Techniekroute - Nieuws

Vier geslaagde Techniekroutes in schooljaar 2022/2023

In het schooljaar 2022/2023 is het dankzij de medewerking van vele bedrijven gelukt om vier Techniekroutes te organiseren in Molenlanden. Na de Techniekroute voor voormalig Graafstroom op 28 september was het op woensdag 22 maart 2023 de beurt aan Nieuw Lekkerland. Ruim 120 leerlingen van groep 8 brachten een bezoek aan tien lokale bedrijven. Wethouders Johan Quik en Piet Vat startten samen met medewerkers van Gilde Vakcollege Techniek deze route. Daarna vertrok iedereen vanaf Brede School Het Carillon op de fiets om verschillende technische bedrijven te bezoeken.

Nieuw-Lekkerland

In Nieuw-Lekkerland brachten 120 leerlingen van groep 8 een bezoek aan tien lokale bedrijven.
In Nieuw-Lekkerland brachten 120 leerlingen van groep 8 een bezoek aan tien lokale bedrijven.

Het was de zevende keer dat deze Techniekroute plaatsvond in Nieuw Lekkerland. Zoals elk jaar was het lassen bij Bayards een groot succes bij de leerlingen. Ze maakten hier een eigen pennenhouder. Ook bij scheepsbouwer NMC mochten de leerlingen de laskap opzetten. Een unieke kans om dit eens te ervaren en om een jacht van 100 meter in aanbouw van dichtbij te bekijken. Bij Jaleco Totaal Projectafbouw was het ritje in de hoogwerker het letterlijke hoogtepunt. Boer Jasper gaf bij zorgboerderij Eben Haëzer uitleg over het moderne boerenbedrijf. Daarna volgde een kijkje in de stal, waar leerlingen verbaasd waren over alle techniek die daar bij komt kijken. Ondanks de recente brand bij de naastgelegen woningen waren de leerlingen ook weer van harte welkom bij Timmerbedrijf Rozendaal. Daar timmerden ze met wat hulp een vogelhuisje. Een ochtend vol variatie aan activiteiten, die de kinderen een brede kijk geeft op techniek en het bedrijfsleven in het dorp.

Voormalig Giessenlanden

Leerlingen van de groepen 7 deden mee met de Techniekroute in voormalig Giessenlanden.
Leerlingen van de groepen 7 deden mee met de Techniekroute in voormalig Giessenlanden.

Op 24 mei 2023 volgde de Techniekroute voor de basisscholen uit voormalig Giessenlanden. Leerlingen van de groepen 7 van basisscholen uit Giessenburg, Hoogblokland, Noordeloos en Hoornaar deden hier aan mee. De kinderen gingen tijdens deze route langs verschillende technische bedrijven in Giessenburg, Schelluinen en Noordeloos en maakten kennis met technische beroepen. De deelnemende bedrijven gaven een mooi beeld van de diversiteit aan bedrijvigheid in de gemeente en boden de leerlingen een actief programma. Bij Debion in Giessenburg leerden de kinderen alles over de werking van zonne-energie en zonnepalen. Zij zetten vervolgens in twee teams een zonnepanelen installatie in elkaar. Bij van de Giessen metaal maakten de leerlingen een metalen sleutelhanger met de eerste letter van hun naam.

Bij Foreco Houtconstructies, Dekker Kozijnprojecten en aannemersbedrijf Wallaard in Noordeloos stond het werken met hout centraal. Na een korte presentatie van het bedrijf en een rondleiding, mochten ook hier de leerlingen zelf aan de slag. Bij Foreco en Wallaard maakten de kinderen een vogelhuisje, al dan niet voorzien van een groen dak voor de biodiversiteit. Het bezoek bij Wallaard werd afgesloten met een dode hoek les bij de vrachtwagen. Aan de enthousiaste reacties van de leerlingen, leerkrachten en begeleiders te horen was het weer een zeer geslaagde ochtend, met een mooi inkijkje in de techniek.

Streefkerk, Goudriaan, Groot-Ammers en Nieuwpoort/Langerak

Illustratieve weergave van Techniekroute voor de basisscholen uit Streefkerk, Goudriaan, Groot-Ammers en Nieuwpoort/Langerak.
Tot slot de Techniekroute voor de basisscholen uit Streefkerk, Goudriaan, Groot-Ammers en Nieuwpoort/Langerak.

En tot slot was op woensdag 7 juni 2023 de Techniekroute voor de basisscholen uit Streefkerk, Goudriaan, Groot-Ammers en Nieuwpoort/Langerak. Na een gezamenlijke aftrap bij Mourik Techniek bezochten zij bedrijven op Industriepark Gelkenes en in Goudriaan. Zeelander Yachts deed dit jaar voor het eerst mee aan de Techniekroute. Na een korte presentatie volgde een rondleiding langs de prachtige polyester jachten in aanbouw. De inspiratie die de leerlingen opdeden konden ze goed gebruiken, want ze mochten hun eigen Zeelander 5 ontwerpen. De ontwerpen werden als kers op de taart geprint op een T-shirt. Een mooi aandenken aan deze dag. Bij Mourik Techniek verzamelden de leerlingen tijdens een rondleiding diverse onderdelen. Daarmee maakten ze later in de werkplaats een echte Mourik racewagen. Ook bij De Lek Beton creëerden de leerlingen een mooi aandenken. Ze mochten daar zelf beton mixen en hier een knikkertegel van maken met hun eigen naam erin. De tegels krijgen een mooi plekje op het schoolplein. “Als ik dan later van school ben ligt er altijd nog een knikkertegel van mij”, aldus een leerling. Bij alle bedrijfsbezoeken viel op hoe geïnteresseerd de kinderen waren. Er werden volop vragen gesteld. Eén leerling vroeg bij Packland Procesmechanisatie zelfs of hij hier niet kan komen werken. “Over een paar jaar ben je van harte welkom voor een bijbaan of stageplek”, antwoordde directeur Chris van Dam enthousiast.

