Bestemmingsplan

Procedure bestemmingswijziging

Er is een vaste procedure voor de totstandkoming van bestemmingsplannen. De procedure bestaat uit veelal uit 3 fasen: voorontwerpbestemmingsplan, ontwerpbestemmingsplan en vastgesteld bestemmingsplan. De bestemmingsplannen dienen in een door de gemeente opgesteld format te worden aangeleverd.

Overgangsfase naar de Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet is (weer) uitgesteld tot 1 juli 2023. In de periode tot aan de invoering werken wij nog onder de oude regelgeving, terwijl wij ook al bezig zijn de processen in te richten voor de nieuwe situatie. Het is dus een periode van omschakelen.

Valt uw vergunningsaanvraag buiten de bestaande bestemmingsplannen en moet een bestemmingsplan worden aangepast, dan kunt u tot 1 januari 2023 een aanvraag voor een nieuw, gewijzigd bestemmingplan indienen. Er bestaat een kans dat de invoering van de Omgevingswet pas 1 januari 2024 is. Dat wordt begin 2023 bekend gemaakt door de minister. Als dit zo is, kunt u tot 1 juli 2023 een bestemmingsplanprocedure indienen.

Diverse mogelijkheden

Heeft u dit jaar na 1 juli 2023 nog plannen, dan, zijn er diverse andere opties. Kijk daarvoor op www.molenlanden.nl/vergunningaanvragen.

 

Voorontwerp bestemmingsplan

Voor bepaalde plannen maakt de gemeente een voorontwerpbestemmingsplan, dat door de gemeente wordt gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kunt u alle bestemmingsplannen inzien en raadplegen.

Als inwoner kunt u uw reactie (inspraak) geven op het voorontwerp. Dit kan door binnen 6 weken uw reactie te geven. Uw reactie ontvangen wij het liefst schriftelijk, maar er kan ook een afspraak gemaakt worden zodat u mondeling uw reactie geeft.

Inspraakreactie indienen

De gemeente behandelt de inspraakreacties en past het bestemmingsplan eventueel aan. Het college besluit hierover. Vanaf dat moment is het voorontwerpbestemmingsplan veranderd in het ontwerpbestemmingsplan.

Ontwerpbestemmingsplan

De gemeente publiceert het ontwerpbestemmingsplan op www.ruimtelijkeplannen.nl. Als inwoner kunt u uw reactie (zienswijze) geven op het ontwerp. Dit kan door binnen 6 weken via onderstaande knop uw reactie te geven of door uw zienswijze schriftelijk of, na afspraak, mondeling kenbaar te maken.

Let op! Als u een bijlage toevoegt, vergeet dan niet op de knop 'voeg bestand toe' te klikken na het kiezen van elke bijlage.

Zienswijze indienen

De gemeenteraad besluit hoe de zienswijzen beantwoord worden en over de vaststelling van het bestemmingsplan. Daarbij komt bijvoorbeeld aan de orde of de eventuele zienswijzen aanleiding zijn om wijzigingen aan te brengen in het bestemmingsplan. Voorafgaand aan de besluitvorming door de raad neemt een medewerker van de gemeente contact op met de indiener van een zienswijze.

Vastgesteld bestemmingsplan

Wanneer het bestemmingsplan is vastgesteld, publiceert de gemeente het op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het vastgestelde bestemmingsplan ligt gedurende zes weken ter inzage. Ook daarna kunt u het bestemmingsplan inzien via deze website.

Als u het niet eens bent met het vastgestelde bestemmingsplan, kunt u in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt in principe alleen in beroep gaan als u eerder een zienswijze ingediend heeft of als de gemeenteraad een ander besluit heeft genomen dan in het ontwerpbestemmingsplan stond.

Kosten

Om een bestemmingsplan te wijzigen, moet u leges en mogelijke aanvullende kosten uit de Nota Kostenverhaal betalen. De hoogte van de leges om een bestemmingsplan te wijzigen, zijn afhankelijk van wat er in het bestaande bestemmingsplan staat. In sommige bestemmingsplannen is namelijk een “wijzigingsbevoegdheid” of een “uitwerkingsverplichting” opgenomen. Als uw plan binnen de opgenomen voorwaarden van deze wijzigingsbevoegdheid of uitwerkingsverplichting valt, zijn de leges € 2.721,00. Als uw plan niet binnen de opgenomen voorwaarden past, moet er een heel nieuw bestemmingsplan komen. De gemaakte ambtelijke kosten worden verhaald op grond van de legesverordening of volgen uit de Nota Kostenverhaal. De leges voor een nieuw bestemmingsplan zijn € 13.995,00. Er kunnen hierbij ook aanvullende kosten voor onderzoek in rekening worden gebracht.

Indien de legeskosten niet kostendekkend zijn voor de procedure, dan worden de kosten uit de Nota Kostenverhaal gerekend. De intentie van deze nota is het kostendekkend maken van de procedure. Dit kan inhouden dat omvangrijke of ingewikkelde procedures, waar meer tijd ingestoken moet worden, duurder uitvallen dan de bedragen uit de legesverordening. 
 

Voorontwerp bestemmingsplan

Doe hier uw (voor)ontwerpbestemmingsplan

Na de aanvraag controleren wij of u uw (voor)ontwerpbestemmingsplan goed heeft ingediend en krijgt u een ontvangstbevestiging.

Heeft u vragen over de procedure bestemmingswijzigingen? Neem contact op met algemeen nummer en vraag naar een medewerker van team RO.