In quarantaine of in isolatie door corona

U hoeft niet in quarantaine als u in de buurt was van iemand met corona. Om besmettingen en verspreiding van het virus tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon:

 • extra alert te zijn op klachten;
 • direct te testen bij klachten en
 • contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden.

Bij een positieve testuitslag gaat u altijd in isolatie.

Persoonlijk advies: doe de check

Twijfelt u wat u moet doen als u zelf klachten heeft? Of in de buurt was van iemand met corona? Check uw advies op maat.

Doe de check (Quarantainecheck.rijksoverheid.nl)

Lees de aanvullende informatie op de website van de Rijksoverheid: Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona.

Positieve testuitslag: in isolatie als u corona heeft
Bent u positief getest op corona? Dan gaat u thuis in isolatie. Ook als u de boosterprik heeft gehad en toch besmet bent. U krijgt van de GGD te horen hoe lang de isolatie duurt en wat de regels zijn. Hou altijd zo veel mogelijk afstand van huisgenoten.

Lees de brief met leefregels voor mensen die positief getest zijn op corona (RIVM).

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

 • Blijf thuis.
 • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Ontvang geen bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
 • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
 • Laat anderen boodschappen doen.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • Werk thuis. Werkt u in de zorg en bent u hersteld of volledig gevaccineerd? Ook dan blijft u thuis en ontvangt u geen bezoek. Bij hoge uitzondering mag een beschermde zorgmedewerker onder bepaalde voorwaarden tijdens de quarantaineperiode wel werken. Dat kan alleen als de inzet van die zorgmedewerker absoluut noodzakelijk is om de continuïteit van de patïentenzorg te garanderen. Lees het document Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis. Zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot krijgen het advies om contact op te nemen met hun werkgever en/of bedrijfsarts. Het RIVM heeft meer informatie voor zorgprofessionals
 • Reis niet met het openbaar vervoer of met een taxi.
 • Vermijd contact met kwetsbare personen tot en met dag 10 na het laatste risicovolle contact. En blijf de basisregels volgen. Krijgt u klachten? Dan blijft u thuis en maakt u een nieuwe testafspraak.

Kinderen en quarantaine of isolatie

Voor kinderen gelden soms uitzonderingen op de quarantaineregels of isolatieregels. Bekijk de quarantaineregels voor gezinnen met kinderen.

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen. Of het ophalen van de kinderen van school? Neem dan contact op met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888). Er kijkt dan iemand met u naar hulp in de buurt.

Bekijk ook: