Koop Lokaal De Gieser Wildeman

Lokaal geeft een vrolijk ambachtelijke smaak

Wie: René Tichelaar
Van: De Gieser Wildeman
Website: Restaurant De Gieser Wildeman 

Wie kent De Gieser Wildeman eigenlijk niet? Een prachtsterrenrestaurant in Noordeloos voor fine dining. En al 28 jaar in de warme handen van meesterchef en eigenaar René Tichelaar. Samen met wijnmeester Danny Dwarswaard en hun enthousiaste team van 18 personen. De Gieser Wildeman bestaat uit een à la carte restaurant en een bistro en biedt dus voor elk wat wils. De passie en hartelijkheid stralen je tegemoet bij binnenkomst. Iedereen groet en geeft je het gevoel dat je welkom bent. En ook onderling wordt bij binnenkomst de hand geschud. Bij De Gieser Wildeman word je nog echt opgemerkt. “Dat is ook helemaal de bedoeling”, vertelt René Tichelaar. De actie ‘Koop Lokaal’ om lokale ondernemers te waarderen en stimuleren was hem weliswaar ontgaan maar verder mist hij niets. Uiteraard vindt hij het een zeer prettige actie van de gemeente Molenlanden omdat je als ondernemer altijd wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. René vertelt met passie dat zijn restaurant een ambachtelijk bedrijf is, waar lokaal gekookt wordt want hij koopt zijn pure ingrediënten in bij de Symbioseboeren uit Noordeloos, een initiatief van een aantal boeren die hechten aan versheid, eerlijke voedingsstoffen en respect voor de natuur. “Wij laten ons leiden door hun dagaanbod; liggen er tomaten, courgettes en venkel op de boerenplank, dan staan die ’s avonds op het menu. Daar vertellen we dan ook weer graag over in het restaurant.

Wij hoeven niet het gekste restaurant te zijn, wel het lékkerste.

“Heerlijk onbespoten groente met de smaak van vroeger siert onze borden. Alles is gewoon minimaal een week verser dan wat je uit de gewone winkel of bij de groothandel haalt en dat proef je echt want een spruitje dat al een week dood is smaakt heel anders.” De Gieser Wildeman onderscheidde zich al langer door andere groenten dan bij anderen op te dienen, zoals artisjokken en groene asperges. Veel kwam toen uit Zeeland –“dan praat je over 16 jaar geleden”- tegenwoordig verwachten culinaire gasten iets echt bijzonders op hun bord. Creativiteit en originaliteit kenmerken dit landelijke restaurant volop. En niet alleen door de aandacht voor groenten. René voegt toe: “eenvoud en smaakherkenning zijn onze speerpunten en die twee gaan prima samen. “Je kunt een mooi verhaal hebben maar als de smaak niet klopt, ben je weg.”

Van crisis naar crisis vraagt om inventiviteit

René memoreert op verzoek de coronaperiode. Er werden thuismenu’s gemaakt, op donderdag was het inkopen en snijden, op vrijdag koken en op zaterdag inpakken en ophalen. Die routine zat er al snel in en het team is daardoor nóg hechter geworden; “dat is een mooie bijvangst”, zegt René. Inmiddels gaat het weer helemaal goed maar met het wegvallen van de financiële buffer na een flinke verbouwing en 55 weken omzet missen, was er wel werk aan de winkel. “Wij verkeren in de luxepositie dat als er ook maar een versoepeling aan zat te komen, onze telefoon roodgloeiend stond en onze gasten de deuren eruit liepen, en dat is zo gebleven tot op de dag van vandaag! Het bedrijfsleven is gelukkig ook weer helemaal terug. Maar ja, de volgende uitdaging staat gelijk alweer te trappelen voor de deur en dan gaat het over de verkrijgbaarheid van ingrediënten zoals vlees en vis. Die prijzen rijzen gewoon de pan uit net als de kosten voor energie, transport en brandstof.” Gelukkig is zijn hele team bij elkaar gebleven en zijn er geen personeelsproblemen omdat er bewust aan gewerkt is om het team in stand te houden. “Wij prijzen ons gelukkig.”

Toekomstwens

Voor de toekomst hoopt René vooral lekker open te kunnen blijven om te doen wat ze met elkaar het allerliefste doen: koken en genieten. Op Renés verlanglijstje staat nog wel zijn wens om iets meer aan zichzelf toe te komen. “Maar ja, drukte maak je zelf.” Het is eigenlijk ‘goed zoals het is’; met gasten die kado’s kwamen brengen tijdens de crisis en team ‘De Gieser Wildeman’ zo een groot hart onder de riem staken. Nog voordat René en zijn team leuke acties bedacht hadden met onder andere themamenu’s en autopuzzelritten werden ze al gebeld door gasten die vroegen of ze iets gingen doen. “Wij hebben ons altijd aan de regels gehouden én van alles geregeld voor onze gasten. Je wordt bij ons gezien.” Zoals het een echte Rotterdammer betaamt -want dat is René van origine-, die houdt niet van kapsones; doe maar gewoon, het is al goed!

Dit geef René ons mee!

“Blijf inventief en wind je niet overal over op. Je kunt beter je gemak houden want je kunt toch niet alles veranderen; sommige zaken overkomen je gewoon. Wij zijn tijdens de coronaversoepelingen met het hele team chinees bij Ron Blauw gaan bestellen en Italiaans in Gorinchem, en we hebben een keer met alle collega’ bij de Limonadefabriek gegeten. Ook hebben we bij het hele team het haar laten knippen door een partner van een collega. Financieel moeilijk ja, qua teamband top, ook al was het geen vetpot. Laten we vooral vrolijk blijven.”