Testen en besmettingen in regio Zuid-Holland Zuid

Waarom is testen nodig?

Eén van de basismaatregelen is: laat je testen. Dit is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. De uitslag van de test maakt meteen duidelijk of je wel of niet besmet bent met het coronavirus.

Bij twijfel, neem contact op met de GGD via onderstaand telefoonnummer.

0800-1202

Testwijzer: moet ik een coronatest doen?

Wilt u weten of u een coronatest moet doen? Bijvoorbeeld omdat u coronaklachten heeft of terugkomt uit het buitenland?

Op deze pagina van de Rijksoverheid kunt u enkele korte vragen beantwoorden. Vervolgens krijgt u meteen een persoonlijk advies.

Testafspraak maken

Lees op deze pagina wanneer en hoe u een corona testafspraak kunt maken.

Bel uw huisarts of 112
Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost.

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Zelftesten

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis gebruikt, voor de zekerheid als u ergens naartoe gaat of als u klachten heeft. Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad, kunt u een zelftest gebruiken. Zelftesten koopt u bij de apotheek, drogist of supermarkt. Het is niet meer mogelijk gratis zelftesten te bestellen via de brief die alle huishoudens afgelopen zomer kregen. Dit kon tot en met 1 oktober 2021.

Lees hier meer informatie over zelftesten.

Testen na aankomst in Nederland

Komt u terug van een reis uit het buitenland? Test uzelf in Nederland op het coronavirus. Ook als u een vaccinatiebewijs of herstelbewijs heeft. Doe dat ook als u zich in het buitenland heeft laten testen voor uw vertrek naar Nederland. Ga bij klachten in quarantaine.

Testen na aankomst in Nederland
Elke reiziger die naar Nederland (terug)komt krijgt het advies zich na aankomst te testen op corona. Dit advies geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Ga bij coronaklachten zoals hoesten of verkoudheid altijd in quarantaine. En maak een testafspraak bij de GGD of doe een zelftest.

In quarantaine bij klachten
Heeft u klachten die lijken op corona, zoals hoesten of verkoudheid? Blijf dan thuis of op uw vakantieadres. En maak een testafspraak bij de GGD via 0800-1202 of maak een afspraak via Coronatest.nl.

Meer informatie
Lees de uitgebreide informatie op de website van de Rijksoverheid.

Testen voor toegang

Met de inzet van coronatoegangsbewijzen kan de samenleving eerder of ruimer op verantwoorde wijze open.  

U heeft een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te sporten, zoals in de sportschool en bij zwemmen. En op andere plekken waar sporters komen, zoals faciliteiten op buitensportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Op andere plekken hoeft u geen coronatoegangsbewijs te laten zien. U moet wel uw id-bewijs laten zien. Als geldig id-bewijs gebruikt u uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Lees op onderstaande pagina's hoe het Testen voor toegang precies werkt. 

Testen na contact met iemand met corona

Heeft u contact gehad met iemand met corona? Of kreeg u een melding van de app CoronaMelder? Voorkom verspreiding van het virus en doe een test: een zelftest of bij de GGD. Ook als u zelf geen klachten heeft. Is de zelftest positief? Ga dan altijd naar de GGD voor een hertest. Soms moet u ook in quarantaine nadat u contact had met iemand met corona.

Regels voor quarantaine en isolatie
Of u in quarantaine moet, hangt af van uw situatie. Lees de regels voor quarantaine of in isolatie door corona en het bijbehorende testadvies.

Naam komt uit bron- en contactonderzoek
Als u dichtbij iemand met corona was, komt uw naam naar voren in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Testen in het onderwijs en kinderopvang

Onderwijsinstellingen kunnen zelftesten inzetten om besmettingen zo snel mogelijk te signaleren. De zelftest is een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen op school of de instelling. Het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig.

Testen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs
Scholen kunnen gebruik maken van zelftesten voor hun personeel en voor leerlingen vanaf groep 6. Scholen ontvangen hiervoor gratis zelftesten:

  • Zelftesten medewerkers en leerlingen
    Onderwijspersoneel en leerlingen vanaf groep 6 doen thuis 2x per week een zelftest. Voor de zekerheid, dus ook als zij geen klachten hebben. Dit testadvies geldt voor iedereen, dus ook voor medewerkers en leerlingen die gevaccineerd zijn. Medewerkers en leerlingen doen de zelftest thuis. Leerlingen kunnen dit doen met hulp van de ouders/verzorgers.
  • Testen met voorrang bij GGD
    Daarnaast kunnen leraren met klachten zich met voorrang laten testen bij de GDD.

Scholen vinden handreikingen om het zelftesten te organiseren op de website Zelftesteninhetonderwijs.

Testen in het mbo en hoger onderwijs
Personeel en studenten doen thuis 2x per week een zelftest. Voor de zekerheid, dus ook als zij geen klachten hebben. Het gebruik van de zelftesten is vrijwillig. Onderwijsinstellingen ontvangen hiervoor gratis zelftesten. Ook kunnen studenten en medewerkers zelftesten aanvragen en gratis  laten thuisbezorgen via Zelftestonderwijs.nl.

Zie ook:

Zorgmedewerkers testen

Zorgmedewerkers krijgen tijdelijk voorrang bij de coronatesten. Zorgmedewerkers zijn onmisbaar bij de bestrijding van corona. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Zorgmedewerkers krijgen daarom altijd een PCR-test als zij zich aanmelden via het prioriteitsnummer 0800 - 8101.

Meer informatie
Lees de uitgebreide informatie op de website van de Rijksoverheid.

Van afspraak tot uitslag

Heeft u een afspraak gemaakt voor een coronatest? Dan hoort u van de GGD wat u moet doen. Zoals thuisblijven tot u de uitslag heeft. Lees hoe het testen in zijn werk gaat, wat de uitslag betekent en wat er gebeurt als u corona blijkt te hebben.

Let op!

Verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Meer informatie over uitslag testen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Testbeleid

Wilt u meer weten over het testbeleid in Nederland en de soorten testen die er zijn? Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen.

Wilt u geen testafspraak maken, maar heeft u een andere vraag over het coronavirus?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel naar 088 – 636 5200 (op werkdagen van 9.00 – 17.00) of mail naar coronavragen@vrzhz.nl.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Komt u daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.

Positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid

Het Coronadashboard is ontwikkeld door het ministerie van VWS. Het geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Het dashboard laat actuele cijfers zien over het coronavirus in Nederland. 

Actuele cijfers over corona
De informatie in het coronadashboard komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen.

Het aantal besmettingen wordt weergegeven op 3 niveaus: