Belangrijke notificatie

Molenlanden verbetert graag haar dienstverlening. Wilt u ons helpen door 6 vragen in te vullen? Het invullen duurt ongeveer 1 minuut.

Ga naar vragenlijst

Testen en besmettingen in regio Zuid-Holland Zuid

0800-1202

Eén van de basismaatregelen is: laat je testen. Dit is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. En om de samenleving stapje voor stapje te openen. De uitslag van de test maakt meteen duidelijk of je wel of niet besmet bent met het coronavirus.

Bij twijfel, neem contact op met de GGD via bovenstaand telefoonnummer.

Alle huishoudens krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief waarmee zij gratis 2 corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, school of een verjaardag.

Met de inzet van coronatoegangsbewijzen kan de samenleving eerder of ruimer op verantwoorde wijze open. Ook als het coronavirus nog niet helemaal onder controle is. Daardoor is een bezoek aan een theater, sportwedstrijd of evenement eerder voor meer mensen mogelijk.

Lees op onderstaande pagina's hoe het Testen voor toegang precies werkt. 

Heeft u klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat u testen.

Maak een afspraak als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. U hoeft niet te betalen voor de test.

  • Dat kan online via Coronatest.nl (met uw DigiD).
  • Of bellen met 0800-1202 (7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar).
    Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Bel uw huisarts of 112

Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Heeft u contact gehad met iemand met corona? Dan laat u zich testen, ook als u zelf geen klachten heeft. 

Als u dichtbij iemand met corona was, komt uw naam naar voren in het bron- en contactonderzoek.

Er zijn 2 soorten contacten: nauwe contacten en overige contacten.

  1. U bent een nauw contact als u binnen 24 uur in totaal 15 minuten of langer binnen 1,5 meter was van een besmet persoon. Ga in quarantaine en laat u direct testen. U krijgt hiervoor een speciaal telefoonnummer van de GGD. Door op of na dag 5 nog een keer te testen kunt u de quarantaineduur verkorten.
     
  2. U bent een overig contact als u langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was. Bijvoorbeeld op het werk of in de klas. U hoeft als overig contact niet in quarantaine. Maar laat u wel testen 5 dagen na het contact. U krijgt hiervoor een speciaal telefoonnummer van de GGD.

Krijgt u een melding van app CoronaMelder?

Ga in quarantaine en laat u direct testen. U krijgt hiervoor een speciaal telefoonnummer van de GGD. Door op of na dag 5 nog een keer te testen kunt u de quarantaineduur verkorten.

Besmetting in de klas of groep van de kinderopvang?

Dan moet uw kind in quarantaine en zich laten testen.

Testen bij besmetting in de klas
U hoort van de GGD wanneer uw kind getest kan worden. Als u uw kind niet laat testen moet het thuisblijven tot 10 dagen na het laatste contact met de besmette persoon. Ouders, broertjes en zusjes hoeven niet in quarantaine of getest te worden. Tenzij zij zelf ook nauw contact hadden met de besmette persoon.

Mijn huisgenoten en corona

Heeft iemand bij u in huis corona?
Dan bent u een nauw contact en moet u ook in quarantaine en u laten testen. Kijk voor meer informatie op de pagina met quarantaineregels.

Heeft uw huisgenoot klachten?
U hoeft alleen thuis te blijven als uw huisgenoot naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Blijf thuis tot uw huisgenoot de testuitslag heeft. Krijgt u zelf ook klachten? Laat u testen.

Was uw huisgenoot dichtbij iemand met corona?
U hoeft dan niet in quarantaine. Maar dat moet wel als u zelf ook dichtbij die besmette persoon was.

Ga niet op reis. Moest u voor een noodzakelijke reis in het buitenland zijn? Bij vertrek terug naar Nederland is een negatieve COVID-19-testuitslag verplicht. Ook geldt voor de meeste landen na terugkomt dat u 10 dagen in quarantaine moet. Laat u testen, want als blijkt dat u geen corona heeft duurt de quarantaine korter.

Zorgmedewerkers, onderwijspersoneel en personeel in de kinderopvang kunnen zich tijdelijk met voorrang laten testen. Op die manier kunnen zij zo snel mogelijk weer aan het werk.

Heeft u een afspraak gemaakt voor een coronatest? Dan hoort u van de GGD wat u moet doen. Zoals thuisblijven tot u de uitslag heeft. Lees hoe het testen in zijn werk gaat, wat de uitslag betekent en wat er gebeurt als u corona blijkt te hebben.

Let op!

Verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Meer informatie over uitslag testen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u meer weten over het testbeleid in Nederland en de soorten testen die er zijn? Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie.

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Bijvoorbeeld als u naar school of werk moet. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement.

Lees hier meer informatie over zelftesten.

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Wilt u geen testafspraak maken, maar heeft u een andere vraag over het coronavirus?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel naar 088 – 636 5200 (op werkdagen van 9.00 – 17.00) of mail naar coronavragen@vrzhz.nl.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Komt u daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.

Het dashboard coronavirus van de Rijksoverheid geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus. Op het dashboard is bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen positief getest zijn op het virus en of het aantal besmettingen oploopt. Zo kunnen maatregelen genomen worden om het virus te stoppen.

Actuele cijfers over corona
De informatie in het corona dashboard komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen.

Het aantal besmettingen wordt weergegeven op 3 niveaus: