossier van uw pand, gebouw of perceel kan op 3 verschillende plekken liggen:

Regionaal Archief Gorinchem

In het archief van Gorinchem liggen de bouwdossiers van wat eerst gemeente Giessenlanden was. Het gaat hierbij om de dorpen Arkel, Giessenburg, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen. In het archief liggen de bouwdossiers van vóór 1986. Bouwdossiers na 1986 zijn gedigitaliseerd en kunt u via de gemeente Molenlanden aanvragen. Via de volgende link komt u bij het Regionaal Archief van Gorinchem: Toegangen Giessenlanden (regionaalarchiefgorinchem.nl)

Hoe kunt u het bouwdossier inzien?
Het bouwdossier is gearchiveerd in het stadhuis van gemeente Gorinchem. U kunt tijdens de openingstijden het bouwdossier op deze locatie inzien en eventueel laten kopiëren/ inscannen (hieraan kunnen kosten verbonden zijn).

Wanneer kunt u terecht?
Voor de openingstijden, zie Homepage | Gemeente Gorinchem.

Regionaal Archief Dordrecht

In het archief van Dordrecht liggen de bouwdossiers van wat eerst gemeente Molenwaard was.

Het gaat hierbij om de dorpen Bleskensgraaf, Brandwijk, Goudriaan, Groot-Ammers, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Nieuwpoort, Ottoland, Oud-Alblas, Streefkerk en Wijngaarden. In het archief liggen de bouwdossiers van vóór 1900. Bouwdossiers na 1900 zijn gedigitaliseerd en kunt u via de gemeente Molenlanden aanvragen. Via de volgende link komt u bij het Regionaal Archief van Dordrecht: Zoeken in Regionaal Archief Dordrecht.

Hoe kunt u het bouwdossier inzien?
Het bouwdossier is gearchiveerd in het Regionaal Archief Dordrecht. U kunt tijdens de openingstijden het bouwdossier op deze locatie inzien en eventueel laten kopiëren/ inscannen (hieraan kunnen kosten verbonden zijn).

Wanneer kunt u terecht?
Voor de openingstijden, zie Bezoekersinformatie Regionaal Archief Dordrecht

Gemeente Molenlanden

Stuur een e-mail naar: infobouwzaken@jouwgemeente.nl.

Vermeld in uw e-mail de volgende gegevens:

  • het adres waarvan u het bouwdossier wil opvragen;
  • de adresgegevens waarop de factuur gemaakt mag worden;
  • eventueel bedrijfsgegevens zoals KVK en factuuradres.

Wat gebeurt er na de aanvraag?
De informatie rondom het bouwdossier wordt voor u verzameld. Als het bouwdossier beschikbaar is en gedigitaliseerd, ontvangt u de documenten per e-mail meestal binnen een week. Heeft u geen e-mail ontvangen? Kijk dan in uw spam/ongewenste e-mails. Neem anders contact op met de gemeente door te bellen naar het algemeen telefoonnummer: 088 75 15 000.

Ook kan het voorkomen dat het bouwdossier nog niet is gedigitaliseerd. Als dit het geval is, ligt het bouwdossier waarschijnlijk in het Regionaal Archief van Gorinchem of Dordrecht. Als dat zo is, ontvangt u van ons een e-mail met een verwijzing naar het archief in Gorinchem of Dordrecht.

Kosten

Als het bouwdossier gedigitaliseerd is, ligt het bij gemeente Molenlanden. De kosten voor het opvragen van het bouwdossier zijn:

  • Van 1 tot en met 10 bouw-/omgevingsvergunningen per adres: € 42,70.
  • Vanaf 11 tot en met 30 bouw-/omgevingsvergunningen per adres: € 85,45.

Bij het opvragen van bouwdossier(s) van meerdere adressen kunnen wij vooraf u een inschatting geven van de prijs.

Als het bouwdossier nog niet gedigitaliseerd is, ligt het in het Regionaal Archief van Gorinchem of Dordrecht. U kunt hier het bouwdossier inzien en eventueel laten kopiëren of scannen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

86f79b76-e092-4c42-9920-adcfdab97b95