Elektriciteitshuisjes
Extra elektriciteitshuisjes
We gebruiken steeds meer stroom. Dit komt door de overstap naar duurzame energie. We koken en verwarmen meer elektrisch en er zijn meer elektrische auto’s en zonnepanelen. De netbeheerders kunnen vraag en aanbod niet goed meer verdelen. Het stroomnet raakt vaker overbelast. Om storingen te voorkomen, komen er in Molenlanden meer dan 200 extra elektriciteitshuisjes (verspreid over de gemeente). Stedin, de netbeheerder in Molenlanden, zorgt voor de extra elektriciteitshuisjes en verzwaring van elektriciteitskabels.
Waar worden ze geplaatst?
De huisjes moeten zo worden neergezet dat het elektriciteitsnet zo goed mogelijk kan worden gebruikt. Anders worden de kabels te lang en ontstaan er spanningsproblemen. Stedin en de gemeente houden bij het plaatsen van de elektriciteitshuisjes rekening met de afstand tot woningen, groen, parkeerplekken, speelplekken, veiligheid, verkeer, riolering en met andere ondergrondse kabels en leidingen. We houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving, maar de ruimte voor inspraak is helaas beperkt. Zo kunnen we niet altijd voorkomen dat omwonenden uitzicht krijgen op een elektriciteitshuisje of een elektriciteitshuisje ten koste gaat van een stukje groen. Voor het plaatsen van een elektriciteitshuisje is geen vergunning nodig, waardoor er geen formele inspraak is. Stedin informeert u zo goed mogelijk.
Hoe zien ze er uit?
Elektriciteitshuisjes zijn meestal groen. Daardoor vallen ze minder op in de omgeving dan in een andere kleur.
Wat doet een elektriciteitshuisje?
In een elektriciteitshuisje wordt middenspanning (10.000 Volt) omgezet naar laagspanning (230 Volt). Dit is de spanning waarop de meeste apparaten in uw woning werken. Vanuit het elektriciteitshuisje gaat de stroom naar de huizen in de wijk of naar de bedrijven in de buurt.
Is een elektriciteitshuisje veilig?
De elektriciteitshuisjes zijn veilig en voldoen aan alle Nederlandse en Europese wetten en regels. Bij een storing schakelen onderdelen automatisch uit om brand te voorkomen. Magneetvelden zijn alleen direct naast het elektriciteitshuisje aanwezig. Een paar meter vanaf het huisje niet meer. Uit een elektriciteitshuisje komt geluid. Het geluid van een elektriciteitshuisje valt meestal weg in de andere omgevingsgeluiden. Beplanting of bebouwing in de omgeving kan het geluid verder dempen.
Wat kunt u zelf doen?
De elektriciteitsnetten in onze gemeente worden steeds meer belast. Er is een piek tussen 16.00 en 21.00 uur. Stedin adviseert om minder stroom te verbruiken tussen 16.00 en 21.00 uur om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw (af)wasmachine of wasdroger overdag aan te zetten of als u een elektrische auto hebt deze na 21.00 uur op te laden. Heeft u zonnepanelen? Gebruik dan zoveel mogelijk zelf de stroom die u opwekt.
Meer weten?
Als u meer wilt weten over elektriciteitshuisjes bekijk dan de brochure 'Ruimte voor de energietransitie in uw gemeente'. Ook op de website van Stedin vindt u extra informatie over elektriciteitshuisjes en de geplande werkzaamheden.
Wanneer uw buurt aan de beurt is, ontvangt u een aankondigingsbrief van Stedin en de gemeente. In deze brief staat ook een contactpersoon vermeld voor vragen over de werkzaamheden bij u in de buurt.