Nieuwsberichten

16-06-2022

Aanvragen toeslagen nu mogelijk

Het is voor Oekraïense vluchtelingen nu mogelijk om een aanvraag voor toeslagen te doen.

De aanvragen voor kinderopvangtoeslag en huurtoeslag werden eerst nog niet toegekend door de Belastingdienst, omdat de voorgestelde wetswijzigingen in de Wet kinderopvang en de Wet op de huurtoeslag nog niet zijn doorgevoerd.

Omdat kinderopvangtoeslag en huurtoeslag heel belangrijk zijn, wil het kabinet het mogelijk maken dat Oekraïense vluchtelingen hier nu toch al gebruik van kunnen maken. Het kabinet zal daarom zo snel mogelijk een wetsvoorstel maken.

De Belastingdienst wordt gevraagd om al volgens de geplande wetswijzigingen te beslissen en toeslagen toe te kennen. Dit is te lezen in onderstaande brief aan de Tweede Kamer.

20-04-2022

Update Leefgeldregeling

Op maandag 11 april heeft de gemeente de Leefgeldregeling opengesteld. Lees meer op deze pagina.

Op deze site vindt u informatie hoe leefgeld kan worden aangevraagd. Voor leefgeld is een inschrijving nodig in het BRP en een Nederlandse bankrekening. We ontvangen veel vragen over het openen van een bankrekening. Het is (nog) niet mogelijk om zonder geldig legitimatiebewijs een rekening te openen. De gemeente zet zich met partners op alle sporen in. We vragen banken mee te werken aan het eenvoudiger maken van het openen van een bankrekening. En we zoeken naar alternatieve manieren om de leefgeldregeling uit te keren. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit mogelijk is.

Vraag leefgeld aan

Heeft u een BRP nummer en een Nederlands bankrekeningnummer? Vraag dan uw leefgeld aan. Avres zorgt aan het einde van deze maand voor een uitkering als we op tijd uw gegevens hebben. U kunt hiervoor dit briefje (link volgt) gebruiken aan ons terugsturen.

Compensatie bespreken gastgezin

De toelage die een vluchteling ontvangt, bestaat uit leefgeld en een wooncomponent. Beide onderdelen ontvangt u maandelijks.

Voor volwassenen bestaat de totale maandelijkse toelage uit € 475,- (€ 260,- ontheemdentoeslag/leefgeld + € 215,- wooncomponent).

Voor een minderjarige bestaat de totale maandelijkse toelage uit € 315,- (€ 260,- ontheemdentoeslag/leefgeld + € 55,- wooncomponent).

Het wooncomponent is bestemd om de kosten van het gastgezin te compenseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kosten voor energie, water en onderdak. Het kan soms lastig zijn om over de verdeling van deze wooncomponent het gesprek te starten met het gastgezin. Toch adviseren en vragen we de vluchtelingen hierover met het gastgezin te spreken. Zo kan men goede afspraken maken met het gastgezin over het bijdragen aan het gezin vanuit het wooncomponent. 

30-03-2022

Update De Beemd en opvang Molenlanden

Op woensdag 30 maart informeren we inwoners van Oud-Alblas opnieuw met een inwonerbrief over het besluit om De Beemd niet meer beschikbaar te houden voor vluchtelingenopvang. In de bijlage hieronder vind je de inwonerbrief die woensdag 30 maart wordt bezorgd.

In deze raadsinformatiebrief van 30 maart geven we onze ervaringen en beelden van dit moment weer en geven we aan wat hierin de inzet van Molenlanden is.

22-03-2022

Opvangplekken

Inmiddels hebben zo’n 200 personen onderdak gevonden bij onze inwoners. Aanmeldingen voor woonruimtes die binnenkomen bij gemeente of Veiligheidsregio geven we door aan stichtingen en werkgroepen die actief zijn in Molenlanden. Deze zijn in diverse kernen bezig met de opvang van vluchtelingen en het realiseren van opvangplekken.

De situatie op dit moment in Molenlanden is dat er meer opvangplekken zijn dan vluchtelingen. Dit heeft er mee te maken dat de instroom van Oekraïense vluchtelingen op dit moment nog beperkt is in ons gebied. Het kan dus voorkomen dat u ruimte heeft aangeboden, maar het nog niet nodig is geweest om daar gebruik van te maken. Op een later moment kan deze ruimte alsnog van pas komen.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid zorgt voor de grootschalige opvang. Molenlanden heeft mogelijke locaties aan de veiligheidsregio doorgegeven. De inwoners van Oud-Alblas stuurden we eerder een brief over mogelijke opvang in De Beemd. Het inrichten van een dergelijke voorziening is in onze gemeente nu (nog) niet aan de orde.

Helpende handen

Het is hartverwarmend dat inwoners en ondernemers zich telefonisch of per mail, via de veiligheidsregio of gemeente, aanmelden om te helpen. Aanbod van locaties en helpende handen verzamelen we op lijsten en geven we door aan de vrijwilligers die particuliere opvang verzorgen. Als we gebruik kunnen maken van uw aanbod, dan nemen we contact met u op.

Dierenhulp

Het Dierenasiel Gorinchem en de Dierenambulance Vianen zijn bereikbaar voor hulpvragen voor vervoer en opvang van (huis)dieren die mee zijn gereisd vanuit Oekraïne. Zo vervoert de Dierenambulance kosteloos dieren naar dierenartsen voor inenting tegen rabiës.

Via deze pagina vindt u de contactgegevens: Dierenhulp in Molenlanden.

Meer informatie NVWA
U vindt ook meer informatie op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

11-03-2022

Op 10 maart maakten we bekend dat De Beemd in Oud-Alblas als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne in beeld is.  

Het is op dit moment onzeker óf en hoe De Beemd wordt ingezet voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De komende dagen kunnen reguliere gebruikers daardoor in De Beemd terecht. Hierover staan we in contact met de beheerder en gebruikers van De Beemd.

Helaas weten we nog niet wat de definitieve plannen van de Veiligheidsregio zijn met deze opvanglocatie. Het is een crisis waarin ontwikkelingen zich snel en dynamisch ontwikkelen. Dagelijks zoeken we met elkaar naar passende oplossingen.

Het stembureau is uit voorzorg verplaatst 
Uit voorzorg is voor woensdag 16 maart in elk geval het stembureau van De Beemd verplaatst naar Jeugdcentrum Berea. Hierover vindt u meer informatie op deze pagina.

Meer informatie 
Zodra meer bekend is over de mogelijke opvanglocatie, volgt meer informatie.