Leerlingen kijken hun ogen uit tijdens Techniekroute in Bleskensgraaf

Woensdag 28 september 2022 brachten ruim 150 leerlingen van groep 8, van de voormalig Graafstroomse basisscholen, een bezoek aan lokale bedrijven tijdens de Techniekroute. De dag startte gezamenlijk bij de brandweerkazerne in Bleskensgraaf, waar een aantal leerlingen hun kunsten lieten zien. Daarna vertrokken alle leerlingen om verschillende technische bedrijven te bezoeken. Vanwege de coronapandemie was het alweer drie jaar geleden, dat voor leerlingen van de voormalig Graafstroomse scholen een Techniekroute plaats kon vinden. Dit betekende een nieuwe zoektocht naar samenwerkingen met bedrijven die hieraan willen deelnemen. Gelukkig sprongen er ook bedrijven uit de (brede) omgeving bij, zoals Monta in Molenaarsgraaf, timmerfabriek Bos in Goudriaan en MSA-Service uit Hardinxveld-Giessendam. Naast een uniek kijkje in het lokale bedrijfsleven, is het voor kinderen vooral leuk dat ze zelf aan de slag gaan. Op deze manier ervaren zij zelf wat een bedrijf precies doet.

De elf deelnemende bedrijven lieten op verschillende manieren aan de leerlingen zien wat ze in huis hebben. Zo leerden ze bij CyberCloud alles over (ethisch) hacken in een spannende workshop. De leerlingen zaten op het puntje van hun stoel om als eerste het ‘eindbaaslevel’ te behalen. Bij Wemmers Tanktransport stond de voertuigtechniek centraal en werd er gesleuteld aan een vrachtwagen.

Bleskensgraaf

Techniekroute in Bleskensgraaf

MSA-service gaf een kijkje in de complexe wereld van elektriciteit en water. Ze kregen uitleg over een stabilisator, die wordt gebruikt bij het heien voor windmolens op zee en mochten zelf een circuitje aanleggen. IJzer smeden is ook niet iets wat kinderen dagelijks doen, maar metaalbedrijf Van der Vegt gaf ze deze unieke kans. Hopelijk wordt hiermee het vuurtje voor de techniek bij de leerlingen ook aangewakkerd.

Dankzij de deelnemende bedrijven Pomp Plus BV, Wemmers Tanktransport, TTA, Lowpad, Brandweer Bleskensgraaf, MSA-Service, Monta, CyberCloud, Zuivelfabriek de Graafstroom, Van der Vegt en Timmerfabriek Bos hebben de leerlingen een mooi inkijkje gekregen in de diverse wereld van de techniek.

Leerlingen genieten van bedrijfsbezoeken tijdens Techniekroute Nieuw-Lekkerland

Ruim 140 kinderen van groep 8 hebben op woensdag 8 juni een bezoek gebracht aan lokale bedrijven tijdens de Techniekroute in Nieuw-Lekkerland. Wethouders Johan Quik en Piet Vat startten samen met medewerkers van Gilde Vakcollege Techniek deze route. Daarna vertrok iedereen vanaf Brede School Het Carillon om verschillende technische bedrijven te bezoeken.

Nieuw-Lekkerland

Techniekroute Nieuw-Lekkerland

Elf bedrijven in Nieuw Lekkerland openden hun deuren om de kinderen kennis te laten maken met hun bedrijf in de technische branche. Wethouder Piet Vat van onderwijs en arbeidsmarkt: ‘Wat een energie krijg je op zo’n ochtend! Erg gaaf om deze Techniekroute opnieuw mee te mogen maken. Onderwijs vindt niet alleen plaats tussen de muren van de school maar juist in verbinding met de samenleving. Gelukkig kunnen de scholen die verbinding nu steeds weer meer opzoeken na de coronajaren waarin dat veel lastiger ging’.

Wethouder economie Johan Quik: ‘Gelukkig waren er, ondanks de drukke tijd, met personeelstekort en ruimtegebrek, genoeg bedrijven die mee wilden doen. Wij waarderen het enorm dat zij de leerlingen deze unieke kans bieden. Er deden dit jaar ook drie nieuwkomers mee. Mooi dat deze bedrijven zich spontaan aanmelden voor deelname aan deze Techniekroute.’

Blijk van waardering

Blijk van waardering

Veel bedrijven helpen leerlingen van basisscholen en middelbare scholen bij hun beroepsoriëntatie. Om te bedanken voor hun inzet en commitment ontvingen zeven bedrijven een symbolisch schildje voor vijf jaar deelname aan de Techniekroute. Tegelhandel Boer, NMC, Jaleco, Hol Installatietechniek, Damsteegt, Korteland en Boerderij Eben-Haëzer ontvingen dit schildje.