Koop Lokaal Bij de Notabelen

‘Bij de Notabelen’ vind je voldoening en verstandelijke verrijking

Wie: Anne Marie Planken
Van: 'Bij de Notabelen'

Op zoek naar een kapvergunning voor haar privé-boom stuitte Anne Marie Planken op de ‘Koop Lokaal’-campagne waardoor zij op zoek ging naar een Molenlandse contactpersoon om ‘Bij de Notabelen’ aan te melden. ‘Bij de Notabelen’ is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in een winkel waar ze hun eigengemaakte producten verkopen. Anne Marie stipt gelijk aan hoe belangrijk het is lokale ondernemers te waarderen en te stimuleren, want zij zorgen voor de broodnodige levendigheid in het dorp. Anne Marie roept dan ook op: “Mensen, zíe elkaar en de kleine ondernemer die knokt voor zijn bestaan. Bij ons dient deze oproep een dubbel doel want wij zorgen niet alleen voor verkoop van onder andere mooie, handgemaakte spullen, maar ook dat mensen met een verstandelijke beperking werk hebben en hun bijdrage kunnen blijven leveren aan de maatschappij”. Acht jaar geleden gestart uit een sterke behoefte aan dagbesteding in de buurt. Vanwege verandering in de kosten van cliëntenvervoer. “Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik dit met een collega samen mocht beginnen; inmiddels geven we met een team van 5 werk aan 28 mensen. Gevraagd naar de bijzondere naam vertelt Anne Marie enthousiast het hele verhaal. “Vroeger was de Burgemeester -in wiens gemeentehuis ‘Bij de Notabelen’ tot voor kort gevestigd was- samen met andere notabelen één van de vooraanstaande burgers uit het dorp die iets bij te dragen hadden aan de maatschappij.” En zo ziet het medewerkersteam hun cliënten -de Notabelen- ook. “We hebben allemaal onze beperkingen én competenties. Of je nu ‘normaal’ bent of ‘anders’. Onze ‘Notabelen’ werken ieder op hun eigen niveau, vanuit hun competenties. Aan ons de uitdaging die competenties te ontdekken en ze te helpen ontwikkelen. In alle eenvoud raken onze mensen je en halen ze zoveel voldoening uit de verkoop van artikelen uit de winkel. Zij een zinvolle daginvulling, onze klanten/kopers een onderscheidend en sociaal product. Zo mooi.”

Tijdens de coronaperiode was het ook ‘Bij de Notabelen’ crisispittig want gesloten en geen verkoop betekende geen werk voor de ‘Notabelen’ op de dagbesteding. “In die periode hebben onze ‘Notabelen’ cadeautjes gemaakt voor de inwoners van Bleskensgraaf als bemoediging. Zo hielden we enerzijds contact met onze cliënten en anderzijds konden we het concept van ‘Bij de Notabelen’ laten zien aan potentieel nieuwe klanten/kopers.”

Inmiddels gaat het weer beter maar nieuw werk is nog steeds van harte welkom. Door de verhuizing vanwege snelle groei is ‘Bij de Notabelen’ verhuisd van de centrale burgemeesterslocatie naar het terrein van Gijs Bons, sinds december 2020. “Toen de winkel weer openging waren we van de radar en niet vindbaar. Afgelopen mei, tijdens de jaarlijkse Bleskensgraafse braderie, spraken we veel ‘oude ‘klanten, die ons nu weer zien! Zo hebben we afgelopen kerst ook weer veel kerstpakketten gemaakt, voor plaatselijke ondernemers en een ziekenhuis- afdeling. Goed om te weten is dat wij naast productie van goodiebags, kerstpakketten, paaspakketten, geurzakjes, geboortedingetjes, bruiloftbedankjes en themacadeautjes (zoals de ‘Dag van het Onderwijs’) ook diensten verlenen zoals de handdoeken wassen voor ‘Bed & Breakfast de Molen’ in Arkel en inpak van noten (Rafiki Nuts) in Molenaarsgraaf. Alles op maat en tegen aantrekkelijke prijzen.”

Op het verlanglijstje staat nog de verhuizing naar een centrale locatie. “Liefst met drie aparte ruimtes in plaats van 1 grote.” In het oude gemeentehuis liepen de burgemeester en wethouders weleens binnen en dan zie je dat geluk niet alleen in grote dingen zit maar juist ook in de klant die binnenkomt en laat zien dat er oog is voor deze ‘Notabelen’. Onze mensen worden gezien en dat is zó belangrijk! Daar doe je het voor! Elke dag weer…