Koop Lokaal de Maria Johannahoeve

De smaak uit de streek beleven

Wie: Leo Kool
Van: Brasserie, verblijfsaccommodatie, vergaderlocatie en golfbaan Maria Johannahoeve in Noordeloos
Website: www.mariajohannahoeve.nl
E-mail: info@mariajohannahoeve.nl

Koop lokaal staat precies voor de wijze waarop Leo Kool, van de Maria Johannahoeve in Noordeloos, al jaren onderneemt. “Wij werken zo veel mogelijk met streekproducten. Er is hier zo veel kwaliteit te vinden, dat we alles het liefst lokaal inkopen. Bijvoorbeeld heerlijk brood van bakker Trappenburg uit Noordeloos, het beste vlees van Slagerij Muilwijk uit Ameide, forellen uit de Forellenvijver Zederik in Meerkerk en kazen van Kaasboerderij Kuiper uit Giessenburg. En naar grote tevredenheid en smaak van onze klanten. Zo steun je elkaar als ondernemers het beste denk ik: door lokaal je producten te kopen en verkopen. Wat voor mij zo logisch is, zou ook voor inwoners zo kunnen zijn natuurlijk. Er is in de Alblasserwaard zo veel moois te kopen en te bezoeken, waarom zou je het niet doen?”

Veelzijdigheid helpt in crisistijd
Wat voorheen het klassieke boerenbedrijf was van zijn familie, is inmiddels door Leo met zijn vrouw en ouders omgebouwd tot een ‘toeristische trekpleister in de Alblasserwaard’. De onderneming bestaat uit een brasserie, een verblijfsaccommodatie voor zowel groepen als B&B-gasten, een vergaderlocatie en een golfbaan. Door de veelzijdigheid van het bedrijf zijn ze redelijk goed door de coronacrisis gekomen. “Zo kon er bijna altijd nog in kleine groepen of tweetallen gegolfd worden op de 9 holes, veelal door vaste leden. Ook de lessen konden doorgaan. Het weer heeft zeker meegeholpen, want door de goede zomer vonden veel golfers ons. Maar ook fietsers uit de regio of Randstad. We hebben daarom vorig jaar onze groepsaccommodatie gebruikt als een B&B. Zo konden er binnen de geldende regels toch gasten overnachten. De brasserie was wel meerdere malen gesloten. Mensen zijn na iedere lockdown toch wat terughoudend om weer te komen, dus de brasserie en vergaderruimteverhuur hebben het minder goed gedaan.”

De moed erin houden
Tijdens de laatste lockdown organiseerden ze een online bingo met het personeel, met groot succes! “Zo’n 150 mensen deden mee. Iedereen had een geweldige avond, zo hielden we de moed er wel in. De periode na de eerste lockdown in maart 2020 was voor ons de moeilijkste tijd. Niemand wist hoelang het kon gaan duren, er was veel onzekerheid. Het personeel heeft in de afgelopen twee jaar tijdelijk op andere plekken gewerkt, maar is nu weer terug. Iedereen is erg positief en daardoor is de sfeer op de Maria Johanna Hoeve heel goed”, aldus Leo. Zijn personeel komt grotendeels uit de buurt. “Ik hoor veel om me heen dat personeel in de crisis is vertrokken en nu bij het andere werk blijft. Ik werk graag met mensen die de omgeving goed kennen, dus ik ben erg blij dat ze weer terug zijn.”

Genieten voor families en groepen
Leo heeft er goede hoop op dat het allemaal goed komt nu de coronamaatregelen voorbij zijn. ”Er komt langzaam weer meer bedrijvigheid. Mensen durven van lieverlee weer te gaan boeken. Wat we nog niet hebben is de ontvangst van grotere groepen zoals familie-uitjes of bedrijfsuitjes. Dat is ook logisch. Maar ook daarvoor komen al reserveringen binnen.” De hoeve ontvangt namelijk graag groepen en families. “Als ondernemer is dat een fijne doelgroep, zij plannen vaak ver vooruit, dus dan weet je waar je aan toe bent. En de sfeer van families en groepen past ook het beste bij ons bedrijf. Wij willen mensen een rustige omgeving bieden, waarin ze kunnen genieten van de omgeving en de smaak van de streek proeven. Zo was het hier op de hoeve in het verleden en wat ons betreft blijft dat ook onze toekomst.”