Opvang Oekraïners in Molenlanden

De beelden uit Oekraïne raken ons allemaal. De ontstane oorlogssituatie heeft ook in Nederland, onze regio en Molenlanden gevolgen. Lees hier meer over o.a. de opvanglocatie Wilgenweg.

Opvanglocatie Wilgenweg Groot-Ammers

Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt en er nog steeds vluchtelingen naar Nederland komen, is er extra opvang nodig. Het kabinet heeft aan regio’s en gemeenten gevraagd te kijken of er meer opvangplekken te vinden zijn. Ook in onze regio Zuid-Holland Zuid is er behoefte aan extra opvangplekken.

13-10-22 Update Opening locatie Wilgenweg

De opvanglocatie aan de Wilgenweg in Groot-Ammers is klaar voor ontvangst van 50 Oekraïense vluchtelingen. Met hulp van veel lokale ondernemers, professionals en vrijwilligers is hard gewerkt aan het gereed maken van de locatie. De gemeente Molenlanden en de Veiligheidsregio (VRZHZ) bedanken iedereen die hier een steentje aan heeft bijgedragen.

Burgemeester Theo Segers: “In Molenlanden zetten veel inwoners zich belangeloos in voor vluchtelingen. Van het opzetten van activiteiten en het aanbieden van spullen tot het bieden van onderdak bij hun thuis. En ook voor deze tijdelijke opvanglocatie van de gemeente zijn onze inwoners weer actief. Wij hebben veel waardering voor al die vrijwilligers die een prachtige bijdrage leveren.”

De eerste mensen worden vanaf maandag 17 oktober op de locatie verwacht.

Lees hier het hele bericht.

 

29-09-22 Update werkzaamheden en opening opvang Wilgenweg 

De afgelopen maand is hard gewerkt aan het verbouwen van het pand naar een geschikt verblijf voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zo zijn de grote ruimtes in kamers opgedeeld, is een gemeenschappelijke plek ingericht waar ook gekookt kan worden en er komen sanitaire voorzieningen in het pand. De aannemer werkt de komende tijd aan de afbouw. Daarna kan de inrichting starten. Tot voor kort zag het ernaar uit dat de locatie op 30 september opgeleverd kon worden. Door vertraagde levering van materiaal en te weinig personeel bij de aannemer, wordt deze oplevering maximaal twee weken later.

Nu kijken we of we de opvang al in een deel van het pand kunnen opstarten. Als dat lukt, verwachten we binnen twee weken de eerste mensen te kunnen ontvangen. Daarna komen er geleidelijk meer mensen. Eerst wordt opvang ingevuld voor mensen uit de particuliere opvang van Molenlanden. Later volgt in- en doorstroom vanuit de regionale aanmeldlocatie in Crownpoint in Dordrecht. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid coördineert dit.

Lees meer over de locatie Wilgenweg

Inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)

Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïnse nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan door een afspraak met de gemeente te maken.

Inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)

Leefgeldregeling

Vluchtelingen uit Oekraïne die in de gemeente Molenlanden verblijven, kunnen in aanmerking komen voor de zogenaamde 'leefgeldregeling'. 

Via onderstaande button vindt u informatie hoe leefgeld kan worden aangevraagd. Voor leefgeld is een inschrijving nodig in het BRP en een Nederlandse bankrekening. 

Leefgeldregeling

Particuliere opvang

Gemeente Molenlanden is blij met alle particuliere initiatieven om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Sinds het uitbreken van de oorlog worden in Molenlanden ruim 325 vluchtelingen particulier opgevangen. We willen deze particuliere opvang goed regelen. Als gemeente stellen we daarom voorwaarden, zodat we goed en veilig opvang met elkaar kunnen verlenen. Deze voorwaarden en meer informatie vindt u via onderstaande button.

Particuliere opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne

Soms is er meer aanbod aan opvangplekken dan vraag. We kunnen moeilijk voorspellen wanneer plekken worden benut voor vluchtelingenopvang. De verwachting is dat de stroom aan vluchtelingen uit Oekraïne blijft toenemen en we het aanbod nodig hebben.

