Coronatesten en besmettingen in regio Zuid-Holland Zuid

0800-1202

Heeft u klachten als verkoudheid, keelpijn, hoesten, verhoging en/of plotseling verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en bel bovenstaand telefoonnummer om een afspraak te maken.

Het nummer is gratis en 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Of maak online een afspraak (met uw DigiD).

U kunt zich alleen via dit telefoonnummer en deze website laten testen als u klachten heeft die passen bij corona.

Heeft u nauw contact gehad met iemand met corona, maar zelf geen klachten? Dan hoort u van de GGD of via de CoronaMelder app hoe u een testafspraak kunt maken.

Let op! Behoort u tot een risicogroep of heeft u ernstige klachten (zoals benauwdheid of koorts)? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Tot 1 december 2020 konden alleen mensen met klachten een coronatest krijgen. Inmiddels kunnen ook mensen zonder klachten zich laten testen. Dit kan alleen in deze 2 gevallen:

  • Ze komen naar voren uit bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een besmet persoon.
  • Ze krijgen een melding in de CoronaMelder app omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona.

Deze mensen kunnen 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Ze horen van de GGD of in de Coronamelder app hoe ze een testafspraak moeten maken. Is de test negatief? Dan hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.

Als u bent getest op corona krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur.

Wachten op uitslag coronatest
U kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen:

  • Telefonische uitslag
    Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag. U hoeft niet zelf te bellen. Heeft u wel DigiD? Dan kunt u de uitslag ook zien op de coronatest-website. Als u de uitslag online heeft bekeken wordt u niet meer gebeld, tenzij de uitslag positief is (u heeft corona).
  • Online uitslag
    Heeft u online een afspraak gemaakt voor de coronatest? Of heeft u bij het telefonisch maken van de afspraak gezegd dat u de uitslag online wilt bekijken? Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Let op: deze e-mail komt soms in uw spamfolder van uw mailbox terecht.

Bij corona altijd telefonisch bericht
Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en u dus corona heeft? De GGD belt u dan altijd. Zo kan de GGD samen met u meteen starten met het bron- en contactonderzoek.

Thuisblijven tot u de uitslag weet
Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. Kijk voor tips en ondersteuning in de quarantainegids (Rijksoverheid) of op de website voorjouenvoormij.nl (Veiligheidsregio).

Ook als de klachten voorbij zijn en u nog wacht op de uitslag blijft u binnen.

Heeft u naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven. Ook als zij zelf geen klachten hebben.

Let op! Verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Meer informatie over uitslag testen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Wilt u geen testafspraak maken, maar heeft u een andere vraag over het coronavirus?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel naar 088 – 636 5200 (op werkdagen van 9.00 – 17.00) of mail naar coronavragen@vrzhz.nl.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Komt u daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.

Er komen steeds meer (commerciële) coronasneltesten op de markt.

Wat zijn sneltesten?
Sneltesten zijn COVID-19 testen waarbij de uitslag sneller bekend is dan bij de PCR-test, die
nu vaak gebruikt wordt in de GGD teststraten.

Het dashboard coronavirus van de Rijksoverheid geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus. Op het dashboard is bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen positief getest zijn op het virus en of het aantal besmettingen oploopt. Zo kunnen maatregelen genomen worden om het virus te stoppen.

Actuele cijfers over corona
De informatie in het corona dashboard komt van onder andere het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen.

Het aantal besmettingen wordt weergegeven op 3 niveaus: