Bodem en moestuin

Het RIVM heeft in de periode juni 2021 tot augustus 2022 onderzoek gedaan naar PFAS in gewassen (groenten en fruit) in moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden, die binnen een straal van 15 kilometer van de chemiebedrijven Chemours/DuPont in Dordrecht liggen. Dit onderzoek was nodig, omdat de hoeveelheid PFAS die een mens binnen mag krijgen om gezond te blijven fors is verlaagd. De norm is bijgesteld op Europees niveau en door het RIVM overgenomen.

De meeste moestuineneigenaren in Molenlanden kunnen groenten en fruit blijven eten, zoals ze gewend zijn. De gehalten aan PFAS zijn in de meeste tuinen laag, waardoor er maar weinig in het groenten en fruit terecht komt. Het eten uit de eigen tuin kan het hele jaar door.

Eigenaren van moestuinen in de kernen Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk en Wijngaarden wordt geadviseerd om het eten uit de eigen tuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. Weliswaar ligt de concentratie PFAS in groenten en fruit onder de gezondheidskundige grenswaarde, maar om onder de grens van dagelijks verantwoorde inname te blijven, wordt dit advies gegeven.