Asielopvang samen met inwoners
Algemeen
Vele mensen zoeken in Nederland een veilige plek omdat ze door oorlog of om een andere levensbedreigende reden niet meer veilig zijn in hun thuisland. Gemeente Molenlanden neemt haar verantwoordelijkheid en ziet de opvang van deze mensen als een morele plicht.
We doen het samen
Omdat deze opgave de hele gemeente raakt en veel inwoners hebben aangegeven graag mee te denken met de invulling van asielopvang, maken we graag gebruik van de bereidheid, betrokkenheid, kracht en kennis van inwoners en andere stakeholders in de gemeente. Zo kunnen we in gezamenlijkheid invulling geven aan de opgave. Hiervoor is in juni 2025 een participatietraject opgestart. In onderstaande tijdlijn ziet u alle stappen in het gehele participatietraject.
Tijdlijn participatietraject
In de tijdlijn van het participatietraject zien we twee fases.
- De eerste fase (t/m september 2025) is een verkennende fase waarbij we input ophalen uit de samenleving.
- In de tweede fase werken we meer toe naar het vinden van concrete locaties die geschikt kunnen zijn voor het opvangen van vluchtelingen. Alle stappen en de daarbij genoemde termijnen zijn indicatief.
Tijdlijn participatietraject
Fase 1
Herijken criteria locatiekeuze
Kritisch bekijken en vastleggen van beoordelingscriteria voor locaties.
Evaluatie Hoornaar
Leerpunten meenemen voor vervolgtraject. Binnenkort leest u hier het evaluatieverslag.
Participatiebijeenkomsten
Dialoog met kerken, verenigingen, dorpsraden én inwoners over asielopvang.
De bijeenkomsten voor het maatschappelijk middenveld hebben plaatsgevonden op 2 en 4 juni 2025. Lees hier het verslag van beide bijeenkomsten.
Raadsbesluit
College stelt raadsvoorstel op met vervolgstappen en vraagt de raad om instemming.
Locaties opvragen inwoners
Inwoners worden gevraagd geschikte locaties aan te dragen, met richtlijnen.
Fase 2 (ovb)
Beoordelen voorgestelde locaties
Locaties worden vergeleken aan de hand van vastgestelde criteria.
Fase 1: verkenning & participatie
De eerste stap in het participatietraject is de organisatie van bijeenkomsten voor lokale organisaties en inwoners. De verslagen van alle bijeenkomsten worden op deze website gedeeld.
Lokale organisaties
Op 2 en 4 juni 2025 heeft de gemeente Molenlanden een participatiebijeenkomst georganiseerd over asielopvang voor vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld. Dorpsraden, klankbordgroepen, verenigingen, stichtingen, kerken en andere maatschappelijke organisaties vervullen een belangrijke rol in de lokale samenleving en zijn een belangrijke sleutel in het betrekken van onze inwoners bij het participatietraject.
Tijdens de bijeenkomsten is gesproken over onder andere de visie van de organisaties op asielopvang en welke rol zij kunnen en willen spelen in het uitvoeren van het participatietraject.
Lees hier de terugkoppeling van beide bijeenkomsten.
Inwoners
Op 25 en 30 juni en 3 en 7 juli organiseert gemeente Molenlanden participatiebijeenkomsten over asielopvang voor alle inwoners van Molenlanden.
Asielopvang is een lastige opgave. Hoe gaan we hier gezamenlijk invulling aan geven en op welke locaties in Molenlanden is dat mogelijk? We nodigen u van harte uit voor een bijeenkomst waarin we graag hierover met u in gesprek gaan.
Op deze pagina vindt u meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.
Evaluatie Hoornaar
27 mei 2025
Het proces rondom Hoornaar wordt geëvalueerd zodat er gekeken kan worden naar de verbeter- en leerpunten. Het doel is om deze evaluatie en de geleerde lessen mee te nemen in het vervolgproces. U leest hier het evaluatieverslag.
Herijken criteria locatiekeuze
Tot en met september 2025
We hebben een duidelijk kader nodig om een goed onderbouwde locatiekeuze te kunnen maken. Daarom willen we de huidige criteria kritisch bekijken en aanpassen waar dat nodig is. Uiteindelijk leggen we deze criteria vast, zodat we de verschillende locaties goed kunnen beoordelen en een keuze kunnen maken.
De bijeenkomsten
Juni en begin juli 2025
Op het gebied van participatie worden bijeenkomsten georganiseerd met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld (kerken, dorpsraden, verenigingen, etc.). Hen wordt gevraagd om mee te denken over het vraagstuk asielopvang en hoe de inwoners van Molenlanden de gemeente hier bij kunnen helpen. Na deze avond worden er nog vier avonden georganiseerd voor alle inwoners van Molenlanden. Er zijn al meerdere signalen binnengekomen van inwoners die graag mee willen denken, en dit wordt graag benut. De inwoners avonden zijn ook momenten waar inwoners met hun vragen en zorgen terecht kunnen. De verslagen van alle bijeenkomsten worden op deze website gedeeld.
Raadsbesluit
September 2025
Naar aanleiding van alle bevindingen die tot dan toe in het traject zijn opgehaald, stelt het college een raadsvoorstel op waarin zij de verdere stappen in het proces rondom asielopvang en het vinden van locaties uiteenzet. De raad wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Locaties opvragen inwoners
Najaar 2025
Het actief opvragen van locaties die geschikt zijn voor asielopvang begint na het raadsbesluit in september. We rekenen op de meedenkende kracht van de Molenlandse inwoners om tot mogelijke locaties te komen. Afhankelijk van het voorkeursscenario worden er bepaalde randvoorwaarden mee gegeven op het gebied van bijvoorbeeld vierkante meters, rioolaansluiting, bestaande bouw.
Fase 2: selectie & realisatie
Vanaf eind 2025 (indicatief)
Beoordelen voorgestelde locaties
Eind 2025/begin 2026
De locaties worden vergeleken aan de hand van vastgestelde criteria.
Schouw COA
Eind 2025/begin 2026
Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) bezoekt en beoordeelt de locaties op geschiktheid.
Gesprekken kernen
Na de locatiekeuze (medio 2026)
Overleg met de bewoners van de betrokken dorpen.
Realisatie locaties
Eind 2026/begin 2027
Start met de bouw of het inrichten van de opvanglocaties.