Testen en besmettingen in regio Zuid-Holland Zuid

Corona testafspraak maken

Heeft u klachten die passen bij corona? Blijf thuis en doe altijd een test, ook als u gevaccineerd bent of al eerder corona heeft gehad. Een test kan bij de GGD of met een zelftest. Een testafspraak maakt u online of bel met 0800-1202 voor een afspraak.

Maak online een afspraak op Coronatest.nl

Bekijk hoe u een corona-zelftest gebruikt en afleest

0800-1202

Testwijzer: moet ik een coronatest doen?

Wilt u weten of u een coronatest moet doen? Bijvoorbeeld omdat u coronaklachten heeft of terugkomt uit het buitenland?

Op deze pagina van de Rijksoverheid kunt u enkele korte vragen beantwoorden. Vervolgens krijgt u meteen een persoonlijk advies.

Testafspraak maken

Lees op deze pagina wanneer en hoe u een corona testafspraak kunt maken.

Bel uw huisarts of 112
Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost.

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Zelftesten

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis gebruikt, voor de zekerheid als u ergens naartoe gaat of als u klachten heeft. Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad, kunt u een zelftest gebruiken. Zelftesten koopt u bij de apotheek, drogist of supermarkt. Het is niet meer mogelijk gratis zelftesten te bestellen via de brief die alle huishoudens afgelopen zomer kregen. Dit kon tot en met 1 oktober 2021.

Lees hier meer informatie over zelftesten.

Testen na aankomst in Nederland

Komt u terug van een reis uit het buitenland? Test uzelf in Nederland op het coronavirus. Ook als u een vaccinatiebewijs of herstelbewijs heeft. Doe dat ook als u zich in het buitenland heeft laten testen voor uw vertrek naar Nederland. Ga bij klachten in quarantaine.

Testen na aankomst in Nederland
Elke reiziger die naar Nederland (terug)komt krijgt het advies zich na aankomst te testen op corona. Dit advies geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Ga bij coronaklachten zoals hoesten of verkoudheid altijd in quarantaine. En maak een testafspraak bij de GGD of doe een zelftest.

In quarantaine bij klachten
Heeft u klachten die lijken op corona, zoals hoesten of verkoudheid? Blijf dan thuis of op uw vakantieadres. En maak een testafspraak bij de GGD via 0800-1202 of maak een afspraak via Coronatest.nl.

Meer informatie
Lees de uitgebreide informatie op de website van de Rijksoverheid.

Testen voor toegang

Cultuur, uitgaan en sport

Er zijn sinds 25 februari 2022 geen extra coronaregels meer en u heeft geen coronatoegangsbewijs nodig. Volg wel de adviezen tegen verspreiding van corona. Ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad.

Groot evenement soms Testen voor Toegang

Als u naar een groot evenement gaat moet u een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt op plekken binnen waar meer dan 500 mensen komen die geen vaste zitplaats hebben. Bijvoorbeeld bij een grote nachtclub, of een poppodium. Dit heet ook wel 1G of Testen voor Toegang.

Is het evenement buiten, maar met een afgesloten tent? Ook dan kan om een testbewijs gevraagd worden.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over Testen voor Toegang (1G).

Vanaf 23 maart geen Testen voor Toegang (1G) meer

Vanaf woensdag 23 maart 2022 kan publiek bij nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers) zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt.

Testen na contact met iemand met corona

Heeft u contact gehad met iemand met corona? Of kreeg u een melding van de app CoronaMelder? Voorkom verspreiding van het virus en doe een test: een zelftest of bij de GGD. Ook als u zelf geen klachten heeft. Is de zelftest positief? Ga dan altijd naar de GGD voor een hertest. Soms moet u ook in quarantaine nadat u contact had met iemand met corona.

Regels voor quarantaine en isolatie
Of u in quarantaine moet, hangt af van uw situatie. Lees de regels voor quarantaine of in isolatie door corona en het bijbehorende testadvies.

Naam komt uit bron- en contactonderzoek
Als u dichtbij iemand met corona was, komt uw naam naar voren in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Van afspraak tot uitslag

Heeft u een afspraak gemaakt voor een coronatest? Dan hoort u van de GGD wat u moet doen. Zoals thuisblijven tot u de uitslag heeft. Lees hoe het testen in zijn werk gaat, wat de uitslag betekent en wat er gebeurt als u corona blijkt te hebben.

Let op!

Verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Meer informatie over uitslag testen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Testbeleid Nederland

Wilt u meer weten over het testbeleid in Nederland en de soorten testen die er zijn? Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen.

Wilt u geen testafspraak maken, maar heeft u een andere vraag over het coronavirus?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel naar 088 – 636 5200 (op werkdagen van 9.00 – 17.00) of mail naar coronavragen@vrzhz.nl.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Komt u daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.

Positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid

Het Coronadashboard is ontwikkeld door het ministerie van VWS. Het geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Het dashboard laat actuele cijfers zien over het coronavirus in Nederland. 

Actuele cijfers over corona
De informatie in het coronadashboard komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen.

Het aantal besmettingen wordt weergegeven op 3 niveaus: