Afval scheiden begint al in de keuken: handige tips!

We kunnen er niet omheen: het effect van afval op het milieu en onze samenleving is enorm. Daarom willen we samen met u op een meer duurzame manier met afval omgaan. Daarvoor is het belangrijk dat u afval vermindert en thuis uw afval en grondstoffen zo goed mogelijk sorteert en gescheiden aanbiedt. Door afval goed te scheiden, houdt u minder restafval over. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Maar hoe kunt u dit gemakkelijk doen? Wist u dat u daar al in de keuken en badkamer mee kunt beginnen?

Makkelijk afval scheiden in verschillende ruimtes 

Afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende plekken waar u gemakkelijk kunt starten: 

Keuken

Plaats een apart keukenemmertje voor gft en een zak of bak voor pmd en restafval. Zorg dat u deze duidelijk labelt, zodat iedereen in huis weet waar het afval en de grondstoffen in moeten. Of maak gebruik van oplossingen zoals Vriflex. Dan heeft u maar één vuilnisbak nodig voor verschillende grondstoffen en afval. 

Badkamer

Plaats een klein bakje voor lege shampoo- en douchegelflessen en andere plastic verpakkingen. Let op: Scheermesjes zijn vaak van plastic, maar moeten bij het restafval gegooid worden. Uiteraard is het nog beter om afval te voorkomen, overweeg eens een shampoobar of herbruikbare watjes. 

Woonkamer en werkplek

Zet een papierbak neer voor kranten, tijdschriften en ander oud papier en karton. Het is ook mogelijk om uw tijdschrift of krant online te lezen. Dit zorgt voor minder oud papier en voorkomt dus afval. 

Door op deze plekken in huis afval te scheiden, wordt afval scheiden een gewoonte en kunt u het gemakkelijk volhouden. 

Bewoners van een appartement, bovenwoning en woningen zonder 3 soorten containers mogen na invoering van de milieupas restafval en pmd samen weggooien in de verzamelcontainer voor restafval. Dit afval wordt apart opgehaald en later met machines gesorteerd. Hierdoor kunnen we meer recyclen en hoeven we minder restafval te verbranden.

Meer handige tips

Op Waardlanden.nl vindt u meer informatie en handige tips over afval en grondstoffen scheiden in hoog- en laagbouwwoningen. En worden verschillende begrippen uitgelegd, zoals: wat betekent gft of pmd? Wat moet er bij het restafval? En wat doet u met kapotte elektrische apparaten of lege batterijen? Weet u niet helemaal zeker waar uw afval en grondstoffen horen? Bekijk de scheidingswijzer op waardlanden.nl/scheidingswijzer. Of download de handige Waardlanden-app. Zo heeft u altijd de scheidingswijzer en uw persoonlijke afvalkalender bij de hand.