Duurzaamheidsprijs Molenlanden

Duurzaamheidsprijs
Duurzaamheidsprijs

Creatieve en innovatieve ideeën gezocht voor Duurzaamheidsprijs Molenlanden 2022

Na het grote succes van vorig jaar, organiseren gemeente Molenlanden en Stichting BlauwZaam ook dit jaar weer de Duurzaamheidsprijs Molenlanden. We zijn trots op onze gemeente Molenlanden in het groene hart van de Alblasserwaard.

Veenweiden, plassen, eindeloos lange sloten, koeien en molens vormen het beeld van een  eeuwenoud landschap. Het is er fijn wonen, werken en recreëren, wat we ook willen behouden voor de generaties na ons.

Iedereen met een creatief of innovatief voorbeeld of idee om Molenlanden nog duurzamer te maken kan deze tot 26 september indienen. Je maakt daarmee kans op een geldbedrag van 1.000 euro in één van de drie categorieën:

  • jeugd tot 21 jaar
  • burgerinitiatieven en non-profit
  • ondernemers

Wethouder Jan Lock: “De gemeente Molenlanden wil met de Duurzaamheidsprijs en met de Week van de Duurzaamheid stimuleren dat we inspirerende voorbeelden en ideeën, die Molenlanden nog duurzamer maken, delen en elkaar inspireren om ook in actie te komen. Dit jaar hopen we dat ook kinderen en jongeren hun acties en voorbeelden gaan indienen voor de prijs. Die zijn er namelijk wel, maar vorig jaar waren er helaas onvoldoende aanmeldingen, waardoor deze categorie kwam te vervallen. We hopen ook dat de winnaars van vorig jaar een inspiratie zijn geweest  voor anderen om ook in actie te komen. Ik roep daarom graag iedereen van harte op om mee te doen.”

 

Sluitingsdatum

Na de sluitingsdatum op 26 september gaat de jury per categorie drie inzendingen nomineren. De jury bestaat uit de wethouder duurzaamheid Jan Lock en drie enthousiaste personen op het gebied van duurzaamheid, waarbij een goede verdeling is gemaakt van jong en ervaren talent. De juryleden stellen zich de komende weken aan je voor.

Bekendmaking nominaties

Op maandag 24 oktober 2022 worden de nominaties per categorie door de jury bekend gemaakt en gepubliceerd op de website van de gemeente Molenlanden. De geselecteerde inzendingen ontvangen meer informatie per mail. Voorwaarde om deel te nemen is dat de prijswinnaars open staan om hun kennis met andere inwoners te delen. Elke geselecteerde inzending krijgt een publiek profiel op de website, in de week van 17 t/m 24 oktober leveren alle genomineerden een kort filmpje aan, waarin zij hun mooie duurzame inzending laten zien.  

Stemmen inwoners

Vanaf het moment van publicatie op 24 oktober tot 14 november uur kunnen de inwoners van Molenlanden stemmen op hun favoriete voorbeeld of initiatief. Er kan per categorie maximaal 1 keer gestemd worden.

Prijs en bekendmaking

Per categorie is een prijs van € 1.000,- beschikbaar, de jury kan besluiten om dit bedrag te verdelen over meerder inzendingen als het aantal stemmen binnen een categorie gelijk blijkt. 

Feestelijke bekendmaking winnaars

Uiteraard laten we de uitkomst niet onopgemerkt voorbijgaan! We gaan in november de genomineerden in het zonnetje zetten en daarbij de winnaars per categorie feestelijk bekend maken.

Archief Duurzaamheidsprijs 2021

‘IJzersterk voor het goede werk’ van Gerard Dunnink en Herman Visser in de categorie burgerinitiatieven / non-profit en ‘De pluktuin’ in Nieuw Lekkerland van Mirjam en Erik van der Velden in de categorie Ondernemers hebben de allereerste Duurzaamheidsprijs Molenlanden gewonnen. Zij gingen met een geldprijs van 1000 euro naar huis en natuurlijk de eeuwige roem.

