Koop Lokaal Sportcentrum Beter Doen

Gezondheid heb je niet altijd in de hand, vitaliteit wél!

Wie: Marjolijn Bergwerff
Van: Sportcentrum Beter Doen, Giessenburg
Website: www.beter-doen.nl

Marjolijn Bergwerff is goed te spreken over de campagne ‘Koop Lokaal’ om lokale ondernemers te waarderen en omwonenden -en dat is een ruim begrip- te stimuleren lokaal ‘zaken te doen’. “Dit is een mooi initiatief want ondernemers in het hele land beleven pittige tijden”, aldus de sportieve onderneemster die in Giessenburg gevestigd is in het Gezondheidscentrum waar de oude Rabobank zat. Met haar 'Beter Doen Fitness Health Lifestyle’ werkt ze volgens eigen zeggen op een superplek vanwege het vele licht in de sportzaal en de samenwerking met de huisartsen en fysiotherapeuten in een geïntegreerd gezondheidszorgconcept. Medische fitnessgroepen van de fysiotherapeuten trainen onder begeleiding bij het sport- en leefstijlcentrum. “En is je kwaal verholpen, dan schuif je zo door naar de reguliere fitness. Sinds 2014 zijn we al actief met (preventieve) vitaliteitsvraagstukken, aandacht voor voeding, beweging en mindset én lichamelijke klachten als gevolg van leefstijl.” Gezondheid heb je niet altijd in de hand, volgens Marjolijn, vitaliteit vaak wel, en dat heeft óók alles met je mindset te maken. Gewoontegedrag kun je namelijk doorbreken; dat stimuleert de overheid inmiddels ook. Onder de noemer ‘Gecombineerde leefstijlinterventie’ wordt dit vergoed door de basisverzekering voor een traject van 2 jaar. “Wij bieden hiermee alles wat met leefstijl te maken heeft en dat onderscheidt ons echt van een reguliere sportschool. Regelmatig doen we leuke acties met lokale ondernemers om elkaar te versterken, zoals met zwembad ‘De Doetse Kom’ en binnenkort met Albert Heijn in Giessenburg. Het sportcentrum is toegankelijk voor jong en ‘oud’ en met het huiskamergevoel dat we willen geven is het meer dan alleen sporten. Er hangen bij ons bewust weinig spiegels; het doel daarvan is dat iedereen zich op z’n gemak voelt. Ook vestigen wij de aandacht op het feit dat vitaal ouder worden iets heel anders is dan langer leven; het gaat veel meer om de kwaliteit van leven naarmate je ouder wordt. Met die focus op een vitale levensstijl, hebben we al veel Giessenburgers en omwonenden lekker aan het sporten gekregen. In de fitness of met ons ruime aanbod aan groepslessen.”

Gevraagd naar een hartverwarmende gebeurtenis noemt Marjolijn direct het feit dat tijdens en na de coronasluiting abonnementen minimaal opgezegd werden. “Wij vinden het bijzonder en zijn dankbaar dat abonnementen zijn doorbetaald en dat we heel veel steun en empathie kregen want het was best spannend omdat we nog niet zo lang bezig waren.” Inmiddels zijn de tijden wel veranderd; het leven is duurder geworden en mensen houden hun handen op de knip. “Ik relativeer dan en vertel ze dat ze voor 50 euro per maand onbeperkt kunnen sporten; vergelijk dat maar eens met de kosten van 1 restaurant- of terrasjesbezoek.”

Voor de toekomst richt Marjolijn zich nóg meer op bedrijven en preventieve trajecten voor duurzame inzetbaarheid. “Kom allemaal lekker sporten, want vaak heb je niet in de gaten hoe belangrijk gezondheid is, we vinden het vanzelfsprekend totdat je het niet meer hebt. Zo hebben we mooie succesverhalen van diabetici die door gericht bewegen en aandacht voor voeding van hun medicijnen zijn afgekomen. Hier doen we het voor: een bijdrage leveren aan Nederland een stukje gezonder/vitaler maken. En heb je een keer geen zin om te sporten, denk dan maar eens na over deze rake spreuk ‘zij die opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren’. Mooi toch, en zo waar!”