Crisisnoodopvang asielzoekers

Op donderdag 16 februari gaat de tijdelijke crisisnoodopvang (CNO) voor vluchtelingen in de Polderoffice aan de Melkweg in Bleskensgraaf open. Binnenkort worden de laatste voorbereidingen voor de inrichting van het gebouw als opvanglocatie afgerond.

Het gaat om de opvang van maximaal 50 vluchtelingen tot en met 31 maart, met naar verwachting een uitloop naar uiterlijk 1 juli 2023. Vanwege de ligging en de inrichting van de locatie is de opvang vooral geschikt voor alleenstaande volwassen vluchtelingen.

Noodzaak opvangplekken
De opvang van vluchtelingen stelt Nederland voor grote uitdagingen. Ook gemeente Molenlanden zoekt continu naar mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen om haar aandeel te leveren in de opvang van Oekraïners en andere vluchtelingen. In het hele land is nog steeds behoefte aan crisisnoodopvangplekken voor mensen die niet terecht kunnen in Ter Apel. Onze (Veiligheids)regio Zuid-Holland-Zuid is gevraagd 450 opvangplekken te realiseren. Gemeente Molenlanden wil hieraan, net als andere gemeenten in de regio, een bijdrage leveren met het tijdelijk beschikbaar stellen van max. 50 opvangplekken in Bleskensgraaf. Eerder gingen in Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Papendrecht en Sliedrecht al crisisnoodopvang locaties open.

Open Huis 15 februari

Op woensdagavond 15 februari organiseren we van 18.30 tot 20.30 uur een Open Huis. Belangstellenden kunnen dan voordat de eerste tijdelijke bewoners aangekomen zijn, een kijkje nemen in de opvanglocatie. Zo kunt u zien hoe De Polderoffice is ingericht om de vluchtelingen onderdak te bieden. Uiteraard kunt u ook vragen stellen aan de aanwezige medewerkers.

Inwoners en ondernemers van Bleskensgraaf ontvangen een brief over de open avond.

Omgevingsoverleg

We vinden het belangrijk om met vertegenwoordigers vanuit de gemeenschap ervaringen te delen en te overleggen over zaken die met de opvang te maken hebben. Zo zorgen we samen dat we signaleren wat er eventueel beter moet. Daarom gaan we ook voor deze opvanglocatie een omgevingsoverleg instellen. Bij de opvanglocatie in Groot-Ammers hebben we daar goede ervaringen mee. In het omgevingsoverleg zitten omwonenden, maatschappelijke organisaties en verenigingen, de locatiemanager, de politie en een vertegenwoordiger vanuit de gemeente.

Wilt u meepraten in het omgevingsoverleg?
Mail ons dan: crisisnoodopvang@jouwgemeente.nl en vermeld dat u interesse heeft. Er is plaats voor 3-5 omwonenden. Als we meer aanmeldingen krijgen, kijken we naar een goede representatieve vertegenwoordiging (leeftijd, straat enzovoort). Met elkaar bepalen we hoe vaak we bij elkaar komen.

Wilt u helpen als vrijwilliger?

In 2015 werden er ook al vluchtelingen op een hartverwarmende manier opgevangen in uw dorp. Veel vrijwilligers hebben daarbij toen geholpen. Ook nu hebben zich inmiddels vrijwilligers gemeld, maar meer helpende handen zijn altijd welkom. Bijvoorbeeld om activiteiten te organiseren en dagbesteding. Wilt u ook komen helpen? Stuur dan een mail naar: crisisnoodopvang@jouwgemeente.nl

Meer informatie

Uw vragen kunt u mailen naar : crisisnoodopvang@jouwgemeente.nl of bel tijdens kantooruren naar de gemeente via telefoonnummer 088 – 75 15 000. Telefoonnummer van de beveiliging: 06-27240314.

 

Vragen & antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Mogelijk kunnen we op dit moment nog niet alle vragen beantwoorden. We houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving en willen hinder of overlast voorkomen en mocht die zich voordoen beperken.

De locatiemanager en/of beveiliging van de crisisnoodopvang zijn na de opening van de opvanglocatie 24/7 bereikbaar als u iets wilt melden of bespreken.

Vragen en antwoorden