Theo Segers: herdenken en gedenken

Geef de vrijheid door

Voor de 75e keer herdenken wij alle gevallenen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. En op 5 mei vieren we 75 jaar vrijheid.
Na 5 bange oorlogsjaren met zovele slachtoffers werd ons land in 1945 bevrijd. Dat heeft heel veel offers gekost. Mensenlevens. Miljoenen. De groep van mensen die dit zelf hebben meegemaakt, ook in onze gemeente, wordt jaarlijks kleiner. Meer en meer worden het herinneringen. Iets dat was; in het verleden heeft gespeeld; iets van vroeger, van oude mensen en de dingen die voorbijgaan.

En toch. ‘Geef de vrijheid door’ is het landelijke thema. Juist jonge mensen vragen we om actief te zijn. Juist de generatie die de Tweede Wereldoorlog niet heeft meegemaakt, wordt gevraagd om de vrijheid door te geven.
Juist in deze tijd van de coronacrisis gaan we een beetje begrijpen wat het betekent als vrijheid wordt ingeperkt. Als je niet meer naar school kan, als je thuis moet blijven. Als je niet naar buiten mag. Ik zag een interview van een vrouw die achter prikkeldraad heeft gezeten in Westerbork in Nederland. De tijd van nu haalt die herinnering weer boven. ‘Nu is prikkeldraad en de oorlog echt anders dan de binnenmuur en corona, maar toch …’ Vrijheid is een enorm geschenk. Koester dat. En geef het door.

Dit jaar zouden we de 75 jarige bevrijding van Nederland en van onze gemeente groots vieren. Ook zouden we nadrukkelijk stilstaan – voor de 75e keer – bij hen die vielen. Maar nu is alles anders. We mogen niet samenkomen, evenementen zijn afgezegd. Zelfs de Dam bij het Nationaal Monument blijft leeg.
4 mei comités, Oranjeverenigingen en andere initiatiefnemers waren al volop bezig met de voorbereidingen om in heel veel kernen de vrijheid te vieren en onze gevallenen te herdenken. Dit jaar waren er meer herdenkingen gepland dan ooit te voren. Maar ook die gaan niet door. Namens de gemeente Molenlanden leg ik hier – bij de oorlogsgraven in Molenaarsgraaf – een krans. Op deze wijze eren wij ‘zij die vielen’.
Natuurlijk staat het u vrij om alleen of met de huisgenoten een monument te bezoeken en daar op uw eigen wijze de gevallenen te herdenken. Natuurlijk met inachtneming van de regels. 

In ieder geval roep ik u allen op om er over te spreken en juist de jongeren op te roepen de ‘vrijheid door te geven’. Het in stand houden van vrede en vrijheid vergt dat we oog hebben voor onze medemens, ongeacht geslacht, huidskleur, achtergrond, geloof of geaardheid. Vrijheid wordt niet gebouwd op mooie woorden, maar komt tot stand door kleine concrete daden. Zeker in deze tijd. Daden in ons huis, in onze levens. Daden om conflicten – groot of klein – te voorkomen. Daden om onrecht, onderdrukking, ongelijkheid uit te bannen. Daden om de medemens te laten zien, te laten merken dat hij of zij telt.
“Vrijheid ligt niet in verheven gedachten, maar alleen in de daad. Aarzel niet langer." (Dietrich Bonhoeffer)
‘Zo geef je de vrijheid door.’


Namens gemeente Molenlanden heeft burgemeester Theo Segers samen met zijn vrouw een krans gelegd bij de oorlogsgraven in Molenaarsgraaf.


Na de twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus hield
burgemeester Theo Segers een toespraak.


Drie leden van de Graafstrooms Fanfare speelden:
de taptoe, het Wilhelmus en ‘We’ll Meet Again’.
Op initiatief van muziekverenigingen in Molenlanden werd dit
tijdens de dodenherdenking op meerdere plaatsen gespeeld.