Lekdijk
Algemeen
Van 2013-2018 heeft Waterschap Rivierenland de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer versterkt (KiS).
Update 29 –08–2024
Gemeentelijk onderzoek rol als vergunningverlener
Geleerde lessen van dijkversterking
Projecten als de dijkversterking tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer hebben grote impact op alle betrokkenen. Ook voor de gemeente was dit geen alledaags project. Daarom hebben wij een extern bureau (Necker) gevraagd een evaluatief onderzoek uit te voeren naar de rol van de gemeente als vergunningverlener bij deze dijkversterking.
Het doel van dit onderzoek is om ons als gemeentelijke vergunningverlener te laten leren van de lessen uit het dijkversterkingstraject. Necker heeft in haar rapport daarom aanbevelingen gedaan voor komende dijkversterkingen.
De direct betrokken bewoners aan de dijk hebben hierover een brief ontvangen.
Heeft u vragen? U kunt met uw vragen over dit onderzoek terecht bij: Volbregt Smit, telefoonnummer: 088 – 75105286 of e-mail: volbregt.smit@jouwgemeente.nl.
Update 15-02-2022
Onderzoek Deltares
Waterschap Rivierenland heeft onderzoek laten uitvoeren naar de dijkversterking tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer (KiS). Dit naar aanleiding van het rapport ‘De Lekdijk is lekgestoken’ van prof. dr. ir. Van Baars.
In zijn rapport stelt de heer Van Baars vragen bij manier waarop het dijkversterkingsproject technisch is uitgevoerd. Kennisinstituut Deltares heeft een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het rapport van Van Baars. Het onderzoek van Deltares was verdeeld in twee fases. Deze eerste fase richtte zich op de beantwoording van de vraag met betrekking tot de waterveiligheid. Geconcludeerd werd dat de dijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer veilig is en voldoet aan de destijds geldende normen voor veilige dijken: https://www.waterschaprivierenland.nl/lekdijk-veilig-volgens-deltares.
De tweede fase van het onderzoek ging dieper in op de ontwerpaspecten die Van Baars in zijn rapport benoemt. Net als bij de eerste fase werden externe deskundigen betrokken. Daarnaast onderzocht een externe commissie hoe het waterschap met schademeldingen is omgegaan.
Deze commissie werd geleid door Hans van der Vlist, o.a. voormalig secretaris-generaal bij het ministerie van VROM, dijkgraaf van een van de rechtsvoorgangers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.
De resultaten van de tweede fase van het onderzoek van Deltares en het onderzoek van de Commissie van der Vlist worden op maandag 14 februari (aanvang: 19:30) behandeld in een extra vergadering van de Commissie Waterveiligheid van Waterschap Rivierenland. De vergadering kunt u digitaal bijwonen via onze website, zie https://rivierenland.notubiz.nl/ (klik in de kalender, maandag 14 februari op ‘Commissie Waterveiligheid’).
Informatie en vragen
Waterschap
Waterschap Rivierenland heeft een webpagina ingericht over dit onderwerp. U vindt deze via de link https://www.waterschaprivierenland.nl/rapport-kis.
Als u vragen heeft over een schademelding naar aanleiding van het project KIS die in behandeling is, neem dan contact op met uw contactpersoon binnen het Waterschap. Voor alle overige vragen kunt u contact opnemen via e-mail (info.kis@wsrl.nl)of telefoon 06-18902200.
Gemeente Molenlanden
U kunt ook contact opnemen met de gemeente. Belt u daarvoor het algemene nummer 088-7515000 of stuurt u een e-mail aan communicatie@jouwgemeente.nl.