Coronatesten en besmettingen in regio Zuid-Holland Zuid

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan sinds 1 juni een afspraak maken om zich bij de GGD te laten testen op besmetting.

Heb je klachten als verkoudheid, keelpijn, hoesten, verhoging en/of plotseling verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en bel gratis 0800-1202 om een afspraak te maken bij een locatie in de buurt.

Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80.

Let op: behoor je tot een risicogroep of heb je ernstige klachten (zoals benauwdheid of koorts)? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

0800-1202

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Het gaat dan om verkoudheidsklachten zoals neusverkouden, loopneus, niezen, hoesten, keelpijn, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak.

Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen.

Voor het maken van een afspraak wordt kort een aantal vragen gesteld over de aard van uw klachten. Bij het maken van de afspraak wordt uw BSN-nummer gevraagd ter identificatie. Daarna krijgt u gelijk de tijd en plaats te horen waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

U wordt binnen 48 uur gebeld met de uitslag van de test. Zowel bij een positieve als een negatieve uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en starten zij het bron- en contactonderzoek.

Vanaf het moment dat u klachten krijgt, blijft u thuis. U bent dan in isolatie. Blijkt uit de test dat u inderdaad besmet bent met het coronavirus, dan blijft u thuis in isolatie. Uw huisgenoten krijgen ook het dringende verzoek om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Wilt u geen testafspraak maken, maar heeft u een andere vraag over het coronavirus?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel naar 088 – 636 5200 (op werkdagen van 9.00 – 17.00) of mail naar coronavragen@vrzhz.nl.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Komt u daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.

Er komen steeds meer (commerciële) coronasneltesten op de markt.

Wat zijn sneltesten?
Sneltesten zijn COVID-19 testen waarbij de uitslag sneller bekend is dan bij de PCR-test, die
nu vaak gebruikt wordt in de GGD teststraten.

Het dashboard coronavirus van de Rijksoverheid geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus. Op het dashboard is bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen positief getest zijn op het virus en of het aantal besmettingen oploopt. Zo kunnen maatregelen genomen worden om het virus te stoppen.

Actuele cijfers over corona
De informatie in het corona dashboard komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen.

Het aantal besmettingen wordt weergegeven op 3 niveaus: