Hart voor Molenlanden

In de gemeente Molenlanden kunnen inwoners een speciale waardering ontvangen, een Hart voor Molenlanden. Deze waardering is bedoeld voor inwoners die zich bijzonder inzetten in de gemeente. Jaarlijks kunnen voorgedragen inwoners in aanmerking komen voor een Hart voor Molenlanden waardering.

Voor wie is een Hart voor Molenlanden?

De waardering is bedoeld voor actieve inwoners die zich (ongemerkt) inzetten voor hun medemens. In de straat, bij een vereniging of in het dorp nemen ze hierdoor een bijzondere plek in. Denk bijvoorbeeld aan: een speciale inzet voor een maatschappelijk doel, het langdurig en belangeloos helpen van mensen, een bewonderenswaardig en belangeloos initiatief voor medemensen, en ga zo maar door.

Alle inwoners, verenigingen, stichtingen en bedrijven van Molenlanden die zich op een bijzondere manier inzetten of ingezet hebben voor de Molenlandse samenleving komen in aanmerking voor deze waardering. Deze inwoners zorgen voor verbinding in de dorpen en stad. Om deze betrokken inwoners in het zonnetje te zetten is de Hart voor Molenlanden waardering ontstaan.

Hoe draag ik iemand voor?

Kent u ook zo’n unieke en bijzondere Molenlander? Iemand, van jong tot oud, die zich belangeloos inzet binnen de gemeente? Geef diegene dan op via kabinetszaken@jouwgemeente.nl of bel met Adviseur Kabinet & Veiligheid Angela de Jong via 088 7515000. Schrijf in uw aanmelding om wie het gaat, beschrijf wat deze inwoner doet en waarom dat naar uw idee een Hart voor Molenlanden waard is. Of vul het aanmeldformulier in.

Kijk ook even op www.molenlanden.nl/koninklijke-onderscheiding-een-lintje-aanvragen. Wellicht dat de inwoner die u in gedachten heeft in aanmerking komt voor een lintje.

Hoe gaat het in het werk?

Een commissie beoordeelt de aanmeldingen en zal een selectie voordragen aan het college. De commissie bestaat uit een collegelid, verbinder, medewerker Kabinetszaken en twee inwoners van Molenlanden. Het college neemt vervolgens het besluit welke inwoners een Hart voor Molenlanden ontvangen. Ieder jaar zullen er een aantal Hart voor Molenlanden waarderingen worden uitgereikt.

Een uniek ontwerp

Saskia Fluks, kunstenares uit Giessenburg, heeft het Hart voor Molenlanden ontworpen. “Woorden van bewondering en dank worden gesproken bij een uitreiking van zo’n onderscheiding. Daarna zijn de woorden weg, maar de bewondering en dank blijven. Ik heb dat met dit ontwerp zichtbaar willen maken.” De Hart voor Molenlanden onderscheidingen zijn verpakt in bijzondere houten kistjes. Deze zijn gemaakt door De Gezel, een circulair ambachtshuis uit Gorinchem. Zij maken van oude afgedankte spullen nieuwe artikelen. Ook zetten zij zich in voor mensen die hulp kunnen gebruiken, om de verbinding met de maatschappij vast te houden.

Wat is het verschil met een Koninklijke Onderscheiding?

De naam zegt het al: een Hart voor Molenlanden is een waardering uit naam van gemeente Molenlanden. Dit is dus geen Koninklijke Onderscheiding maar een gemeentelijke.

De ‘hoogste’ onderscheiding is het ereburgerschap, daarna komt de Koninklijke Onderscheiding (het lintje) en in gemeente Molenlanden volgt daarna de Hart voor Molenlanden waardering. Deze laatstgenoemde is de meest laagdrempelige onderscheiding.

Het is niet de bedoeling dat mensen die al een Koninklijke Onderscheiding hebben, een Hart voor Molenlanden krijgen. Het is wel mogelijk dat iemand met een Hart voor Molenlanden op een gegeven moment onderscheiden wordt met een Koninklijke Onderscheiding.

Meer informatie over Koninklijke Onderscheidingen vindt u op hier