Vaccinatie tegen het coronavirus

GGD en vaccineren

Als inwoner van regio Zuid-Holland Zuid kunt u voor vragen over vaccineren en corona bellen met het telefoonnummer: 078 770 8580, bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 20.00 uur.

Prikken zonder afspraak

Je kunt bij onderstaande locaties terecht zonder afspraak voor je 1e, 2e of boosterprik.

Prikken op de 3 vaste vaccinatielocaties

In Zuid-Holland Zuid zijn drie vaste vaccinatielocaties:

  • Op de website prikkenzonderafspraak.nl vindt u de actuele openingstijden. 
  • Neem altijd een mondkapje en identiteitsbewijs (met BSN nummer) mee.

Prikken in de buurt in mei en juni

GGD Zuid-Holland Zuid maakt ook gebruik van tijdelijke vaccinatielocaties, steeds wisselend per gemeente en locatie. De komende periode zijn deze pop-uplocaties te vinden in Hendrik-Ido-Ambacht, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld-Giessendam, Dordrecht en Zwijndrecht.

De exacte locaties worden gecommuniceerd via de gemeentepaginasociale media en de website van de Rijksoverheid: prikken zonder afspraak.

  • De openingstijden zijn meestal van 12.00 uur tot 18.00 uur, maar check voor actualiteit eerdergenoemde pagina's.
  • Neem altijd een mondkapje en identiteitsbewijs (met BSN nummer) mee.

Online afspraak maken

Een afspraak maken voor de coronaprik kan telefonisch (0800 - 7070, 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur), maar gaat sneller en eenvoudiger online met een DigiD-account.

Op deze pagina van de GGD vindt u vragen en antwoorden over het online maken van een afspraak.

Boostervaccinatie

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). De booster helpt tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus.

De GGD’en zijn vanaf 6 december begonnen met het prikken van boostervaccinaties. Mensen ouder dan 60 kregen de boostervaccinatie als eerste aangeboden. Vanwege de oprukkende omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Eerst volgen de 60-minners op volgorde van leeftijd. De griepprikgroep (met een verhoogd medisch risico) onder de 60 jaar krijgt een uitzondering. Een groot deel van deze groep krijgt vanaf 23 december zoveel als mogelijk een sms met een oproep zich te melden bij een GGD in de regio. 

De GGD’en schalen verder op om mogelijk te maken dat iedereen snel aan de beurt komt. De GGD GHOR heeft nu al 85 locaties, daar komen er de komende weken 15 bij. Ook zijn er 40 satellietlocaties die van plek kunnen wisselen al naar gelang de drukte. De GGD GHOR schaalt ook verder op in de hoeveelheid personeel. De huisartsen is gevraagd te helpen bij de versnelling van het vaccineren van niet mobiel thuiswonenden en in zorginstellingen. Daarnaast is gevraagd of ziekenhuizen verspreid over het land een aantal priklocaties wil organiseren en zo mee willen helpen om deze enorme versnelling te realiseren.

Lees het volledige bericht: Iedere 18-plusser krijgt uiterlijk 2e helft januari boosterprik aangeboden

 

Derde vaccinatie

Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis ontvangen via de medisch specialist die hen behandelt, een uitnodiging voor een derde prik.

Bij onvoldoende bescherming
Wanneer het immuunsysteem minder goed werkt, kan dit ervoor zorgen dat mensen nog onvoldoende beschermd zijn na twee vaccinaties. Zij kunnen met een derde prik een betere bescherming opbouwen. Het is voor hen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste anderen uit één of twee vaccinaties bestaat.

Zo gaat het in zijn werk
Vanaf oktober 2021 ontvangen de mensen die in aanmerking komen een uitnodiging van het ziekenhuis. De vaccinatie gebeurt op een GGD priklocatie met een mRNA vaccin (Pfizer, Moderna). U kunt zelf telefonisch uw afspraak inplannen na ontvangst van de brief.

Vaccinatie 5 t/m 11 jaar

Heeft u een kind in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar oud? Dan kan uw kind een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt voor kinderen met en zonder verhoogd medisch risico. U kiest zelf of u uw kind wilt laten vaccineren. Voor een prikafspraak kunt u bellen naar 0800 - 7070.

Meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Vaccinatie 12 t/m 17 jaar

Jongeren van 12-17 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus als zij dat willen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin aangeboden. Meer informatie vindt u hier.

Jongeren tot 23 jaar kunnen op www.jouwggd.nl terecht om te chatten met iemand van de GGD als zij vragen hebben over het vaccineren tegen corona.

Vaccinatie 18 t/m 35 jaar

Val jij in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar? En heb je je nog niet laten vaccineren tegen corona? Haal dan je prik. Dit kan met of zonder afspraak.

Zit je nog met vragen over coronavaccinatie? Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je veel antwoorden op vaccinatievragen.