Donderdag 9 december zijn in de Til in Giessenburg de winnaars bekendgemaakt. Wethouder Teunis Jacob Slob: ”Gelukkig was het mogelijk om tijdens een bescheiden bijeenkomst de prijzen persoonlijk uit te reiken. Met de vakjury hebben we in november de zes genomineerden gekozen uit in totaal 29 inzendingen. De stemmen van het publiek gaven uiteindelijk heel duidelijk de doorslag over de winnaars. En welverdiend!”.

Winnaar categorie burgerinitiatieven/non profit IJzersterk uit Giessenburg
‘IJzersterk voor het goede werk’ is een duurzaam initiatief van twee kerken in Giessenburg. Zij verzamelen oud ijzer om dit vervolgens te sorteren, recyclen en hergebruiken. Het geld wat hiermee wordt opgehaald, gaat naar goede doelen.

Gerard Dunnink: “We waren totaal verrast dat we hadden gewonnen. Ook onze medevrijwilligers waren blij met dat mooie nieuws en het is voor ons allemaal een stimulans om er bij betrokken te blijven en door te gaan. Uit de reacties via verschillende app groepen bleek het ook voor Giessenburgers een extra stimulans om oude metalen naar het inleverpunt te brengen.”

Winnaar categorie Ondernemers De Pluktuin uit Nieuw-Lekkerland
Mirjam en Erik van der Velden kweken in ‘De Pluktuin’ op duurzame wijze bloemen. Bewoners mogen de bloemen vervolgens komen plukken.

Mirjam van der Velden: “Wij als 'pluktuinondernemers' waren blij verrast, dat we de duurzaamheidsprijs Molenlanden voor ondernemers in ontvangst mochten nemen. Na vier jaar pluktuin seizoenen, voelt deze prijs als een grote waardering voor ons. Dit stimuleert ons zeker om waar we al mee bezig zijn, verder door te zetten. Ook via deze weg willen we alle burgers van de gemeente Molenlanden bedanken voor jullie stem.”

Tijdens de bijeenkomst deelden alle deelnemers hun kennis met elkaar. Slob: “Men ging enthousiast in gesprek met elkaar over de diverse initiatieven en ideeën, nieuwe relaties zijn ontstaan. Dat is precies wat we met de Duurzaamheidsprijs willen bereiken, namelijk dat de initiatieven anderen inspireert om in actie te komen voor een duurzamer Molenlanden. ”

Burgerinitiatieven/non-profit

Biobased bouwen - Henkjan den Braven en Arwen van Tuijl

(Filmpje volgt)

Aanmeldformulier Biobased bouwen

Bijlage Biobased bouwen

IJzersterk voor het goede werk - Hervormde en Gereformeerde kerk Giessenburg

Bekijk hier een filmpje.

Aanmeldformulier IJzersterk voor het goede werk

Rapportage IJzersterk voor het goede werk

Lekkerland schoon - ZAP-groep 

Klik hier voor een filmpje.

Aanmeldformulier ZAP-groep Lekkerland schoon
Bijlage ZAP-groep Lekkerland schoon

Ondernemers

Pluktuin in Nieuw-Lekkerland - Erik en Mirjam van der Velden

Bekijk hier een filmpje.

Aanmeldformulier Pluktuin Nieuw-Lekkerland
Bijlage Pluktuin

ZONdernemers Molenaarsgraaf - Montapacking

Bekijk hier een filmpje.

Aanmeldformulier ZONdernemers Molenaarsgraaf
Bijlage ZONdernemers Molenaarsgraaf

De Gespreide Herberg - Elco van den Berg

Bekijk hier een filmpje.

Aanmeldformulier De Gespreide Herberg

Juryleden stellen zich voor

Juryleden stellen zich voor

Inzendingen Duurzaamheidsprijs

Inzendingen Duurzaamheidsprijs Molenlanden

Inspiratie voorbeelden

Inspiratie voorbeelden