Rookvrije Generatie: ook in Molenlanden!

Steeds meer gemeenten zetten zich in voor een Rookvrije Generatie. Ook in Molenlanden! Daarom hebben we deze ambitie opgenomen in het Sport- en Preventieakkoord. Het streven naar een Rookvrije Generatie betekent het rookvrij maken van terreinen en plekken waar kinderen zijn, zodat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Wanneer zij naar school gaan, wanneer zij spelen in de speeltuin én wanneer zij sporten bij de plaatselijke sportvereniging. Wanneer kinderen niet worden blootgesteld aan roken, is de kans veel groter dat zij op latere leeftijd niet zullen beginnen met roken. Want zien roken, doet roken. En roken veroorzaakt veel persoonlijk en maatschappelijk leed. We vinden het belangrijk dit leed te voorkomen door er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Dat doen we graag samen met jullie.

Rookvrij verenigingsleven: ondersteuning is mogelijk

Wil je ook graag dat de volgende generatie rookvrij wordt? Ben je nieuwsgierig wat er mogelijk is voor jouw sportplek/vereniging/locatie? Neem dan contact op met Lieselotte van der Heijden van Youz verslavingszorg via l.heijden@anteszorg.nl. Youz verslavingszorg, GIGA Molenlanden, Stichting Jong Molenlanden, GGD en de gemeente Molenlanden werken samen om het verenigingsleven te ondersteunen bij het rookvrij maken van hun sportterrein of andere openbare omgeving. Deze partners bieden vrijblijvend ondersteuning met het meedenken en uitvoeren van mogelijkheden voor jouw organisatie.

Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

 • Gedeeltelijk rookvrij worden; tijdens jeugdtijden rookvrij.
 • Helpen met uitzetten enquête onder leden, wensen over of rond rookvrij worden.
 • Geheel rookvrije vereniging creëren.
 • Aanvragen rookvrije materialen.
 • Training over handhaven.

Rook je en wil je stoppen? Hier kun je terecht:

Bij het stoppen met roken kun je hulp krijgen in de regio van gemeente Molenlanden. Op www.ikstopnu.nl vind je praktische tips, informatie en advies (vinden) om te stoppen met roken en om gestopt te blijven. Voor praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken, kun je ook de stoplijn bellen via 0800 1995.

Je kunt kiezen. Kies de methode die bij jou past:

 • Stoptober: www.stoptober.nl
 • Persoonlijke begeleiding
 • Medicijnen op recept
 • Online coaching
 • Hulp van werkgever
 • APPs

Wil je als ouder/verzorger voorkomen dat je kinderen beginnen met roken? Kijk dan op www.puberenco.nl voor meer informatie.

Eenmaal per jaar kun je een vergoeding krijgen om te stoppen met roken
Dit kan vanuit de basisverzekering. De hulpverlening wordt 100% vergoed dus je hoeft geen eigen risico te betalen. Neem eerst contact op met je huisarts of begeleider als je in aanmerking wilt komen voor de vergoeding.

Rookvrij sporten en spelen in Molenlanden