Is uw woning geschikt?
Check het alvast met deze lijst. Voorwaarden en informatie vindt u via bovenstaande button.

Uitschrijven uit de gemeente

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente, dan kunt u binnen 5 dagen na vertrek uit Molenlanden, aangifte doen bij uw nieuwe gemeente.

Gaat u emigreren naar een ander land, dan verzoeken wij u in de periode vanaf de 5e dag voor emigratie tot de vertrekdag uw emigratie door te geven. Heeft u DigiD klik dan hier 

Heeft u geen DigiD klik dan hier 

Emigreren of lang in het buitenland verblijven

Verhuizen binnen de gemeente

Gaat u verhuizen binnen de gemeente Molenlanden, dan verzoeken wij u tot 5 dagen na verhuizing aangifte van verhuizing te doen. Heeft u DigiD klik dan hier Verhuizen | Gemeente Molenlanden)

Heeft u geen DigiD klik dan hier.

Verhuizen

Aanvragen DigiD

Wat is een DigiD?
De overheid heeft jaren geleden DigiD geïntroduceerd om overheidsdiensten online mogelijk te maken. Het is een middel om uzelf op het internet te identificeren. De DigiD is een soort elektronische handtekening, waarmee u bewijst dat u daadwerkelijk de persoon bent die u beweert te zijn. De DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Beide mag u zelf bedenken. Een DigiD vraagt u officieel aan.

Waar gebruik ik DigiD?
Met DigiD kunt u terecht bij organisaties zoals de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB), UWV, CAK, Donorregister, CBR en RWD. Daarnaast werken sommige provincies, politieregio's, waterschappen, zorginstanties en zorgverzekeraars met de DigiD. Ook gebruiken (bijna) alle gemeentes het digitale legitimatiebewijs. U kunt bij uw gemeente online zaken regelen zoals een vergunning aanvragen, een verhuisbericht doorgeven, een uittreksel gemeentelijke basisadministratie opvragen of gemeentelijke belastingen betalen. Een overzicht van alle aangesloten organisaties staat op www.digid.nl

 
DigiD aanvragen
Het aanvragen van een DigiD duurt een paar dagen. Houd hier rekening mee. Vraag als volgt een DigiD aan:
Ga naar de website www.digid.nl

Tijdelijke Beschermingsrichtlijn

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Lees wanneer u onder deze richtlijn valt. En wat u moet doen als u onder de richtlijn valt.

Vragen/Questions

Veelgestelde vragen (FAQ)
U vindt een overzicht van veelgestelde vragen over onder andere hulpverlening, opvang andere zaken op de website van de Veiligheidsregio.

Aankomst, registratie en verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne

Op de website van de Rijksoverheid zijn veelgestelde vragen te vinden o.a. omtrent de aankomst, registratie en het verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne.

Refugee Help
Hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Meer info: Refugee Help

Vraag aan de gemeente
Staat uw vraag er niet bij of heeft u een vraag aan de gemeente? Stel uw vraag aan crisisteam@jouwgemeente.nl.

Werk aanbieden

Bent u ondernemer in Molenlanden en wilt u werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen? Of bent u inwoner en ondersteunt u Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk? Via onderstaande button leest u meer informatie over dit onderwerp.

Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Meer informatie

Informatie Rijksoverheid
Op de webpagina Opvang vluchtelingen uit Oekraïne vindt u meer informatie over o.a.  aankomst, zorg en gezondheid, werk en inkomen en onderwijs.

Communicatiekaart
Onderstaand document is een handig hulpmiddel in dagelijkse communicatie.

‘Pryv.it’ makkelijk in gesprek
De gratis vertaal- en spraaktool Pryv.it zorgt ervoor dat iedereen via de smartphone gemakkelijk een gesprek kan voeren met een Oekraïense vluchteling. Het werkt snel en makkelijk: door naar de site te gaan, je taal te kiezen en de QR-code te delen met je gesprekspartner. 

Informatie gemeente Molenlanden
Via onderstaande pagina's vindt u de informatie per thema.